Kestävä elämäntapa

Hävitä ruokahävikki – viisi vinkkiä arkeen

Ethän heitä syömäkelpoista ruokaa roskiin? Tee arjen vastuullisuusteko kiinnittämällä huomiota hävikin syntymiseen jo ruokaostoksilla, ja erityisesti kotona kokkaillessa.

235x174

Hävikkiruoka tarkoittaa syömäkelpoista ruokaa, joka on päätymässä turhaan roskikseen. Osallistuthan omalta osaltasi ruokahävikin minimointiin nappaamalla alla olevat vinkit osaksi arkeasi.

Kotikokkien on syytä pitää mielessä myös oikeaoppinen jätteiden lajittelu.

  1. Mene ruokakauppaan aina ostoslistan kanssa ja osta vain ne ruoka-aineet, joita olet suunnitellut käyttäväsi. Pysy tiukkana herkullisten houkutusten äärellä. Näin kokoat vastuullisen ruokakorin.
  2. Säilytä ruokatarvikkeet oikeassa lämpötilassa. Lihat ja muut herkästi pilaantuvat ruoka-aineet kuuluvat jääkaappiin, ruokaöljy ja tomaatit säilyvät hyvin huoneenlämmössä. Kaupasta ostetut ruukkuyritit säilyvät pitkään, kun istutat ne uudelleen – valoa ja kastelua unohtamatta.
  3. Valmista ruokaa vain sen verran kuin on tarpeen. Opettele annostelemaan esimerkiksi pasta sopivaksi annokseksi haluamallesi henkilömäärälle. Keittiössä tehdään ilmastotekoja, mutta miten?
  4. Mikäli ruokaa jää yli, jäähdytä se kunnolla ja laita erillisessä rasiassa jääkaappiin odottamaan seuraavaa ruokailua. Syömättä jääneet ruoat säilyvät jääkaapissa noin 2–3 päivää. Kypsentämätön ruoka vain vuorokauden.
  5. Lajittele roskat jo ruoanlaittovaiheessa. Metalliset tölkit kuuluvat metallinkeräykseen, lasiset keittiöjätteet lasinkeräykseen, muovikääreet muovipakkausten keräykseen ja biojäte erikseen. Pahvit puolestaan on syytä litistää huolellisesti viimeistään jätehuoneessa.

    Katso vielä viisi vinkkiä roskien kierrätykseen kotona ja tsekkaa viisi näppärää vinkkiä lajitteluun.

Samat sanat videolla

Näin valmistat vastuullisen pasta-annoksen itsellesi tai perheellesi.

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu