Missä vaiheessa asuntohakemukseni on?

Asuntohakemuksesi on käsittelyssä ja mukana asukasvalinnoissa heti lähettämisen jälkeen. Saat kuittauksen vastaanotetusta hakemuksesta sähköpostiisi. Emme käytä jonotusjärjestelmää, joten hakemuksesi sijoitus ei muutu missään vaiheessa. Hakemus pysyy aktiivisena ja on mukana asukasvalinnoissa kolme kuukautta. Mikäli et ole tässä ajassa saanut asuntotarjousta, voit uusia hakemuksesi.

Millä perusteella asukkaat valitaan?

Osa asunnoistamme on rakennettu valtion tuella ja niiden vuokrauksessa noudatetaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n asukasvalintaperusteita. Näissä asunnoissa asukasvalintaan vaikuttavat hakijan tulot, varallisuus sekä asunnontarve. Tavoitteena on, että asunnot tarjotaan vuokra-asuntoa eniten tarvitseville ruokakunnille pyrkien samalla vuokratalon monipuoliseen asukasrakenteeseen ja sosiaalisesti tasapainoiseen asuinalueeseen. Vapaarahoitteisissa taloissa asukkaat voidaan valita asukkaat vapaasti ilman rajoituksia.

Kuinka kauan asunnon saaminen kestää?

Tarjoamme hakijoille asuntoja päivittäin. Hakijan tilanteesta ja hakuehdoista riippuen tarjouksen voi saada hyvinkin nopeasti. Toisaalta muuttovoittoisilla paikkakunnilla asunnon hakijoita voi olla moninkertainen määrä vapautuviin asuntoihin nähden. Asunnon odotusaikaa on vaikea arvioida, sillä se riippuu vapautuvien asuntojen määrästä, tyypistä ja sijainnista sekä hakijan toiveista. Tilanne myös muuttuu nopeasti.

Mahdollisuutesi saada asunto on sitä parempi, mitä laajemmalta alueelta olet valmis vastaanottamaan asunnon ja mitä korkeampi hakemukselle asettamasi maksimivuokra on. Määrittelethän maksimivuokran kuitenkin maksukykysi mukaisesti.

Voinko asiakaspalveluun soittamalla nopeuttaa asunnon saantia?

Puhelinsoitot eivät nopeuta asunnon saantia. Palvelemme kaikkia asiakkaitamme tasapuolisesti riippumatta siitä onko heillä aikaa soittaa meille.

Näin kiinnostava asunnon ilmoitettuna vapaana nettisivuillanne, voisiko sitä tarjota minulle?

Lumo.fi-palvelussa on esitelty esimerkkejä vapautuvista asunnoista. Osa niistä saattaa olla jo varattu tai asuntoihin voi kohdistua jo valmiiksi useita hakemuksia. Asunnot poistuvat sivuiltamme vasta kun niistä on solmittu vuokrasopimus. Tekemällä asuntohakemuksen varmistat, että voimme olla sinuun yhteydessä, mikäli pääsemme toiveittesi mukaista asuntoa tarjoamaan.

Osa Lumo-asunnoista on vuokrattavissa suoraan myös Lumo kotinyt.fi-palvelun kautta. Palvelussa ei tehdä asuntohakemusta, vaan palvelusta löytyvät asunnot voi vuokrata heti itse maksamalla ensimmäisen kuukauden vuokran verkkopankkitunnuksilla. Kaikki samat asunnot löytyvät myös Lumo.fi-palvelusta, joten ellet halua tehdä vuokrauspäätöstä heti, niin voit myös jättää meille asuntohakemuksen. Huomioithan kuitenkin, että emme pysty takaamaan kyseisen asunnon saamista, vaan joku toinen voi ehtiä vuokrata sen jo suoraan Lumo kotinyt.fi-palvelusta.

Vaikuttavatko luottotiedot asunnon saamiseen?

Tarkistamme kaikkien täysi-ikäisten asunnonhakijoiden luottotiedot Suomen Asiakastieto Oy:n luottotietorekisteristä ennen asuntotarjouksen tekemistä. Luottotietomerkinnät eivät vaikuta hakijan mahdollisuuteen saada asuntotarjousta varallisuusrajoitetuista taloista. Luottotietohäiriöt vaikuttavat vuokravakuuden määrään siten, että pyydettävä vuokravakuus on 1-3 kk:n vuokran suuruinen riippuen häiriön laadusta ja määrästä. Normaali vuokravakuus puhtailla luottotiedoilla on 250 euroa. Emme tarjoa asuntoa henkilölle, jolla on vuokravelkoja meille.