Palveluksessasi

Anna naapurille lahjaksi rauhallinen joulu

Monelle joulu on hiljentymisen ja rauhoittumisen aikaa. Toiset tekevät joulunakin töitä tai eivät vietä joulua lainkaan. Osa puolestaan järjestää ystävysten kesken karkelot! Kukin viettää joulua tyylillään – ja se heille sallittakoon.

235x174

Joulu on kunkin asukkaan itsensä näköinen. Joulu voi olla iloisen juhlinnan aikaa tai hiljentymistä perinteiden äärelle. Erilaisia tapoja viettää joulua löytyy talostasi taatusti yhtä monta kuin huoneiston ovea.

Toiset hiljentyvät yhdessä perheen kesken glögit kädessä television tai radion äärelle kuuntelemaan Turusta kuulutettavaa joulurauhan julistusta aattona klo 12. Samaan aikaan naapurin ovella voi olla kuhinaa, kun ystäväporukka kerääntyy yhteen viettämään railakkaat joulujuhlat.

Erilaiset äänet ja tavat toimia kuuluvat elämään myös jouluna. Naapurista voi kuulua joululauluja tai ilonkiljahduksia, ja rappukäytävässä asuntojen ovet saattavat kolahdella useampaankin kertaan päivän aikana – vieraiden tai kenties joulupukin tullessa kylään.

Muistathan, että kello 22 jälkeen meluaminen on kiellettyä, myös joulun pyhinä.

235x174235x174

Olethan ymmärtäväinen naapureitasi kohtaan ja pidäthän joulunakin mielessä talosi järjestyssäännöt. Muistathan, että kello 22 jälkeen meluaminen on kiellettyä, myös joulun pyhinä.

Joulu on myös antamisen aikaa. Mitä jos tänä vuonna kiittäisit naapuriasi hyvästä naapuruudesta? Tai muistaisit naapuriasi antamalla hänelle tämän hartaasti toivoman rauhallisen joulun?

Vaikka monelle joulu on vuoden ihaninta aikaa, niin esimerkiksi yksinäiselle se voi ottaa koville. Jos tiedät, että naapurisi viettää joulua tänä vuonna yksin, niin miksi et ilahduttaisi häntä joulukortilla tai itse tehdyillä joululeivonnaisilla?

Naapurin suosikki saattaa olla toisen inhokki

Jouluvaloja ja -koristeita voi asentaa oman kodin sisäpuolelle mielin määrin, kunhan pidät paloturvallisuusseikat visusti mielessä.

Voit myös ripustaa pienen kranssin ovesi ulkopuolelle, mutta muuta tavaraa tai somistusta rappukäytävän puolelle ei sovi sijoittaa. Ei edes sitä pienintä pöytäjoulukuusta tai kaunista ovimattoa, sillä kaikki ylimääräiset tavarat rappukäytävässä on paloturvallisuusriski.

Voit asentaa parvekkeellesi jouluvaloja, mutta pidäthän mahdollisuuksien mukaan naapurisikin mielessä valovalintoja tehdessä. Sateenkaaren väreissä välkkyvät tai kirkkaat valot voivat esimerkiksi häiritä naapurisi unta. Entä jos pohtisitte yhdessä, mitä valoja laitatte parvekkeillenne tänä jouluna? Yhdenmukainen valaistus näyttää upealta myös kauempaa katsottuna!

Pidäthän myös mielessä, ettei ulkotulet kuulu parvekkeelle ja sisällä poltettavia kynttilöitä tulee pitää visusti silmällä.

Kaikki eivät vietä joulua

Monet ihmiset eivät vietä joulua lainkaan. Tämä voi johtua työvuoroista, omasta henkilökohtaisesta valinnasta tai kulttuurieroista. Kukin viettää joulua tyylillään. Vaikka et olisi itse suurin joulu-fani, suothan silti joulun ilon muille.

Toisenlaisiin tapoihin olla ja elää sopii toki suhtautua avoimen kiinnostuneesti. Oletko koskaan kysynyt, miten seinänaapurisi viettää joulua? Oletko jo kuullut, mitä joulu merkitsee maailman toiselta puolen Suomeen juuri muuttaneelle? Miten ranskalaiset viettävät joulua? Entäpä somalit tai arabit? Tutustumalla se selviää!

Rauhallista pyhien aikaa kuhunkin kotiin toivottaen,

Riikka ja Veera, Lumo-asumisneuvojat

2.12.2021 (Muokattu 30.4.2024)

Teksti Riikka Pasanen ja Veera Kantola

Kuvat Kuvitus istock, kuva Essi Lyytikäinen

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu