Kestävä elämäntapa

Tartu Lumo-kotien energiansäästöhaasteeseen 5-4-3-2-1-0 nyt: kuluta 5 prosenttia vähemmän sähköä

Lumo haastaa sinut ja perheesi vähentämään sähkönkulutusta arkisin kello 8–10 ja 16–20 välisinä aikoina. Nyt on syytä olla luova ja kääntää totutut rytmit päälaelleen! Lue Motivan asiantuntijan vinkit, miten onnistut vähentämään sähkönkäyttöä näinä huippukulutusaikoina.

235x174

Suomessa ja Euroopassa kulutetaan energiaa eniten aamulla kello 8–10 välisenä aikana ja vastaavasti klo 16–20. Jotta energiaa riittäisi tulevana talvena meille kaikille, sähkön kulutusta on syytä siirtää pois huippukulutusajoista. EU on asettanut tavoitteen vähentää 5 prosenttia sähkön kulutusta huippukulutusaikoina.

Tartu siis Lumo-kotien ja EU:n haasteeseen, riko rutiinit ja ajoita sähkönkäyttösi toisin!

Vähennä sähkönkulutustasi kulutushuippuina kello 8–10 ja 16–20.

Näin säästät sähköä:

 • Piipahda suihkussa ennen aamukahdeksaa tai iltakahdeksan jälkeen.
 • Sammuta kylpyhuoneen lattialämmitys kulutushuippujen ajaksi. Kun lämmitys on päällä, lämpötila on sopiva silloin, kun lattia ei tunnu kylmältä eikä lämpimältä.
 • Lämmitä kylmillä keleillä auton moottoria ennen aamukahdeksaa ja vain sen verran, mikä on tarpeen. Paras vaihtoehto on lähteä liikkeelle kävellen, pyörällä tai julkisilla liikennevälineillä.
 • Onko tapanasi käynnistää pyykinpesukone heti aamusta? Unohda se. Jos oleskelet kotona,päiväsaikaan, käynnistä kone vasta aamukymmenen jälkeen tai myöhemmin iltakahdeksan jälkeen. Huomioi sama astianpesukoneen kanssa.
 • Ajastin on ystäväsi! Hyödynnä ajastimet ja vältä huippukulutusajat. Tai ohjaa etähallittavia pistorasioita mobiiliapplikaatiolla.
 • Voisitko tehdä töitä läppärillä huippukulutusaikoina? Pöytätietokone ja näyttö kuluttavat huimasti enemmän sähköä kuin läppäri.
 • Lataa kodin laitteet huippuaikojen ulkopuolella.
 • Jos sinulla on sähköauto, lataa autoasi mieluiten yön aikana klo 20–06 välillä. Yleensä voit hallinnoida latauksen käynnistystä ja lopetusta ajoneuvosi tai latausasemasi etähallintasovelluksella.
 • Kodin pienlaitteet ovat energiatehokkaita. Unohda uuni arjen huippukulutusaikoina ja kaiva kaapista airfryerit, leipäkoneet, munan- ja riisinkeittimet, tai valmista ruoka liedellä tai mikroaaltouunissa.
 • Kaikki, minkä voit siirtää viikonloppuun arjen huippukulutusajoilta, säästää energiaa, koska sähkönkulutus jakautuu viikonloppuisin tasaisemmin.
 • Valmista seuraavan arkiviikon ruoat kerralla viikonloppuna, niin samalla säästät arkena sähkön lisäksi aikaasi. Ruoka on helppo ja nopea lämmittää mikroaaltouunissa.
 • Onko tapanasi käydä viikonloppuna ravintolassa syömässä? Entä jos kävisitkin viikolla? Tai hae silloin tällöin arkena perheelle noutoruokaa. Ravintoloiden uunit ja liedet ovat joka tapauksessa kuumia ja kuluttavat energiaa.
 • Sähkökiuas on melkoinen energiasyöppö. Voisitko siirtää perjantai-illan saunavuoron lauantaille tai riittävän myöhäiseksi, jolloin et sauno kiihkeimpään sähkönkulutusaikaan.

Eihän ole vaikeaa? Tartuthan haasteeseen?

Näin voit seurata sähkönkulutustasi

Monilla sähköyhtiöillä on omia sovelluksia, joiden avulla voit seurata sähkönkulutustasi. Kokeile myös Fingridin maksutonta Tuntihinta-mobiilisovellusta, joka seuraa pörssisähkön hintaa. Sovelluksen avulla voit hyödyntää halvimmat tunnit ja vastaavasti vähentää sähkönkäyttöäsi silloin, kun sähkö on kallista, jolloin sitä myös kulutetaan enemmän. Palvelu hälyttää, kun sähkön tuntihinta ylittää asettamasi hälytysrajan.

Lumo-kodit on mukana Motivan, Energiaviraston, työ- ja elinkeinoministeriön, valtioneuvoston kanslian, ympäristöministeriön ja Sitran Astetta alemmas -energiansäästökampanjassa.

Testaa oma hiilijalanjälkesi!Testaa oma hiilijalanjälkesi!

Oletko kestävän arjen sankari vai vastuullinen kanssamatkustaja? Kokeile
uutta hiilijalanjälkitestiämme ja nappaa vinkit kestävään asumiseen.

Oletko kestävän arjen sankari vai vastuullinen kanssamatkustaja? Kokeile
uutta hiilijalanjälkitestiämme ja nappaa vinkit kestävään asumiseen.

Tee testi