Sähkökatkojen varalle

Talvikaudella on mahdollisesti odotettavissa lyhyitä alueellisia sähkökatkoja sähköverkon ennakoimattomista vikatilanteista, valtakunnallisesta sähköpulasta tai lumimyrskyjen aiheuttamista vahingoista johtuen.

Sähköpulan riski on suurin erityisesti kylminä tuulettomina päivinä aamuisin klo 7–10 ja alkuiltaisin klo 16–20 välisinä aikoina. Tällöin Lumo-talojenkin sähköt saattavat hetkeksi katketa säännöstelyn takia – arvioidusti korkeintaan pariksi tunniksi kerrallaan.

Tieto oman asuinalueen sähkökatkosta ei välttämättä tavoita kaikkia asukkaitamme ennakkoon, joten suosittelemme varautumaan mahdollisiin sähkökatkoihin hyvissä ajoin. Voit myös tilata tekstiviestihälytyksen sähköverkon häiriöistä paikallisen sähkön jakeluverkkoyhtiösi palvelusta.

Olemme keränneet Lumo-kotien asukkaille alle tietopaketin mahdollisten sähkökatkojen varalle. Päivitämme ohjeistusta tarpeen mukaan.

Varautuminen etukäteen

Kannustamme Lumo-kotien asukkaita osallistumaan tarkkaan ja tehokkaaseen energiankäyttöön tarjoamalla helppoja käytännön energiansäästövinkkejä arkeen.

Tehokkaan energinkäytön tavoitteena on välttää, tai ainakin minimoida, talvikauden sähkökatkoksia. Vähentämällä sähkönkulutusta sähköpulahetkillä voidaan välttää viimeinen keino eli sähkökatkojen toteutuminen. Tämä säästää myös asukkaan omia sähkökustannuksia.

Sähkökatkon aikaan on suositeltavaa pysyä kotona ja kotoa olisi hyvä löytyä kotivara; lämmintä vaatetusta, taskulamppu, paristokäyttöinen radio ja paristoja sekä hyvin säilyvää ruokaa ja pullovettä. Matkapuhelin tai puhelimen vara-akku kannattaa pitää ladattuna. Varmista myös, että löydät tarvitsemasi tarvikkeet pimeässä.

Sähkökatko kotona

Kodin valaistus, lämmitys ja ilmanvaihto katkeavat sähkökatkon ajaksi. Asunnon sisäilma saattaa tuntua tovin tunkkaiselta, mutta ovet ja ikkunat on syytä pitää suljettuna lämmön karkaamisen estämiseksi.

Vedenpaine saattaa laskea huomattavasti sähkökatkon aikana. Katkon aikana tulee välttää keittiön ja kylpyhuoneen vesihanojen sekä suihkun käyttöä. Sähkökatko voi aiheuttaa myös riskin, että hanasta tulee polttavan kuumaa vettä. Viemäriin ei saa laskea vettä ja myös WC-istuimen huuhtelua tulee välttää.

Ruoanlaitto hankaloituu hetkellisesti, kun uuni, liesi ja mikro ovat poissa käytöstä. Myös jääkaapin ja pakastimen ovet on syytä pitää sähkökatkon aikaan suljettuna sulamisriskin takia ja elintarvikkeiden säilymisen vuoksi. Kahden tunnin sähkökatko ei tee tuhoja, kun kylmäkaapit pysyvät kylmänä.

Valot ja sähkölaitteet on hyvä laittaa pois päältä sähkökatkon alettua, tai tiedossa olevan sähkökatkon kohdalla jo ennakkoon. Tärkeintä on katkaista virta liedestä, uunista, silitysraudasta, kahvinkeittimestä ja pesukoneista, jotka voivat aiheuttaa tulipalon sähköjen yllättäen palauduttua. Yksi valaisimista kannattaa jättää päälle viestimään sähköjen palautumisesta.

Sähkökatkon aikaan myös verkkovirran varassa toimiva tietokone, radio ja TV ovat poissa käytöstä. Tämä saattaa hankaloittaa esimerkiksi kotona töitä tekevien arkea ja sähkökatkouutisten seurantaa. Oman sähköyhtiön ja asuinalueen ennakoivaa sähkökatkouutisointia kannattaa seurata tiiviisti ja siirtyä tarvittaessa ja mahdollisuuksien mukaan tulevan katkon ajaksi kotoa toisaalle.

Matkapuhelinliikenteen tulisi pääsääntöisesti toimia, mutta yhteyksissä saattaa olla katkoksia. Vältä turhia puheluita, jotta mobiiliverkossa ei tulisi ruuhkaa ja tärkeimmät puhelut, kuten hätäpuhelut menisivät läpi.

Vaikka huoneistosi ovi toimisi sähköisesti, pääset aina liikkumaan kotiisi ja sieltä ulos, myös mahdollisen sähkökatkon aikaan.

Sähkökatko yhteisissä tiloissa

Yhteisten tilojen ja piha-alueen valaistus katkeavat sähkökatkon ajaksi, jolloin on syytä kiinnittää kävellä erityisen varoen pimeillä käytävillä ja pihateillä.

Talojen sähkökäyttöiset ulko-ovet mahdollistavat talosta poistumisen myös sähkökatkon aikaan, mutta sähköiset avaimet tai ulko-oven koodilukot eivät toimi kaikissa taloissa. iLOQ-lukot toimivat myös sähkökatkojen aikana. Sähköisesti avautuvat ja lukkiutuvat oven avauspainikkeet ovat myöskin pois käytöstä. Ulko-ovia ei kuitenkaan saa jättää auki jäätymisvaaran takia ja turvallisuussyistä.

Mikäli et pääse talon ulko-ovesta sisään sähkökatkon aikaan, ota yhteyttä talosi huoltoyhtiöön. Yhteystiedot kannattaa tallentaa omaan puhelimeen. Löydät huollon yhteystiedot talon ilmoitustaululta ja My Lumo -palvelusta. Suosittelemme vaihtamaan yhteystietoja myös naapureiden kesken. Samassa talossa asuva saattaa ehtiä avaamaan lukkiutuneen ulko-oven yllättävän sähkökatkon aikaan kaikista ketterimmin.

Ovipuhelimet sekä autohallien nosto-ovet, sähköportit ja -puomit lakkaavat toimimasta sähkökatkon ajaksi. Mikäli käytössäsi on sähköauton lataustolppa, auton lataus keskeytyy sähkökatkon ajaksi ja auto on syytä irrottaa latauspisteestä. Auto kannattaa irrottaa myös mahdollisesta lämmitystolpasta.

Hissejä ei voi käyttää sähkökatkon aikaan, mutta mikäli jäät hissiin jumiin, kun sähköt yllättäen katkeavat, voit turvautua hissin hälytyspuhelimeen – tätä kautta saat hälytettyä itsellesi apua.

Kerhohuoneisiin, joihin on sähköinen kulku, ei pääse sähkökatkon aikaan. Myös pesutilojen laitteet ja kuivaushuoneet ovat pois käytöstä katkon ajan. Mikäli pyykkisi ovat pesukoneessa sähkökatkon alkaessa, jätä pyykit koneeseen ja käy katkon jälkeen tarkistamassa toimiiko pesuohjelma normaalisti.

Talon saunavuorot

Talosaunat ja lenkkisaunavuorot eivät ole käytössä sähkökatkojen aikana.

Mikäli saunavuorosi osuu yllättävän sähkökatkon aikaan, lakkaa kiuas lämpiämästä ja suihkun toimivuus heikkenee, joten onkin syytä siirtyä kotioloihin kuivattelemaan.

Ennen saunatilasta poistumista on aiheellista varmistaa, että löylyhuoneen ovi on suljettu eikä löylyhuoneeseen ole jäänyt mitään esineitä, esimerkiksi laudepyyhettä, vesikiulua tai kauhaa, kiukaan läheisyyteen.

Tiedot talosaunojen aukioloista ja saunavarauksista löydät My Lumo -palvelun kautta.

Lähialueen kaupat ja palvelut

Suurin osa katkoalueella sijaitsevista liikkeistä joutuu sulkemaan ovensa sähkökatkon ajaksi. Osa jopa pidemmäksi aikaa. Kotoa olisi hyvä löytyä peruselintarvikkeet ja muut omassa arjessa tärkeät tarvikkeet vähintäänkin oletetun sähkökatkon keston ajaksi eli pariksi tunniksi – tai parhaimmillaan 72 tunniksi viranomaisten ja järjestöjen laatiman varautumissuosituksen mukaisesti.

Tutustu 72 tunnin varautumissuunnitelmaan: 72tuntia.fi/kotivara

Sähkökatkon aiheuttamat vahingot

Mikäli sähkökatkosta aiheutuu sinulle tai irtaimistollesi vahinkoa, voit saada korvausta sähköyhtiöltä tai oman kotivakuutuksesi kautta. Sähkökatkon aiheuttamia vahinkoja korvataan vakuutuksen laajuuden mukaisesti.

Sähkökatkon aiheuttamista talotekniikan vahingoista, kuten ilmanvaihdon tai lämmityksen haasteista voi jättää vikailmoituksen tuttuun tapaan My Lumo -palvelun kautta: lumo.fi/vikailmoitus

Lisätietoja asiakaspalvelusta

Lisätietoja sähkökatkoista saat omasta sähkönjakeluyhtiöstäsi. Monilla yhtiöillä on käytössä tekstiviestipalvelu, jonka kautta yhtiö pyrkii ilmoittamaan tiedossa olevista sähkökatkoista asiakkailleen ennakkoon.

Pääkaupunkiseudulle sijoittuvan sähkökatkon aikaan Lumo-kotien asiakaspalvelu saattaa joutua sulkemaan linjansa hetkellisesti kokonaan. Akuuteissa asumiseen liittyvissä tilanteissa pyydämme kääntymään oman huoltoyhtiön puoleen. Yhteystiedot löydät My Lumo -palvelusta ja rappukäytävän ilmoitustaululta.

Tarkista sähkökatkokartasta sähkökatkojen tilanne: sahkokatkokartta.fi

Puuhaa sähkökatkon ajaksi

Pidäthän huolta myös naapureistasi. Tarkista, että lähelläsi asuvat pärjäävät sähkökatkon yli, ettei hississä ole ketään apua tarvitsevaa eikä kukaan ole jäänyt ulos palelemaan. Varmista samalla, että ulko-ovet on suljettu. Auta apua tarvitsevia mahdollisuuksiesi mukaan ja kutsu tarvittaessa lisäapua paikalle.

Sähkökatkojen varalle voi suunnitella myös mukavaa puuhaa. Taskulamppuvarjoleikki lasten kanssa, herkkukaapin eväistä koostuva piknik olohuoneen lattialla, päiväunet lämpimän viltin alla tai turinatuokio läheisten tai naapureiden kesken onnistuu helposti ilman sähköä.