Kokoa vastuullinen ostoskori
Ruokakaupassa tehdään päivittäin merkittävä määrä ekologisia valintoja. Koska peräti viidesosa suomalaisen kotitalouden hiilijalanjäljestä koostuu ruokailusta, perheen ruokataloudesta päättävä vaikuttaa arjessaan isoihin asioihin.
Suomalaistenkin hiilijalanjälkeä kasvattavat eniten liha- ja maitotuotteet, joiden tuottamiseen kuluu peräti 80 prosenttia maailman maatalousmaasta. Se ei kuitenkaan tarkoita, että meidän kaikkien tarvitsee ryhtyä kasvissyöjiksi tai lopettaa maidon juonti. Pienetkin asiat vaikuttavat. Jos kaikki ostoskärryjen työntäjät ja -korien kantajat tekisivät kauppareissullaan yhden pienen muutoksen vastuulliseen suuntaan, kokonaisvaikutus olisi valtaisa.
Näin teet ruokaostoksia vastuullisesti
- Valitse vähemmän ja parempaa lihaa. Lähellä tuotettu luomu- ja luonnonlaidunliha ovat ympäristön kannalta hyviä valintoja.
- Sujauta ostokoriin kotimaista riistaa, kun sitä on saatavilla.
- Tarkista, onko tuotteessa vastuullisuudesta kertovaa merkkiä. Mikään merkki ei takaa, että kaikki vastuullisuuteen liittyvät asiat on otettu huomioon, mutta ne antavat osviittaa. Osta esimerkiksi kalatuotteita, joissa on kestävästi pyydetyn kalatuotteen MSC-merkki (Marine Stewarship Council) ja luomutuotteita, joissa on valvotun tuotannon Luomu-aurinkomerkki.
- Suosi kotimaista kalaa. Esimerkiksi kotimaisen kirjolohen kasvatusta ohjaa nykyään tiukka ympäristölainsäädäntö. Myös kotimainen ahven on varma valinta: ahvenkantamme ovat varsin elinvoimaisia.
- Vaihda joka kauppareissulla yksi lihatuote kasviperäiseksi.
- Hanki vain sen verran ruokaa kuin kulutat. Hävikki pienenee ja maksat vain siitä minkä syöt.
Lue myös WWF:n suojeluasiantuntija Annukka Valkeapään haastattelu samasta aiheesta täältä
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua
- Sisusta ja tuunaa
Tee vuokrakodista persoonallinen yhdistelemällä uutta ja vanhaa
- Vastuullisuustekoja
Aitajuoksija Viivi Lehikoinen: ”Matkalla tulee oltua lähes puolet vuodesta, joten kotia osaa arvostaa erityisen paljon.”
- Kestävä elämäntapa
Lumo-kotien bonushaaste energiansäästöön: turhakkeet tarkasteluun!
- Asumisen trendit ja kehitys
10 vuotta lumoavaa vuokra-asumista