Palveluksessasi

Vuokra-asuminen Suomessa

Oletko muuttamassa Suomeen asumaan? Tai kenties kummastellut suomalaista tapaa elää? Lue Lumo-asumisneuvojien vinkit suomalaiseen elämäntapaan.

235x174

Moni suomalainen tai ulkomailta Suomeen muuttanut asuu kaupungissa kerrostalossa, ja kerrostaloihin mahtuu asumaan monia erilaisissa elämäntilanteissa ja erilaisista taustoista tulevia ihmisiä. Kaikkia asukkaita kuitenkin yhdistää ainakin yksi asia: ”maassa maan tavalla”.

Suomalainen elämäntapa

Suomessa kaikki ihmiset ovat lähtökohtaisesti tasa-arvoisessa asemassa keskenään – sukupuoleen, ikään, etniseen taustaan, kansalliseen alkuperään, uskontokuntaan, muuhun vakaumukseen tai esimerkiksi seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta.

Suomalaiset viihtyvät paljon omissa oloissaan tai lähipiirinsä kesken. Suomalaiset pitävät suosiolla etäisyyttä muihin eikä heillä ole tapana tervehtiä tuntemattomia. Suomalainen puuttuu muiden asioihin vain tarvittaessa, mutta opastaa mielellään tieltä eksynyttä tai apuja kaipaavaa. Hiljaisuutta arvostetaan ja silmiin katsominen on merkki rehellisyydestä. Kovaan ääneen puhumista pidetään epäkohteliaana, jopa häiritsevänä.

Suomalaisilla on paljon lemmikkieläimiä, erityisesti koiria, joiden katsotaan myös kuuluvan osaksi perhettä. Koirien haukkuminen tai vastaavasti lapsien kovaääninen leikkiminen ei ole toisten mielestä ollenkaan hyväksyttävää, mutta erilaiset elämän äänet kuuluvat kuitenkin kerrostaloasumiseen. Jatkuva, naapureiden asumista häiritsevää mekastus ei kuitenkaan ole sallittua.

Sauna on monelle suomalaiselle pyhä paikka, jossa on ihana rentoutua. Monesta kerrostalosta löytyykin talosauna, joka on varattavissa joko yksittäisen asukkaan tai perheen omaan käyttöön, tai saunoa voi myös naisille ja miehille erikseen varattujen lenkkisaunojen aikaan. Suomalaiset saunovat tavallisesti alasti, ellei yhteisten saunavuorojen aikaan ole toisin yhdessä sovittu.

Suomessa arvostetaan yhteisiä pelisääntöjä ja näiden noudattamista. Kerrostalossa asuvien tehtävänä on noudattaa talon järjestyssääntöjä.

Suomessa arvostetaan yhteisiä pelisääntöjä ja näiden noudattamista.

235x174235x174

Asumisen pelisäännöt

Kussakin talossa on asumista koskevat järjestyssäännöt, joita kaikkien asukkaiden tulee noudattaa. Järjestyssäännöt löytyvät tavallisesti talon fyysiseltä tai sähköiseltä ilmoitustaululta. Jos sääntöjä ei noudata, voi saada varoituksen tai pahimmassa tapauksessa häädön, jolloin joutuu muuttamaan pois asunnostaan.

Talon järjestyssäännöissä käsitellään muun muassa sallittuja ja kiellettyjä elämän ääniä, jätteiden lajittelua ja kierrätystä, tupakointia ja lemmikkien hoitoon liittyviä asioita. Pääsääntönä voi pitää oman asunnon kunnossa pitämistä, omista jäljistä huolehtimista, talon yhteisten tilojen sääntöjen noudattamista ja asumisrauhan antamista kaikille talon asukkaille. Talon sääntöihin kannattaa tutustua tarkemmin ajatuksen kanssa, jotta osaa alusta alkaen toimia ”maan ja talon tavalla”.

Suomalaisessa kerrostaloasumisessa voi olla sääntöjä, jotka ovat uusia ensi kertaa maahan muuttaneille. Esimerkiksi yöaikaan tulee olla hissukseen, vessanpönttöön saa heittää vain wc-paperia ja jätteiden oikeaoppisesta lajittelusta sekä kierrätyksestä vastaa asukas itse.

Moni maahanmuuttaja on myös iloisesti yllättynyt maailman parhaasta juomakelpoisesta hanavedestä, kodin vakiokalustukseen sisältyvästä jääkaappi-pakastimesta ja liedestä, vuokraan sisältyvästä internetyhteydestä ja yhteistiloista, kuten talon pesutilan ja kerhohuoneen vapaasta käytöstä tai huoneistoon kuuluvasta irtaimistovarastosta. Mikäli jokin asia kaipaa korjaamista, apua on ketterästi ja ilmaiseksi saatavilla – tavallisesti talon isännöitsijän kautta.

Talon järjestyssäännöt luovat kerrostaloasumiselle hyvän perustan, mutta kukin asukas voi toki tehdä omasta kodistaan ja elämästään muutoin omannäköisen.

Me Lumo-kodeilla autamme sinua sujuvan ja vaivattoman arjen rakentamisessa.

Uuden Lumo-asukkaan opas

Varmistaaksemme, että kaikki asukkaamme viihtyvät meillä, pyydämme heitä tutustumaan uuden Lumo-asukkaan oppaaseen, johon olemme koonneet tärkeimmät Lumo-asumisessa huomioitavat seikat. Opas on saatavilla yhdeksällä eri kielellä.

Tutustu tarkemmin
235x174
Lyhyesti

Vuokra-asujan oikeudet ja velvollisuudet Suomessa

Julkaisu 10.3.2022

Teksti

Kuvat

Sinulla on oikeus

  • yhdenvertaiseen kohteluun taustastasi riippumatta
  • elää tavallista ja turvallista elämää omassa kodissasi
  • kotirauhaan (yksityiselämän suoja ja rauhallinen arki)

Sinulla on velvollisuus

  • tutustua huolella ja noudattaa kotitalosi järjestyssääntöjä
  • huolehtia, että vieraasi noudattavat talon järjestyssääntöjä
  • noudattaa vuokrasopimuksesi ehtoja ja maksaa vuokrasi ajallaan
  • huolehtia, että asuntosi pysyy hyvässä kunnossa koko asumisen ajan
  • käyttää asuntoa vain asumiseen eikä esimerkiksi liiketilana

Lue aiheesta lisää: InfoFinland.fi

10.3.2022 (Muokattu 19.5.2022)

Teksti Lumo-kotien asumisneuvojat

Kuvat Jimmy Dean (Unsplash)

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu