Kestävä elämäntapa

Lumo-kotien energiansäästöhaaste nro 4: bongaa kodistasi 4 turhaa valmiustilaa

Oletko tullut ajatelleeksi, että kodin laitteiden ei tarvitse olla jatkuvassa valmiustilassa? Kotien valmiustilassa olevat laitteet kuluttavat yllättävän paljon sähköä, jopa 5–10 prosenttia kotitalouden käyttämästä määrästä. Lue vinkit ja ratsaa valmiustilat!

235x174

Nyrkkisääntö sähkölaitteiden käyttöön on yksinkertainen: kun et käytä niitä, sammuta virta kokonaan tai irrota laite seinästä. Helpoimmalla pääset, kun kytket elektroniset laitteet katkaisimella varustettuun jatkojohtoon. Näin saat sammutettua useamman valmiustilan yhdellä napsautuksella.

Ratsaa ainakin nämä

1. Reititin/modeemi

Et todennäköisesti käytä internetiä 24/7. Pidä reititin kiinni virtalähteessä vain silloin, kun oikeasti tarvitset internetyhteyttä. Esimerkiksi jos teet etätöitä kotona, sammuta tai irrota reititin pistorasiasta työpäivän päätteeksi, samoin jos lähdet viikonlopuksi reissuun. Jos me kaikki sammutamme verkkopäätelaitteen joka päivä 8 tunniksi, sähköä säästyy vuodessa 1 800 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutuksen verran.

2. Digilaitteet

Nykyajan televisiot ja muut digilaitteet ovat jatkuvassa valmiustilassa, ja vaikka valmiustilan energiankulutus on aiempaa pienempää, sekin on turhaa. Sammuta myös pöytätietokone ja mahdolliset erilliset näytöt kokonaan. Sulje läppärin kansi kiinni.

3. Laturit

Älä pidä pistorasiassa mitään, mitä et lataa, kuten esimerkiksi kännykän laturia. Pistorasiassa roikottaminen voi myös vikaannuttaa laturin.

4. Sovellukset

Tiesitkö, että kännykän auki olevat sovellukset ottavat yhteyksiä palvelimeen ja lisäävät samalla sähkönkulutusta siellä, missä palvelin sijaitsee? Sulje mobiililaitteista virtaa kuluttavat paikannuspalvelut ja sovellukset, kun et aktiivisesti käytä niitä.

Lumo-kodit on mukana Motivan, Energiaviraston, työ- ja elinkeinoministeriön, valtioneuvoston kanslian, ympäristöministeriön ja Sitran käynnistämässä Astetta alemmas -energiansäästökampanjassa. 

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu