Talotarinoita

Lumo-kodit herättävät Bulevardi 31:n eloon

”Täällä oli ennen kuntosali, ja tuon kulman takana iso kassakaappi! Tässä taas on vanha auditorio!” muistelee tiedottaja ja viestinnän asiantuntija Ilse Skog, joka työskenteli itse aikanaan ylväässä kivirakennuksessa Bulevardi 31:ssä. Nyt vanhat luokkahuoneet muuntuvat kaupunkikodeiksi, ja ikoninen talo saa uuden elämän uniikkeina Lumo-koteina.

235x174

Historiallinen Bulevardi 31 saa tänä syksynä uuden elämän, kun sinne valmistuu 77 uutta Lumo-kotia. Kohde muodostuu Teknillisen korkeakoulun kemian laitoksesta, Uudesta ja Vanhasta kemiasta.

Punatiilinen Vanha kemia valmistui vuonna 1899 Teknillisen korkeakoulun kemian laboratoriorakennukseksi. Talon suunnitteli arkkitehti Onni Tarjanne, joka tunnetaan myös esimerkiksi Suomen Kansallisteatterin suunnittelijana. Sodassa tuhoutuneen vanhimman Teknillisen korkeakoulun laboratoriorakennuksen tilalle rakentui vuonna 1949 Uusi kemia, joka edustaa pelkistetympää modernistista tyyliä. Arkkitehtinä toimi Helsingin eduskuntatalonkin suunnitellut Johan Sigfrid Sirén.

”Rakennus on ollut olemassa ennen meitä ja tulee olemaan olemassa meidän jälkeemme”, pohtii talossa aikanaan työskennellyt Ilse Skog filosofisesti.

Viimeisimpänä rakennuksen tiloissa on toiminut Metropolia ammattikorkeakoulu. Metropolian aikoina rakennuksessa työskenteli tiedottaja ja viestinnän asiantuntija Ilse Skog. Kävimme Skogin kanssa yhdessä tutustumassa tuleviin asuntoihin ja kävimme läpi samalla hänen parhaita muistojaan Bulevardilta.

Skog kertoo, kuinka hän muistaa elävästi oman työhuoneensa maisemat; ikkunoista piirtyi kaunis näkymä Hietalahden torille. Kun rakennusta katsoo taas Hietalahden torilta, se henkii Skogin mukaan jopa Pietarin Eremitaasin jykevää energiaa.

”Minun aikanani täällä opiskelivat insinöörit, koulu oli aika miesvaltainen.”

Kunnostukset historiaa vaalien

Juhlallinen ja sokkeloinen. Näillä sanoilla Skog kuvailee Bulevardi 31:tä.

”Kun lähdin työhuoneestani muualle rakennukseen, ajattelin, että pitää solmia villalanka tuoliin ja pitää lankakerä mukana, jotta löydän takaisin! Täällä on niin paljon kerroksia, käytäviä ja kellareita”, Skog naurahtaa.

Suosikkipaikakseen Skog nimeää portaat.

Bulevardi 31:ssä on säilytetty paljon vanhaa: ovia, lattiaa sekä käytävien lamppuja. Myös ikoninen portaikko on säästetty, mutta sitä on muokattu vastaamaan nykyajan turvallisuusvaatimuksia. Kaikki muutokset on tehty vanhaa arvostaen ja ajan henkeä vaalien.

Rakennuksen kulttuurihistoriaa kunnioitetaan myös asuntojen rakennusvalinnoissa. Vanhan kemian puolella olevissa asunnoissa keittiö on materiaalivalinnoiltaan tummempi, Uuden kemian puolella taas vaaleampi. Valitut värisävyt korostavat rakennuksen eri osien välillä muuttuvaa tunnelmaa. Tunnelmanmuutos on huomioitu myös kylpyhuoneiden laatoituksissa. Osaan asunnoista on lisäksi tehty uudet parvekkeet, joista avautuu näköala suloiselle sisäpihalle.

Ainutlaatuinen Bulevardi tarjoaa asukkaille myös paljon kaupunkikulttuuria, sillä kahvilat ja ravintolat kutsuvat jo kotiovelta.

Tunnelmallinen asuminen odottaa

Skog iloitsee siitä, että Bulevardi 31 saa uuden elämän. Paikka ei hänen mukaansa olisi enää toiminut kouluna, mutta tuleville asukkaille hän ennustaa ihania vuosia:

”Tämä paikka on mielenkiintoinen ja täynnä erilaisia yksityiskohtia. Kauniista ikkunoista on hyvät näkymät eri suuntiin. Pidän erityisesti tänne tehdyistä mahtavista yhteistiloista. Täällä ei varmasti tarvitse asukkaan olla yksin.”

Vanha ja Uusi Kemia, Aalto-yliopiston arkisto.

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu