Ohjeita asumiseen

Turvallista joulua!

Nautitaan joulurauhasta ja suodaan se muillekin. Muistetaan myös ympäristön hyvinvointi: lajitellaan fiksusti ja ollaan varovaisia valojen ja tulien kanssa. Turvallista joulua jokaiseen Lumo-kotiin!

235x174

Naapurit

Jouluna rentoudutaan ja rauhoitutaan, ja annetaan naapureille mahdollisuus tehdä samoin. Jotkut meistä tekevät myös jouluna töitä pitääkseen yhteiskunnan rattaat pyörimässä ja muun muassa terveydenhoidon toiminnassa. Hekin tarvitsevat työvuorojen välillä rauhallisen lepoaikansa myös joulun aikaan.

Joululahjat ja joulukuusi

Ympäristö kiittää, kun suosit aineettomia lahjoja. Erityisesti lapsille joulu merkitsee kuitenkin myös niitä kovia ja pehmeitä paketteja. Jouluna lajittelun merkitys korostuu, kun jätettä syntyy arkea enemmän. Lajittele huolellisesti, litistä pahvipakkaukset kasaan ja muista, että lahjojen kääreet ja narut kuuluvat sekajätteeseen, ei paperinkeräykseen.

Joulukuusi on monen kodin perinteinen tunnelmanluoja. Kun pyhät ovat ohi, kuuset voi viedä jätepisteen viereen, josta jätehuollosta vastaava kumppanimme toimittaa ne kierrätykseen.

Vinkki! Huoli ilmastosta on vaikuttanut myös joulukuusivalintoihin. Ruukkukuuset ovatkin kasvattaneet viime vuosina suosiotaan. Ruukkuun istutetun kuusen voi joulun jälkeen siirtää terassille tai parvekkeelle, tai istuttaa myöhemmin pihalle. Ruukkukuusi ei myöskään tarvitse joulukuusenjalkaa.

Jouluherkut

Kannattaa harkita tarkkaan, kuinka paljon jouluruokia kotiin hankkii. Kalleinta ruokaa on se, joka joudutaan heittämään ylimääräisenä pois, eivätkä joulun kalat tai kinkkukaan pitkiä aikoja säily.

Ruoantähteet kuuluvat biojätteeseen, myös kinkun paistorasva. Tai sitten voit kierrättää kinkun paistorasvan Kinkkutempun kautta. Kinkkutemppu kierrättää jouluherkkujen paistinrasvat uusiutuvaksi dieseliksi.

Kun jouluna liesi ja uuni ovat kovassa käytössä, varmistathan, ettei esimerkiksi hellan päälle jää tavaraa, jonka kuumuus voisi sytyttää tuleen.

Jouluvalot

Koti koristellaan jouluna erilaisin valoin ja kynttilöin. Olethan varovainen elävän tulen kanssa. Sijoita kynttilät kauas verhoista, joulukoristeista tai lämmöstä taipuvista esineistä. Käytä palamattomasta materiaalista valmistettua kynttilänjalkaa tai alustaa, äläkä polta kynttilää aivan loppuun. Aseta kynttilät ja tuikut riittävän etäälle toisistaan äläkä jätä niitä valvomatta. Valvo myös lemmikkejä ja lapsia kynttilöitä polttaessasi. Älä myöskään laita ulkokynttilää muovisten puutarhakalusteiden päälle tai lähelle puisia rakenteita.

Parhaita ja paloturvallisimpia jouluvaloja ovat led-valot, joita Lumo-koditkin suosittelee niin kodin kuin kuusenkin koristeluun. Jos laitat valoja parvekkeelle tai terassille, tarkista, että ne on tarkoitettu ulkokäyttöön.

Varmista myös, että Lumo-kodissasi on palohälytin ja siinä toimivat paristot. Jos palohälyttimesi on kytketty verkkovirtaan, sen toiminnasta vastaa huoltoyhtiö, jonka tavoitat parhaiten My Lumo -palvelun kautta. Lumo suosittelee myös palopeitteen hankkimista kotiin.

Joulusauna

Jos kodistasi löytyy oma sauna, muista, että se on tarkoitettu vain saunomiseen – ei esimerkiksi pyykin kuivattamiseen tai piilopaikaksi jakelua odottaville joululahjoille.

Uusi vuosi

Vaikka uusi vuosi on railakkaan juhlan maineessa, talon järjestyssäännöt ovat voimassa silloinkin: hiljaisuus alkaa klo 22 ja kestää aamuun klo 7. Jos järjestä juhlat, niistä olisi hyvä ilmoittaa etukäteen naapureille, vaikka ilmoitustaululla tai talon omassa Facebook- tai Whatsapp-ryhmässä, jos sellainen on olemassa.

Ilotulitteita saa uudenvuodenaattona ampua klo 18 alkaen. Tarkistathan vielä oman paikkakuntasi verkkosivuilta, missä kaikkialla raketteja saa ampua. Jos valatte kotona tinoja, muista paloturvallisuus. Käytetyt tinat voi uuden vuoden jälkeen hävittää sekajätteen kautta.

Ollaan ihmisiksi, vietetään joulua turvallisesti ja toivotetaan hyvät joulut naapurillekin, jos satutaan rappukäytävässä tai pihalla tapaamaan!

Kotivakuutus pelastaa talouden

Joskus kaikki ei suju kuin Strömsössä vaikka parhaansa yrittäisikin. Silloin on hyvä olla voimassa oleva kotivakuutus. Onhan sinulla? Harmia ja tuskaa vakuutus ei korvaa, mutta siitä on apua taloudellisten vahinkojen torjunnassa. Lue lisää Lumo-kotien asukkaille tarjolla olevista vakuutuksista täältä.

20.12.2019 (Muokattu 24.11.2021)

Teksti Lumo ja Otavamedia

Kuvat iStock ja Otavamedia

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu