Talotarinoita

Lumo Kompakti – pikkukodin neliöt tehokäytössä

Uusissa Lumo Kompakti -kodeissa jokainen neliö on tehokas ja toimiva viihtyisyydestä tinkimättä. Asuntojen suunnittelussa on kuunneltu tarkalla korvalla potentiaalisia asukkaita.

235x174

Haluaisitko asua mukavassa pien­asunnossa, jossa jokainen neliö ja yksityiskohta on suunniteltu huolella asukkaan tarpeisiin? Kompaktin asunnon kokonaisvuokrakin on paikkakunnan markkinavuokraa edullisempi.

Tätä kaikkea tarjoaa Kojamon uusi asumisen konsepti Lumo Kompakti. Sen pohjalta suunniteltu ensimmäinen kerrostalo rakennetaan Tikkurilan aseman viereen Vantaalle.

Kojamon kiinteistökehitysjohtaja Kim Jolkkonen sanoo, että uudenlaisen asumisen malli on kehitetty kasvu­keskusten tarpeisiin.

– Yhden tai kahden hengen kotitalouksille sopivien vuokra-asuntojen kysyntä kasvaa. Se kannustaa etsimään uudenlaisia ratkaisuja. Lumo Kompakti on hyvä vaihto­ehto esimerkiksi pääkaupunkiseudulle työn perässä ­muuttaville tai opiskelijoille, Jolkkonen toteaa.

Monitoimitila säästää Lumo Kompakti -kotien neliöitä

Lumo Kompakti -kodeista suurin osa on 25–30 neliön yksiöitä. Mukana on myös noin 45-neliöi­siä kaksioita.

Keskeistä asunnoissa on tehokas tilankäyttö. Neliöitä säästää muun muassa asunnon sisäänkäynnin yhteyteen tuleva monitoimivyöhyke, jossa eteistila ja wc-kylpyhuone muodostavat liukuovilla erotetun koko­naisuuden.

Liukuovet avaamalla märkätila laajenee tarvittaessa eteisen puolelle. Se mahdollistaa kylpyhuoneen esteettömän käytön esimerkiksi pyörätuolilla liikkuvalle.

– Pienissä asunnoissa suhteettoman suuri osuus neliöistä menee kylpyhuoneeseen ja eteiseen esteettömyysvaatimusten vuoksi. Lumo Kompaktissa näitä tiloja voidaan pienentää esteettömyyden kärsimättä.

Asuntojen häkkikomerot jäävät historiaan

Lumo Kompakti -asuntojen tavanomaisesta poikkeava ratkaisu on myös asunnon yhteyteen tuleva irtaimistovarasto. Runsaan kolmen neliön tila korvaa perinteisen häkkikaapin, joka löytyy yleensä yleisistä tiloista kerrostalon alakerrasta.

– Perinteiseen häkkikomeroon verrattuna tämä on joustavampi ratkaisu, sillä säilytystilan tarve vaihtelee suuresti eri asukkailla. Jos tavaroita ei ole paljon, tilaa voi käyttää vaikkapa työtilana tai makuualkovina, Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Tallin arkkitehti Jukka Sulonen sanoo.

Pienestä koostaan huolimatta asunnot tuntuvat kokoaan suuremmilta.

Tehokas tilankäyttö ulottuu myös keittiöön. Tähän päästään esimerkiksi kattoon saakka ulottuvilla kaapistoilla.

– Lisäksi jokainen nurkka ja tyhjä tila käytetään hyödyksi vaikkapa säilytystilana, Sulonen mainitsee.

Kompaktista koostaan huolimatta keittiö on suunniteltu mahdollisimman käytännölliseksi. Ruuanlaitossa tarvittavaa laskutilaa on paljon. Lisäksi osaa keittiön tasosta voidaan hyödyntää ruoka- tai työpöytänä.

Viihtyisyys etusijalla Lumo Kompakti -kotien suunnittelussa

Lumo Kompaktissa on mietitty huolella myös asuntojen viihtyisyyttä. Jukka Sulosen mukaan suunnittelun tavoitteena on, että pienestä koostaan huolimatta asunnot tuntuvat kokoaan suuremmilta.

Avaruutta on lisätty esimerkiksi lattiasta kattoon ulottuvilla isoilla ikkunoilla. Ikkunoiden eteen ei tule myöskään pattereita, sillä asuntoihin asennetaan lattialämmitys.

– Viihtyisyyttä lisäävät entisestään asuntoihin tulevat parvekkeet, Sulonen lisää.

Kim Jolkkosen mukaan myös Lumo Kompakti -talon yleisissä tiloissa tilankäyttö pyritään pitämään tiiviinä. Näin voidaan vaikuttaa rakennus- ja ylläpitokuluihin ja sitä kautta kiinteistön elinkaarikustannuksiin.

Tikkurilaan rakennettavaan taloon ei tule esimerkiksi maanalaisia parkkipaikkoja, jotka lisäisivät huomattavasti kustannuksia.

– Perinteisiä autopaikkoja ei tarvita, sillä juna-asema ja monet muut palvelut löytyvät lyhyen kävelymatkan päästä, Jolkkonen sanoo.

Jukka Sulosen mukaan yhteistilojen viihtyisyyteen on panostettava erityisen paljon silloin, kun asunnot ovat pieniä. Tämä otetaan esimerkiksi huomioon yhteisten sauna- ja pyykkitilojen suunnittelussa.

– Tarkoitus on ravistella perinteistä mallia pesutuvasta ja tehdä itsepalvelupesuloita muistuttava tila, joka on samalla asukkaiden kohtaamispaikka.

Pesukoneiden ja kuivureiden lisäksi sieltä löytyy pieni oleskelutila, jossa voi lukea, juoda kahvia ja tutustua talon muihin asukkaisiin.

Sulosen mukaan pesuaikaa ei tarvitse varata etukäteen. Pyykkiä voi pestä aina, jos laitteita on vapaana. Koneet käynnistyvät näppärästi älypuhelimen sovelluksella.

Rakentaminen alkaa 2018

Ensimmäisen Lumo Kompakti -talon tarkka osoite on Lauri Korpisen katu 8 Vantaalla. Rakentaminen alkaa näillä näkymin keväällä 2018.

Kim Jolkkonen odottaa jo suurella mielenkiinnolla tulevien asukkaiden käyttäjäkokemuksia.

– Asukkailta saatu palaute on meille ensiarvoisen tärkeää, sillä tavoitteena on monistaa konseptia laajemmallekin.

Lumo Kompaktissa kokeillaan myös uudenlaisia rakennusmenetelmiä, joilla laadukkaita asuntoja voidaan rakentaa entistä kustannustehokkaammin. Parhaillaan selvitetään esimerkiksi mahdollisuutta valmistaa wc-kylpyhuoneesta ja eteisestä koostuva monitoimitila tehtaassa ja tuoda se valmiina elementtinä rakennuspaikalle.

Lumo Kompakti

  • Kojamon Lumo-asuntotuotantoon kehitetty uusi asumisen malli.
  • Vuokra-asunnoista suurin osa on 25–30 neliön yksiöitä. Mukana on myös noin 45-neliöisiä kaksioita.
  • Pienistä asunnoista karsitaan hukkaneliöt. Tässä keskeinen tekijä on eteistilan, wc-kylpyhuoneen ja tilavan kaapistoseinän yhdistäminen yhdeksi liukuovilla erotetuksi esteettömäksi monitoimi­tilaksi.
  • Rakennetaan kasvukeskuksiin, erityisesti pääkaupunkiseudulle hyvien kulkuyhteyksien ja palvelujen ääreen.
  • Ensimmäiset Lumo Kompakti -asunnot rakennetaan Lauri Korpisen kadulle Vantaan Tikkurilaan.

Palautetta potentiaalisilta asukkailta

Lumo Kompaktin odotetaan kiinnostavan erityisesti nuoria aikuisia. Siksi Kojamo halusi palautetta potentiaalisilta asukkailta jo uuden asumiskonseptin suunnitteluvaiheessa.

Tätä joukkoistamiseksi kutsuttua menetelmää kokeiltiin opiskelijoille järjestetyssä InnoDay-tapahtumassa, jossa Kojamon osastolla Lumo Kompaktiin pääsi tutustumaan virtuaalilaseilla.

– Se oli erinomainen tilaisuus testata asuntoihin suunniteltuja ratkaisuja. Etenkin sisäänkäynnin monikäyttötilasta saatu palaute kiinnosti meitä, koska vastaavanlaista ei ole aiemmin suunniteltu, Kojamon kiinteistökehitysjohtaja Kim Jolkkonen sanoo.

Myönteinen vastaanotto antoi vahvistusta sille, että Lumo Kompakti kannattaa viedä käytäntöön. Joukkoistamisesta tuli myös hyviä ideoita uuden asumiskonseptin jatkosuunnitteluun.

– Palautteesta nousi esille esimerkiksi, että pienessäkin asunnossa on oltava kunnon keittiö. Nuoret halusivat, että sinne mahtuvat esimerkiksi uuni, liesi ja astianpesukone, Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Tallin arkkitehti Jukka Sulonen sanoo.

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu