Lumo-tiimit ja yhteisö

Metsolan Lumo-talon pihalla kaikki viihtyvät

Vantaan Metsolassa sijaitsevan Lumo-talon pihalla vallitsee läpi vuoden yhteisöllinen tunnelma. Kaikkia naapureita myös moikataan kun kohdataan.

235x174

Hiekkakakut rakentuvat vauhdilla, keinuihin on muodostunut jonoa ja pihalla raikaa iloinen nauru. Auringonpaisteisena alkusyksyn iltana Vantaan Metsolassa sijaitsevan Korpikontiontie 1:n sisäpihalla riittää vilskettä.

Aland Shamal-Nuri ja Tomi Oksa tutustuvat toisiinsa ja muihin pihan lapsiin leikkimällä yhdessä.

– Kun sää sallii, tähän pihalle kerääntyy iltaisin aina iso joukko talon väkeä. Täällä asuu paljon lapsiperheitä, ja pihalla on helppo tutustua naapureihin. Lapset tutustuvat leikkiessä automaattisesti toisiinsa, kertoo samassa talossa jo useamman vuoden viihtynyt Maria Kuusela.

Viihtyvyyteen vaikuttaa Kuuselan mukaan ennen kaikkea talossa vallitseva yhteisöllinen tunnelma. Kaikkia naapureita moikataan, ja uudetkin asukkaat otetaan lämpimästi vastaan.

– Talkoisiin ja muihin tapahtumiin osallistuu aika usein vain tietty vakioporukka, mutta tässä pihalla kaikki tulevat väkisinkin tutuiksi, Kuusela nauraa.

Saman on huomannut taloon vasta reilu kuukausi sitten muuttanut Janita Kunnas.

– Meillä on Marian kanssa samanikäiset lapset, ja pihalla tutustuminen naapureihin on alkanut helposti. Alue on tosi lapsiystävällinen, Kunnas pohtii.

Rauhallinen Lumo-talo palveluiden lähellä

Korpikontiontie 1 sijaitsee vain kilometrin päässä Korson vilkkaalta juna-asemalta. Asemaseudun vilinästä ei kuitenkaan ole tietoakaan, ja puiden varjostamalla sisäpihalla voisi kuvitella olevansa missä tahansa pikkukaupungissa.

Aya Shamal-Nuri traktorihommissa.

Alueen rauhallisuus ja Lumo-talon yhteisöllinen tunnelma ovat saaneet monet viihtymään Korpikontiontiellä pidempäänkin. Talossa vuodesta 2011 asunut Pirkko Moskari muutti Metsolaan aikanaan, koska tytär ja lapsenlapset asuivat samassa yhtiössä.

– He ovat jo muuttaneet muualle, mutta itse ajattelin asua tässä niin kauan, kuin mahdollista. Kaikki tarvittavat palvelut ovat kävelymatkan päässä, mutta koti on kuitenkin hyvin rauhallisella paikalla, Moskari pohtii.

Omien lastenlasten ollessa pieniä Moskari ehti tutustua moniin naapureihin, ja hänestä tuli pian koko talon lasten oma ”mumma”. Sittemmin moni Moskarin vanha tuttu on ehtinyt muuttaa jo kasvaneine lapsineen muualle.

– On silti mukavaa, että täällä pihalla kuuluu lasten ääniä ja elämää. Se luo turvallisuuden tuntua, vaikka en lapsia enää niin tunnekaan, hän pohtii.

Sijainti ja rauhallisuus olivat syynä myös siihen, miksi samassa yhtiössä asuva Jonna Hautala muutti Korpikontiontielle kahdeksan vuotta sitten.

– Koulut ja palvelut ovat lähellä, mutta etenkin tämä sisäpiha on kuitenkin tosi rauhallinen ja viihtyisä, hän kertoo.

Hautala kertoo pitävänsä Lumo-asumisessa myös siitä, että Lumo-tiimin saamalla rahalla voi hankkia kaikenlaista tarpeellista kaikkien asukkaiden käyttöön. Korpikontiontiellekin on hankittu kaikkien asukkaiden iloksi muun muassa grilli sekä lapsille täytettävä uima-allas.

– Jos joltain puuttuu jotain, koitetaan selvittää, löytyisivätkö tarvittavat asiat ihan naapureiden kesken. Myös lastenhoidossa on löytynyt apua. Aiemmin veimme yhdessä koko naapuruston lapsia uimaan läheiseen maauimalaan.

Kaunis syysilta Vantaan Korpikontiontiellä houkutteli yhteiselle pihalle Jimi Noioson, Jonna Hautalan, Mari Koppelin, Maria Kuuselan ja Janita Kunnaksen.

Naapuriapua ja juttuseuraa

Talossa pidempään asuneet pyrkivät pitämään muutenkin huolta toisistaan. Naapureilta voi käydä lainaamassa jauhoja hyvillä mielin, ja esimerkiksi keväällä koronakriisin pahimpaan aikaan naapureista sai pihalla juttuseuraa aina tarpeen tullen.

– Toiveena on, että tässä säilyy jatkossakin yhteisöllinen tunnelma. Siihen riittävät ihan pienetkin teot: kun naapureita moikkaa ja pyytää mukaan toimintaan, yhteisöllisyys syntyy ihan itsekseen, Lumo-tiimissä toimiva Maria Kuusela huikkaa.

Saman on huomannut vuosi sitten Korpikontiontielle muuttanut Maria Koppel.

– Meidät otettiin tosi hyvin vastaan, ja lasten kautta on ollut kiva tutustua naapureihin ja päästä mukaan kaikenlaiseen toimintaan. Viimeksi viikonloppuna siistimme pihaa yhdessä talkoovoimin, Koppel kertoo.

Korona-aika on pitänyt talon omat tapahtumat minimissä, ja esimerkiksi jo perinteeksi muodostuneet kesäjuhlat jouduttiin jättämään väliin.

– Normaalisti meillä on ollut juhlia, talkoita tai pieniä tapahtumia muutaman kerran vuodessa. Toivon kovasti, että pystymme tänä vuonna järjestämään ainakin perinteiset joulujuhlat. Niissä on usein ollut paljon väkeä, ja joulupukkikin on saatu paikalle, Kuusela kertoo.

Tapahtumia vietetään usein paitsi ulkona myös talon omassa kerhohuoneessa.

– Kerhohuone on aika pieni, mutta siellä on keittiö, jossa saa hyvin järjestettyä tarjoilut, Kuusela sanoo.

Myös muut yhteiset tilat saavat asukkailta kiitosta.

– Jokaisesta rapusta löytyy oma kuivaushuone pyykeille, ja pyykkitupaa saa käyttää ilmaiseksi. Tällaiset pienet asiat tekevät täällä asumisesta viihtyisämpää, Maria Koppel lisää.

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu