Kurkistus kotiin

Riikka Saastamoisen lempikulmia Jyväskylästä – hevosia, kahvia ja palapelejä

Pyörätuolin käyttäjälle räätälöity keittiö ja taloyhtiön kerhohuone ovat Riikan suosikkeja kotona, mutta paras mustikkapiirakka löytyy Espresso Housesta ja ihanin hevonen Mennalan ratsastustilalta.

235x174

Riikka Saastamoisella on Jyväskylän Kukkumäentien Lumo-talosta laaja kokemus, sillä hän on asunut miehensä kanssa samassa talossa jo kolmessa eri kodissa: kummassakin muutossa he vaihtoivat kodin hieman isompaan. Nykyisessä kolmiossa on vierähtänyt kaksi vuotta. 

Pariskunnan jaloissa pyörii aina pieni mopsikoira Sylvi, joka haluaa olla mukana ihan kaikessa, mitä kotona tapahtuu. Se kulkee Riikan mukana ratsastamaan, kahvilaan ja kaupungille, on kuin kotonaan taloyhtiön kerhotilassa ja kerää kaikilta naapureilta rapsutukset.

Sylvi hyppää mukaan nytkin, kun lähdemme kiertelemään Riikan lempikulmia kotona ja lähikulmilla. Annetaanpa siis Riikan ja Sylvin kertoa. 

Sylvi on vuoden ikäinen mopsi, joka rakastaa olla kainalossa.

Torkut tai hetki äänikirjaa 

“Meidän makkarissa on hyvä käpertyä Sylvin kanssa päikkäreille tai vain makoilla ja kuunnella äänikirjoja."

"Kuuntelen noin sata kirjaa vuodessa – juuri nyt Ilkka Remestä, seuraavaksi Conn Igguidenin Ruusujen sota -sarjan kolmannen kirjan, Veren perinnön. Tykkään nimenomaan dekkareista ja historiallisista romaaneista. Välillä Sylvin kanssa on ihana köllötellä, mutta välillä se vain villiintyy, kun menen itse makoilemaan.” 

“Mikään ei ole parempaa kuin tämä meidän makuuhuoneen romanttinen kukkatapetti. En halunnut tänne sängynpäätyä vaan tein koko seinästä sängynpäädyn. Tunnelmasta tuli minusta aika kiva.” 

“Rakastan tässä keittiössä ihan kaikkea” 

Keittiön mustaa ja vaalea tammea yhdistävät pinnat ovat Riikalle mieleen.

“Valitsin itse keittiön värityksen, ja se vaihtui valkoisesta mustaan ja vaaleaan tammeen. Olen haaveillut juuri tämän värisestä keittiöstä. Tykkään tästä paljon, oikeastaan rakastan tässä keittiössä ihan kaikkea.” 

“Koska käytän MS-tautini vuoksi pyörätuolia, sain puolisen vuotta sitten toteuttaa Vammaispalvelujen tuella keittiöön remontin. Keittiön tason korkeus laskettiin 90 sentistä 85 senttiin, ja nyt pystyn toimimaan täällä itsenäisesti. Olemme puolisoni kanssa jakaneet tavaroita kaappeihin siten, että suurin osa asioista, joita minä tarvitsen, löytyy alalaatikoista tai yläkaappien alimmalta hyllyltä.” 

“Kokkaan usein tässä keittiön ruokapöydän ääressä ja etsin ruokaohjeita TikTokista. Olen löytänyt sieltä paljon kivoja reseptejä, esimerkiksi kana-pestocanneloneista tuli tosi hyviä.” 

Naapurin iloiset leskirouvat ovat usein Riikan seurana kerhohuoneella.

Palapelihetki leskirouvien kanssa 

“Meidän talossa on kiva kerhohuone, iso yhteinen parveke ja saunatilat, josta on aivan upea näkymä pitkälle puiden yli. Kerhohuoneessa olemme naapureiden kanssa koonneet jo monta isoa palapeliä. Tykkään tehdä niitä, mutta kokonaista pöytää keskeneräiselle palapelille meillä ei kotona ole, ja siksi kerhohuone on niin huippujuttu.” 

“Meillä on naapureiden kesken pieni aktiivinen porukka, jonka jäsenet näkevät toisiaan pihalla tai kerhohuoneella. Kun naapurikaverini Anitta ja Pirkko tulevat tekemään palapeliä, vitsailen että kas, Kukkumäen iloiset leskirouvathan ne siinä.” 

Lattea ja mustikkapiirakkaa 

Sylvi oli ollut Riikalla vasta pari päivää, kun he jo tulivat ensimmäisen kerran yhdessä kahville Espresso Houseen.

“Sepän Espresso House on vakiokahvilani. Täällä käyn usein kavereiden kanssa tai joskus kaksin Sylvin kanssa. Minulle tärkeää on, että kahvilaan saa ottaa koiran mukaan, koska olen aina liikkeellä Sylvin kanssa.” 

“Lämpimällä ilmalla on kiva juoda jäälatte, ja mustikkapiirakka on täällä ihan parasta. Tykkään ylipäätään käydä ulkona kahvilla tai syömässä, ja on kiva kokeilla uusia ravintoloita, jotka avaavat Jyväskylään.” 

Takaisin ratsaille sairaudesta huolimatta 

“Ratsastus on ollut harrastukseni ihan lapsesta asti. Kun sairauteni eteni ja otin pyörätuolin käyttöön, ajattelin, ettei minusta enää ole ratsastamaan."

"Meni vuosia, ennen kuin yksi tuttava kannusti edes kokeilemaan, ja jäin sille tielle. Löysin hevosen ja oikeanlaista opetusta Mennalan ratsutilalta. On mieletöntä, miten tässä lajissa voi edelleenkin kehittyä.” 

Mese on rauhallinen ja vakaa ratsastuskaveri, Riikka sanoo.

“Ratsastamisessa on upeaa se, että kun hevonen kävelee, se kävelee minun puolestani – tavallaan sen askeleista tulee minun askeliani. Ennen kuin menen tallille, päässä saattaa olla miljoona ajatusta, mutta hevosen selässä uppoaa ratsastuskuplaan, jossa kaikki häly lakkaa.”  

Grilli kuumenee kotipihassa 

“Saimme taloyhtiön pihaan pari vuotta sitten katoksen ja maalasimme sen omin käsin. Täällä yhdessä naapureiden kanssa grillataan ja hengaillaan, tietysti Sylvi on mukana. Pihassa on myös keinu, hiekkalaatikko ja muuta pientä puuhailtavaa. Laitoimme tänne juuri kesäkukat, ja nyt katos on tosi viihtyisä.” 

“Täällä on vietetty myös kaveriporukalla juhannusta. Aina ei jaksa lähteä keskustan hälyyn, vaan on kiva, että voi olla rauhaksiin omalla porukalla ja grillata hyvää ruokaa.” 

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu