Palveluksessasi

Elämään riittää ääntä ja se on ihan ok

Lumo-asumisneuvojat auttavat asukkaita muun muassa naapurusten välille syntyneiden erimielisyyksien ratkomisessa. Elämän ääniin liittyvä kysymys "mikä on liikaa" on yksi asumisneuvonnan arkisimmista haasteista.

235x174

Kerrostaloissa asuu ja elää eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä. Toinen tekee iltavuoroa, tulee myöhään kotiin ja käy yöllä suihkussa. Toinen herää kukonlaulun aikaan lasten kanssa ja lähtee aamulla koiransa kanssa ulos.

Äänimaailma kerrostaloissa voi olla hyvinkin vaihteleva ja erilaisia elämisen ääniä kuuluu jatkuvasti. Joskus naapurista kuuluvat äänet saattavat ärsyttää, ja tulee pohdittua, onko näin kova melu sallittua.

Ovien paiskominen, kovaan ääneen riitely, koiran haukunta, astioiden kolistelu ja huonekalujen siirto, lasten äänet ja television katselu kovaan ääneen voivat aiheuttaa lähinaapurissa harmaita hiuksia. Normaalit elämisen äänet ovat täysin sallittuja, mutta hiljaisuuden aikaan kello 22-07 tulisi huomioida myös talon muut asukkaat.

Jos aiot itse järjestää juhlat, joista saattaa koitua ylimääräistä meteliä, kannattaa asiasta vinkata naapureille talon ilmoitustaululle jätettävän heippalapun muodossa. Pyydät naapureita ilmoittamaan ensisijaisesti sinulle, mikäli juhlien äänet sattuisivat yltymään häiritseväksi. Hyvä naapuruus on aina yhteisen sävelen hakemista.

Mikä sitten on normaalia elämisen ääntä? Täysin oikeaa vastausta ei ole, sillä kerrostalossa asuu erilaisia ihmisiä.

Voi hyvinkin olla, että naapurisi ei tiedä, että hänen tuottamansa äänet haittaavat muita. Voit käydä huomauttamassa naapuriasi kohteliaasti esimerkiksi päivisin yksin haukkuvasta koirasta. Jos et tavoita naapuriasi, voit myös jättää lapun, jossa kerrot asiasta omien yhteystietojesi kera.

Tärkeää on toimia aina asiallisesti, ei syytellen.

Jos käy niin ikävästi, ettei asiallinen huomautus tuota tulosta, on asiasta syytä tehdä ilmoitus My Lumo -palvelun kautta. Tällöin tilanne tulee pikaisesti talon oman isännöitsijän tietoon. Tarvittaessa myös me asumisneuvojat olemme mukana selvittämässä tilannetta.

Mikä sitten on normaalia elämisen ääntä? Täysin oikeaa vastausta ei ole, sillä kerrostalossa asuu erilaisia ihmisiä. Se mikä on normaalia elämän ääntä toiselle, voi vaivata toista.

Esimerkiksi musiikin tai soittimien soittaminen päivisin ei ole kiellettyä. Usein musisoiva voi toki pohtia, löytyisikö talon kerhotilasta sopiva paikka harrastukselle aika ajoin. Ja naapuri, joka tietää, että toisen musisointi ärsyttää, voi keksiä jotakin muuta tekemistä musiikkituokion ajaksi. Tässäkin tilanteessa parhaimmillaan naapurit voivat itse tai yhdessä keksiä parhaan ratkaisun ongelmaan.

Pähkinänkuoressa sanottuna, kaikki ääni on ok, kunhan se ei ole pitkäkestoista ja toistuvaa tai ajankohdaltaan sopimatonta. Pitää muistaa, että välillä elämässä tulee eteen tilanne, jossa ääntä syntyy yllättäen ja se on ihan normaalia. Tahallinen metelöinti on asia erikseen.

Kohtele naapureitasi siten, kuten toivoisit itseäsi kohdeltavan. Ja jos tarvitset apua, ota yhteyttä meihin asumisneuvojiin My Lumo -palvelun kautta. Me olemme täällä asukkaitamme varten!

Terveisin Riikka ja Veera, Lumo-asumisneuvojat

Riikka Pasanen ja Veera Kantola ovat Lumo-asumisneuvojia.

24.11.2021

Teksti Riikka Pasanen ja Veera Kantola

Kuvat Essi Lyytikäinen

Saatavilla nyt upouusia Lumo-koteja – tutustu ja vuokraa omasi!

Unelmoitko uudesta? Verkkokaupastamme löydät uutuuttaan hohtavia unelmakoteja monipuolisten palveluiden ja hyvien liikenneyhteyksien äärellä.

Tutustu uutuuksiin