Lumo-tiimit ja yhteisö

Hervannassa pelataan lentistä, kierrätetään käytetyt tavarat ja huhkitaan omalla salilla – kiitos Lumo-tiimin

Lumo-tiimi on joukko talon asukkaita, jotka järjestävät tekemistä ja vievät naapureiden ideoita eteenpäin. Tampereen Hervannassa tiimi on saanut pystyyn lentopallokentän, muuttanut kylmäkellarin oleskelutilaksi ja innostanut asukkaita tapahtumiin.

235x174

Lentopallokentälle riittää pelaajia lähes joka ilta, ainakin jos sää hellii. Kenttä kohosi Fysiikanpolku 7:n pihalle Tampereen Hervannassa viime kesänä. Siitä on kiittäminen talon Lumo-tiimiä.

Lentopallokentälle riittää pelaajia lähes joka ilta, ainakin jos sää hellii.

Lumo-tiimi on joukko talon asukkaita, jotka järjestävät tekemistä, tapahtumia ja yhteisiä puitteita koko talolle. Toimintaan pääsee mukaan kuka tahansa kiinnostunut, ja tiimi päättää itse, miten toimii.

Tiimin vetäjä Ismo Tauriainen on asunut Fysiikanpolulla 30 vuotta. Aivan paljasjalkainen tamperelainen hän ei ole – perhe muutti Kemistä Kangasalle hänen ollessaan viidentoista. Lumo-tiimissä hän on ollut kymmenisen vuotta, joista viisi vetäjänä. Hän on tiimin yhteyshenkilö esimerkiksi isännöitsijän suuntaan.

“Meitä on vajaat kymmenen, kaikenlaisia ja eri-ikäisiä ihmisiä. Kokoustamme muutaman kerran vuodessa ja hoidamme asioita yhteisessä Whatsapp-ryhmässä”, Tauriainen kertoo.

Jokaisella Lumo-tiimin jäsenellä on oma vastuualue. 15 vuotta Lumo-kodissa asunut Maija Salonen pitää huolta pihan kukista.

Vaikka Tauriainen on tiimin vetäjä, jokaisella tiimiläisellä on vastuualueensa. Talossa 15 vuotta asunut Maija Salonen kastelee kukkia ja tekee tapahtumiin tarjoilut, Razak Jaburi taas huolehtii pallokentästä. Tiina Jokela muutti Tampereelle elokuussa, ja kevääseen mennessä Salonen oli saanut houkuteltua hänetkin tiimiin.

“Osallistuimme mieheni kanssa juhliin elokuun lopussa. Heti tuli tosi tervetullut olo. Minulla on auto, joten kuskaan tiimiläisiä ruokaostoksille. Aiemmin he hakivat talkootarvikkeet ja ruoat bussilla tai pyörällä”, Jokela nauraa.

Yhteistiloja, tapahtumia ja uusia tuttavuuksia

Tiimi ilahduttaa asukkaita yhteisellä tekemisellä ja ideoilla. Fysiikanpolulla tiimi on muuttanut tyhjillään olleen kylmäkellarin yhteistilaksi, jossa on kuntosali, pingispöytä ja leikkinurkkaus, kunnostanut pihan grillikatoksen sekä hankkinut varastoon yhteiskäyttöön työkaluja, kuten höyrypesurin ja poran.

Kierrätyspisteelle asukkaat voivat viedä käyttämättömäksi jääneitä tavaroitaan, jotka saattavat löytää naapureiden kotoa uuden elämän. Kellarissa nököttää toivelaatikko, jonne voi käydä kirjoittamassa toiveitaan, jos ei uskalla tiimiläisten kanssa jutulle.

Kesän jälkeen luvassa ovat kesän lopettajaiset, sitten joulujuhlat ja laskiainen, keväällä talkoot. Salonen tekee tapahtumiin sapuskat. Viimeisimpänä kevättalkoissa tarjolla oli voileipiä ja makkaraa, ja laskiaisriehaan Salonen keittää itse hernekeitot.

Kevättalkoisiin osallistui kolmisenkymmentä naapuria. Yhdessä haravoitiin, istutettiin kukkia ja putsattiin penkkejä. Porukka kasvaa jatkuvasti, sillä tapahtumiin on kutsuttu asukkaat myös viereisistä Lumo-taloista.

“Isännöitsijä Hannele otti yhteyttä, kun naapuritaloissa kaivattiin vastaavaa toimintaa. Hän ehdotti, että otamme heidät mukaan tapahtumiimme”, Tauriainen kertoo.

“On ollut tosi mukava saada kolmos- ja viitostalo mukaan tapahtumiin ja tulla ihmisten kanssa tutuksi. Nyt pihalla moikataan, kun nähdään”, lisää Salonen.

Omannäköiset kotikulmat aktiivisen tiimin voimin

Uusille asukkaille tiimin toiminnasta kertoo infotaulu rappukäytävän eteisessä. Isännöitsijä saa Tauriaiselta erityiskiitoksen: ilman häntä tiimi ei olisi saanut näin paljon aikaan. Kaikki isommat hankinnat neuvotellaan hänen kanssaan.

Vähän tekemistä pitää olla aina, Tauriainen sanoo, sillä eläkkeellä aikaa on. Salonen nauraa, että Ismo on tiimin puuhapete, joka saa kaikenlaista aikaan, ja muut sitten peesaavat.

“Me tiimiläiset pidämme silmät auki, korvat höröllä ja tartumme herkästi asioihin. Hällä väliä -asenteen sijaan välitetään omasta ympäristöstä. Kyllä se lisää yhteisöllisyyttä”, Tauriainen sanoo.

14.7.2023 (Muokattu 25.4.2024)

Teksti Vapa Media

Kuvat Vapa Media

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu