Asumisen trendit ja kehitys

Muuttajan muistilista – suunnittele hyvin ja tee osissa

Kokosimme kätevän muuttajan muistilistan. Nappaa talteen helpot vinkit muuttoon.

235x174

Kun muutto lähestyy, saattaa tuntua siltä, että hoidettavia asioita on valtava määrä. Mistä kannattaa aloittaa? Tämä kätevä muuttajan muistilista toimii vuodesta toiseen.

1. Hoida paperiasiat

Muuttoilmoituksen voit tehdä Postin verkkosivujen kautta. Sinun ei tarvitse erikseen ilmoittaa muutosta Digi- ja väestövirastolle, vaan ilmoitus hoituu samalla Postin lomakkeella.

Voit tehdä muuttoilmoituksen aikaisintaan kuukausi ennen muuttoa tai viikko muuton jälkeen. Tiedot päivittyvät automaattisesti monille viranomaisille, kuten Verohallintoon ja Kelaan.

Helppo muutto Lumo-kodista toiseen

Muutatko Lumo-kodista toiseen? Muista, että muuttopäivä sekä irtisanoutumisaika ovat neuvoteltavissa, näin et jää kahden asunnon loukkuun.

Vaihda helposti

2. Huolehdi sopimuksista

Tee uuteen asuntoon sähkösopimus ja muista irtisanoa vanha. Soita myös vakuutusyhtiöön ja selvitä, miten muutto vaikuttaa kotivakuutukseesi. Selvitä lisäksi, mikä nettiyhteys olisi paras asuntoosi. Esimerkiksi Lumo vuokra-asunnoissa nettiliittymä kuuluu vuokraan.

Vuokra-asuntoon muuttajan tulee tietysti huolehtia vanhan asunnon irtisanomisesta ja uuden vuokrasopimuksen kirjoittamisesta.

Lumo-vinkki

Tiesitkö, että Lumo-kodin vuokraan sisältyy nopea nettiyhteys?

Myös vuokra-asunnossa kotivakuutus pitää olla kunnossa. Lumo-kotien yhteistyökumppanilta voit saada edullisen tarjouksen.

Omaan laatikkoonsa on hyvä pakata asioita, joita tarvitset uudessa kodissasi heti. Näitä ovat esimerkiksi käsisaippua, hammasharja ja vessapaperirulla, puhelinten laturit, laastaria, taskulamppu ja ruuvimeisseli.

3. Luovu turhasta

Nyt on oivallinen hetki miettiä, mitkä kaikki tavaroistasi ovat tärkeitä. Varaa kirpparipöytä ja myy turhat tavarat pois. Tai jos haluat päästä helpolla, ilmoita netissä, että voit antaa tavaroitasi halukkaille. Voit myös lahjoittaa tavaraa Kierrätyskeskukseen.

Nappaa kuva elektroniikan johtojen järjestyksestä. Näin osaat uudessa kodissasi helposti asentaa pelikonsolit, äänentoistojärjestelmän, tai tietokoneen.

Varaudu siihen, että joudut ehkä viemään kaatopaikalle toimimattomat tavarat ja sellaiset, jotka eivät lopulta kelpaa kellekään. Sitä varten joudut ehkä vuokraamaan peräkärryn tai pyytämään apua kaverilta.

Hyvä vinkki on värikoodata tavarat: kierrätettäville vaikkapa keltainen väri, uuteen kotiin siirtyville vihreä ja jätteeksi meneville punainen.

Varastoi turhat

Kodissa on usein paljon tavaraa, jota tarvitaan vain tiettyinä kausina. Esimerkiksi isot matkalaukut, vanhat pinnasängyt tai lasketteluvarusteet kannattaa varastoida. Voit vuokrata pienvaraston lisätilaksi tavaroillesi Lumo-asukkaan etuhintaan.

Vuokraa pienvarasto

4. Pakkaa järkevästi

Muuttolaatikoiden määrä on oleellinen. Usein kuulee ohjeen, että jokaista huoneneliötä varten kannattaisi olla yksi laatikko.

Aloita pakkaaminen ajoissa, noin kuukautta ennen muuttoa. Voit aloittaa vähiten tarvituista tavaroista, jotka ovat muutenkin jo varastossa. Viimeisenä kannattaa irrottaa ja pakata valaisimet. Ajattele asiaa myös ympäristöystävällisesti ja pakkaa laatikot mahdollisimman täyteen.

Huonekalut kannattaa suojata muovilla tai kankailla.

Jos mahdollista, vie muuttolaatikot yhteen huoneeseen ja muista pitää asunnossa kulkuväylät avoimina.

Omaan laatikkoonsa on hyvä pakata asioita, joita tarvitset uudessa kodissasi heti. Näitä ovat esimerkiksi käsisaippua, hammasharja ja vessapaperirulla, puhelinten laturit, laastaria, taskulamppu ja ruuvimeisseli. Fiksu pakkaa myös muuton jälkeisen päivän aamiaistarpeet ja vaatteet. Näin kaikki löytyy helposti heti muuton jälkeen.

Lumo-vinkki

Muuttolaatikot voi vuokrata kätevästi Lumo-asukkaan hintaan.

Vuokraa muuttolaatikot

5. Hanki oikeanlainen muuttoapu

Mitä muuttoeväitä tarvitset? Pitäisikö seuraavaksi päiväksi olla myös jo ruokaa valmiina? Onko ajatuksena tilata ruuat koko porukalle? Voit selvittää ruokapalvelujen yhteystiedot ja hinnat jo etukäteen. Muista myös syödä kunnon aamupala, sillä muuton tohinassa ruokailuajat voivat venyä.

Muuttoapua kannattaa pyytää ajoissa, noin kuukautta etukäteen. Muuttoa edeltävällä viikolla voi sitten vielä varmistaa, ketkä pääsevät takuuvarmasti paikalle. Muuttoautoksi voit vuokrata pakettiauton netistä.

Vai ostaisitko sittenkin muuttopalvelun? Vältyt isolta vaivalta! Muuttopalveluita on saatavilla runsaasti erilaisia ja -hintaisia: voit esimerkiksi valita pelkän muuttoauton ja kuskin, tai sitten täydellisen ”avaimet käteen” -paketin, jolloin muuttajat hoitavat myös pakkaamisen. Viikonloput ja kuunvaihteet ovat muuttofirmoille usein kiireisiä, joten vertailua on hyvä tehdä ajoissa.

Lumo-vinkki

Jos talkooväki tekee oharit, muista Lumo-kotien Muuttopalvelu.

Muuttopalvelu

6. Tee muuttosiivous

Pukeudu fiksusti muuttopäivänä. Laita päällesi vaatteet, jotka saavat hieman likaistua. Nappaa kaulaasi pieni pussi tai laukku, jossa pidät koko ajan avaimia ja puhelintasi. Pidä myös siivoustarvikkeet helposti saatavilla koko muuton ajan.

Siivoa vanha asunto kuntoon seuraavaa asujaa varten. Siivousvälineet kannattaakin jättää vanhaan kotiin, vaikka muuttokuorma olisi muuten jo viety uuteen asuntoon.

Pese lattiat, puhdista seinien ja ovien tahrat, pyyhi kaapit sisä- ja ulkopuolelta. Pese vessa ja puhdista lattiakaivot. Keittiössä on tärkeää muistaa pestä tasojen, hellan ja jääkaapin lisäksi myös uuni.

Lumo-vinkki

Voit helpottaa loppusiivousta siivoamalla jo hieman etukäteen. Pyyhi keittiönkaappien hyllyt, kun tyhjennät ne tavaroista. Samoin voit sulattaa jääkaapin ja pakastimen hyvissä ajoissa ennen muuttoa. Lainaa kylmätavaroille kaappitilaa vaikka kaverilta hetkellisesti.

Lue lisää muuttosiivousohjeita

7. Muista kuvata asunto ja palauttaa avaimet

Jos olet muuttamassa vuokra-asunnosta toiseen, on tärkeää kuvata uusi asunto juuri ennen muuttoa ja vanha asunto muuton jälkeen. Tämä siksi, että pysyt selvillä, mitkä ovat itse aiheuttamiasi kolhuja ja mitkä eivät.

Muista avaimet!

Tuntuuko, ettei aika riitä avainten palauttamiseen tai uuden Lumo-kodin avainten noutamiseen? Ei hätää, voit tilata Avainkuriiri-palvelun, jolloin avainten palautus ja noutaminen sujuu näppärästi.

Avainkuriiri-palvelu

Hanki lapsenvahti muuton ajaksi tai vie lemmikkisi hoitoon muuttopäivänä.

8. Suojaa lattiat ja asenna valaisimet

Hoida ensitöiksesi sänkysi kuntoon ja petaa se, jotta voit pitkän päivän jälkeen levätä.

Muuton alkaessa on hyvä suojata lattiat pahveilla. Valaisimet kannattaa jaksaa asentaa jo muuttopäivänä ennen pimeää, jottei tarvitse toimia taskulampun varassa.

Lumo-vinkki

Onko peukalo keskellä kämmentä? Voit hyödyntää Lumo-palveluiden Asennuspalvelua. Koneiden asennusliitännät tai lamppujen ripustaminen kattoon sujuu ammattilaisen toimesta, eikä sinun tarvitse lainata porakonetta naapurilta.

Asennuspalvelu

9. Tee jälkitoimet

Muista, että tavarat löytävät oman paikkansa ajan myötä. Nyt on myös oiva aika kierrättää. Jos joku asia jää muuttolaatikkoon useaksi viikoksi, olet ehkä valmis luopumaan siitä.

Jos muutit osakehuoneistoon, tee isännöitsijälle ilmoitus, että olet nyt muuttanut. Selvitä samalla, miten voit varata autopaikan ja saunavuoron. Mieti myös vara-avaimet ja sovi niiden käytöstä. Jos olet ollut vuokralainen, varmista, että vuokranantaja palauttaa takuuvuokran.

My Lumo -palvelu

Lumo-kodin asukkaana saat käyttöösi My Lumo -palvelun, jonka kautta kaikki asumiseen liittyvät asiat hoituvat ketterästi. Myös autopaikan varaus ja saunavuoron varaaminen hoituvat My Lumo -palvelun kautta.

My Lumo -palvelu

Lumo-kodista oma kotisi?

Kun muutat Lumo-kotiin
235x174

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu