Kestävä elämäntapa

Kokoa vastuullinen ostoskori

Ruokakaupassa tehdään päivittäin merkittävä määrä ekologisia valintoja. Koska peräti viidesosa suomalaisen kotitalouden hiilijalanjäljestä koostuu ruokailusta, perheen ruokataloudesta päättävä vaikuttaa arjessaan isoihin asioihin.

235x174

Suomalaistenkin hiilijalanjälkeä kasvattavat eniten liha- ja maitotuotteet, joiden tuottamiseen kuluu peräti 80 prosenttia maailman maatalousmaasta. Se ei kuitenkaan tarkoita, että meidän kaikkien tarvitsee ryhtyä kasvissyöjiksi tai lopettaa maidon juonti. Pienetkin asiat vaikuttavat. Jos kaikki ostoskärryjen työntäjät ja -korien kantajat tekisivät kauppareissullaan yhden pienen muutoksen vastuulliseen suuntaan, kokonaisvaikutus olisi valtaisa.

Näin teet ruokaostoksia vastuullisesti

  • Valitse vähemmän ja parempaa lihaa. Lähellä tuotettu luomu- ja luonnonlaidunliha ovat ympäristön kannalta hyviä valintoja.
  • Sujauta ostokoriin kotimaista riistaa, kun sitä on saatavilla.
  • Tarkista, onko tuotteessa vastuullisuudesta kertovaa merkkiä. Mikään merkki ei takaa, että kaikki vastuullisuuteen liittyvät asiat on otettu huomioon, mutta ne antavat osviittaa. Osta esimerkiksi kalatuotteita, joissa on kestävästi pyydetyn kalatuotteen MSC-merkki (Marine Stewarship Council) ja luomutuotteita, joissa on valvotun tuotannon Luomu-aurinkomerkki.
  • Suosi kotimaista kalaa. Esimerkiksi kotimaisen kirjolohen kasvatusta ohjaa nykyään tiukka ympäristölainsäädäntö. Myös kotimainen ahven on varma valinta: ahvenkantamme ovat varsin elinvoimaisia.
  • Vaihda joka kauppareissulla yksi lihatuote kasviperäiseksi.
  • Hanki vain sen verran ruokaa kuin kulutat. Hävikki pienenee ja maksat vain siitä minkä syöt.

Lähteenä muun muassa WWF:n ruokaopas, kalaopas ja lihaopas.

Lue myös WWF:n suojeluasiantuntija Annukka Valkeapään haastattelu samasta aiheesta täältä

26.10.2018 (Muokattu 24.5.2022)

Teksti Paula Ristimäki

Kuvat iStockphoto

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu