Kestävä elämäntapa

Lumo vinkkaa: kaikki kiertoon!

Pienillä konsteilla ja oikealla lajittelulla olet osaltasi mukana tukemassa kiertotaloutta.

235x174

  1. Hyödynnä kotitalosi jätteiden lajittelumahdollisuutta. Kun erottelet bio-, lasi-, metalli-, paperi-, kartonki-, muovi- ja sekajätteen toisistaan, teet samalla ilmastoteon ja tuet kiertotaloutta. Myös talosi jätteenkeräyspiste pysyy siistimpänä.
  2. Lajittele fiksusti. Biojätteeseen kuuluvat maatuvat jätteet, kuten ruoantähteet, kahvinporot suodatinpusseineen ja myös talouspaperit ja lautasliinat. Metallinkeräykseen kelpaavat metalliastioiden lisäksi myös alumiiniset einesvuoat, voi- ja jugurttipurkkien alumiiniset kuoret ja jopa lämpökynttilöiden alumiinikuoret. Lasinkeräykseen sopii kaikenvärinen lasi, eikä niissä olevia etikettejä tarvitse poistaa. Muovinkeräykseen voi laittaa kaikki elintarvike- ja hygieniapakkaukset. Isot kovamuoviesineet, kuten vaikkapa ämpärit tai lelut eivät kuulu muovinkeräykseen. Paperi ja kartonki lajitellaan erikseen, eikä niistä tarvitse poistaa teippejä tai niittejä. Myös kirjekuorten muovi-ikkunat saa jättää paikoilleen.
  3. Huuhtaise purnukat. Sekä metallin-, lasin-, muovin- että kartongin keräykseen menevät purkit, pullot ja muut kipot on syytä huuhtaista ennen niiden viemistä taloyhtiön keräyspisteisiin. Tiskaamaan ei tarvitse ryhtyä, riittää että kierrätettävistä tuotteista ei synny hajuhaittoja.
  4. Erota muovipullot ja korkit toisistaan. Muovipullojen korkit ja pullot saattavat olla eri muovilaatua, samoin rasioiden kannet ja pohja. Eri muovit pitäisi irrottaa toisistaan, jotta myöhemmässä vaiheessa eri muovilaadut saadaan lajiteltua erilleen. Samoin esimerkiksi ketsuppipulloa ei kannata tunkea täyteen muovipusseja, koska silloin koneiden on vaikea erotella näitä kahta muovilaatua toisistaan.
  5. Litistä pieneksi. Kun keräät kartonkipakkauksia, litistä maito- ja mehupurkit, kanamunakennot, muropaketit ja muut tilaa vievät pakkaukset mahdollisimman pieneksi. Näin helpotat kartongin keräämistä kotona eikä myöskään talon yhteinen jäteastia täyty turhan nopeasti.

Testaa oma hiilijalanjälkesi!

Oletko kestävän arjen sankari vai vastuullinen kanssamatkustaja? Kokeile
uutta hiilijalanjälkitestiämme ja nappaa vinkit kestävään asumiseen.

Tee testi