Vastuullisuustekoja

Lumo kutsui asukkaitaan mukaan vastuullisuusvuoropuheluun – satakunta lumolaista ilmoittautui innolla mukaan pilottiin

Lumo-kodit käynnisti loppusyksystä 2022 pilotin, joka kokosi asukkaat eri puolilta Suomea yhteen keskustelemaan vastuullisuudesta. Syksyn vastuullisuuskeskustelufoorumin aiheina olivat lajittelu ja kierrätys, energiansäästö sekä yhteisöllisyys.

235x174

Lumo-kodeissa asuu kaikkiaan noin 60 000 asukasta, jotka Lumo vuokranantajana haluaa osallistaa tärkeän asian äärelle vaikuttamaan.

”Haluamme ottaa asukkaamme mukaan aktiivisesti kehittämään asumiseen liittyviä eri vastuullisuusnäkökulmia”, Lumo-kotien vastuullisuuspäällikkö Niina Turri avaa. Hän toimi vastuullisuuskeskustelufoorumin vetäjänä ja moderaattorina yhdessä viestintäpäällikkö Marika Koskisen kanssa.

Kutsu keskusteluun kävi kaikille asukkaille My Lumo -palvelun kautta, ja pilottiin saatiin mukaan satakunta aktiivista asukasta ympäri Suomen loka-, marras- ja joulukuun ajaksi.

Joka kuukausi käsiteltiin eri teemaa, josta asukkaat saivat etukäteen vastattavaksi aiheeseen liittyviä kysymyksiä. Kustakin teemasta järjestettiin Turrin ja Koskisen johdolla lyhyet alustukset ja livechatit, joissa asukkaat pääsivät ääneen.

Vantaalainen Liisa Roth, turkulainen Terhi Seppänen ja keravalainen Soili Karhunen osallistuivat aktiivisesti keskusteluun.

”Keskustelu oli vapaamuotoista, ja jokainen pääsi sanomaan mielipiteensä. Hyvää oli myös se, että mukana oli Lumo-kotien edustajia. Saimme heiltä hyödyllisiä kommentteja, ja tuntui, että ottivat asioista kopin viedäkseen niitä eteenpäin.” Lumo-asukas Terhi Seppänen, Turku

”Tällainen foorumi antaa varmuuden tunnetta asua Lumo-kodissa. Keskustelussa olisi saanut olla enemmänkin porukkaa mukana.” Lumo-asukas Soili Karhunen, Kerava

"Kierrätys on meidän jokaisen asia. "Lumo-asukas Liisa Roth, Vantaa

Liisa Roth on sisustanut kotiaan haalimalla kierrätyshuonekaluja – kodissa ei ole mitään uutena ostettua. ”Sisustan huusholliani värien mukaan. Kaikki värit sopivat yhteen ja täydentävät toisiaan. Kun asun yksin, haluan, että koti on juuri sellainen, mistä pidän”, Roth kertoo.

Oikeaoppinen lajittelu ja kierrätys on asukkaille tärkeää

Lokakuun lajittelu- ja kierrätysaiheinen teema sai aikaan paljon keskustelua ja kommentteja. Niina Turrin mukaan se on aina ollut teema, joka herättää asukkaissa mielenkiintoa.

”Keskustelu vahvisti meidän omaa käsitystämme siitä, että lajittelu edellyttää kunnon välineitä. Keskusteluissa nousi esiin se, että monien Lumo-kotien keittiöissä on vain yksi kierrätysastia, mikä on yksi syy lajitteluhaasteisiin. Aina peruskorjausten yhteydessä päivitämme keittiöön nykyaikaisen jätevaunun, ja luonnollisesti myös uusiin koteihin, joita rakennamme, tulee valmiiksi 3–4-jakeinen lajitteluastia”, Niina Turri kertoo.

Liisa Roth kierrättää kaiken mahdollisen ja kerää jakeet omiin astioihinsa. ”Kierrätys on vain meistä asukkaista itsestämme kiinni”, hän toteaa.

”Meidän Lumo-talossa kierrätys on järjestetty tosi hyvin, meillä on kaikki mahdolliset kierrätyslaatikot. Itse jopa purin vanhan silityslaudan, että sain sen eri osat oikeisiin jakeisiin. Keskustelemme usein kierrätyksestä meidän talon yhteisessä kahvihuoneessa. Kaikkien pitää osallistua kierrätykseen, jotta homma toimii.” Lumo-asukas Soili Karhunen, Kerava

Energiansäästö on ollut paljon tapetilla

Energiansäästö ei herättänyt yhtä paljon keskustelua kuin lajittelu ja kierrätys. Niina Turri arvioi, että yksi syy siihen saattaa olla se, että sähkön järkevä käyttö on ollut koko viime syksyn niin vahvasti tapetilla niin Lumo-kodeissa kuin laajemminkin mediassa. Tai kenties energiansäästö oli teemana haastavampi? Lumo-kodit osallistui Motivan Astetta alemmas -kampanjaan ja kohdisti asukkailleen oman energiansäästökampanjan. Energiansäästöjutut Lumo-kotien verkkosivuilla ovat olleet luettuja.

Liisa Roth pyrkii sammuttelemaan turhat valot siellä, missä ei oleilla. Hänellä on erikokoisia vanhanaikaisia jalkalamppuja, ja ainoastaan keittiössä on kattovalaisin.

”Minun ainakin täytyy muistuttaa itseäni siitä, että sammuttelen turhat valot. Lämmin vesi kuluttaa paljon energiaa, ja siksi testasin ajastimen kanssa, pystynkö suoriutumaan kolmen minuutin suihkusta. Kyllä pystyy, jos vain haluaa! Olin käyttänyt suihkutteluun 3 minuuttia ja 6 sekuntia.” Lumo-asukas Terhi Seppänen, Turku

”Talojen ilmastointiluukkuja ei saisi peittää, ilmanvaihtojärjestelmä menee siitä sekaisin. Jotkut tuntevat vedon tunnetta ja peittävät ne. Ehdotinkin muille, että laittakaa villasukat jalkaan.” Lumo-asukas Soili Karhunen, Kerava

Yhteisöllisyyteen kaivattiin lisää ideoita

Lumo-kotien tavoitteena on lisätä talojensa yhteisöllisyyttä. Sitä varten on olemassa lähes 400 Lumo-tiimiä, jotka järjestävät erilaisia aktiviteetteja omissa asuintaloissaan. Heillä on aktiviteetteja varten myös oma budjetti. Keskustelussa kaivattiinkin erityisesti lisää ideoita yhteisöllisyyden kehittämiseksi.

Niina Turrin mukaan asukkaat kokevat yhteisöllisyyden tärkeäksi. Se, että tuntee naapurinsa, lisää asumisviihtyisyyttä ja turvallisuuden tunnetta. Tuttua naapuria voi pyytää kastelemaan kukat lomareissun ajan tai vaikkapa lastenhoitoavuksi kauppareissun ajaksi – ja samalla voi myös tuoda naapurin tädin kauppatavarat.

Yhteisöllisyys tarkoittaa asukkaille myös sitä, että yhteisistä tiloista pidetään yhdessä hyvää huolta, esimerkiksi jätetila ja kerhohuoneet siistinä.

Monikulttuurisuus oli yhteisöllisyyden yhtenä alateemana. Asukkaat toivoivat, että eri kulttuuritaustoista saataisiin enemmän mukaan ihmisiä yhteisiin kohtaamisiin, jotta ymmärrettäisiin toisiamme paremmin.

”Koettiin, että Lumo-tiimin toiminta on hyvä tapa saada maahanmuuttajataustaisia mukaan yhteiseen tekemiseen ja tutustumaan toisiinsa”, Niina Turri kertoo.

”Olen asunut Lumo-kodissa pitkään kahteen otteeseen, ja aiemmin toimin talotoimikunnan puheenjohtajana (nyk. Lumo-tiimin vetäjänä). Olen itse järjestänyt paljon tilaisuuksia, funtsinut erilaisia taloon liittyviä asioita ja jutellut asukkaiden kanssa. Edelleen osallistun aktiviteetteihin, vaikka en Lumo-tiimissä olekaan.” Lumo-asukas Liisa Roth, Vantaa

Piano on Liisa Rothilla ”vierihoidossa” muusikkoystävältään, jolla itsellään ei ole sille tilaa. Roth haluaa vaalia asuintalonsa yhteisöllisyyttä. ”Meidän talossa maahanmuuttajilla on omat kekkerinsä, ja olisi kiva saada kaikki yhteen. Jos haluamme heidät mukaan, kutsu pitää olla suomen lisäsi vähintään englannin kielellä.”

”Meidän senioritalossa vietetään paljon aikaa yhdessä. Se luo turvallisuutta, vaikka eiväthän kaikki aina osallistu. Pelaamme korttia, järjestämme pieniä juhlia ja vietämme syntymäpäiviä yhdessä, sitten on juhannus-, joulu- ja uudenvuodenjuhlia, neulontakerhoa, tanssia.” Lumo-asukas Soili Karhunen, Kerava

”Olen itse yrittänyt houkutella talon uusia asukkaita mukaan tapahtumiimme. Kolmasosa osallistujista on aina samoja, kaksi kolmannesta vaihtuu riippuen tilaisuudesta. Koetamme jakaa aktiviteeteille tarkoitetun budjetin jokaiselle vuodenajalle.” Lumo-asukas Terhi Seppänen, Turku

Vastuullisuuskeskustelufoorumi saa jatkoa

Vastuullisuuskeskustelufoorumi koettiin kaiken kaikkiaan hyväksi tavaksi käydä vuoropuhelua asukkaiden kanssa.

”Aiomme jatkaa foorumia tänäkin vuonna, tosin järjestämme niitä kvartaaleittain, ei joka kuukausi. Pyrimme myös saamaan lisää asukkaita linjoille. Kutsut keskustelufoorumiin lähetetään asukkaille alkuvuodesta, kun tämän vuoden teemat ovat tarkentuneet”, Niina Turri paljastaa.

Liisa Roth kiittelee, että Lumo-talossa on kaikki mahdolliset kierrätysastiat, joihin voi kumota niin biojätteet, muovit ja kartongit kuin muutkin kerättävät jakeet. Kierrätysohjeet ovat hyvät, mutta Rothin mielestä osa asukkaista kaipaa vielä lisää ohjeistusta.

Viime vuonna keskusteluun osallistuneiden kesken arvottiin joka kuukausi teemaan liittyvä palkinto: kierrätysteemassa tyylikäs lajitteluastia, energiateemassa kauko-ohjattava pistokesetti ja yhteisöllisyyskeskustelussa budjettia voittajan edustaman talon yhteiseen makumatkaillalliseen, jossa tarkoitus olisi yhdessä kokata eri maiden lempiruokia.

Tänäkin vuonna on taatusti luvassa hyvää keskustelua ja iloisia yllätyksiä.

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu