Omilla kulmilla

Louhela on Jorma Pulkkisen mielestä paras paikka asua: ”Muuttaisin takaisin vaikka heti”

Televisiosta tuttu Jorma Pulkkinen asui Vantaan Louhelassa perheineen yli 30 vuotta ja viihtyi todella hyvin. Luonto, palveluiden läheisyys ja junayhteys aina lentokentälle saakka ovat Louhelan valtteja.

235x174

”Pidän Louhelasta erityisen paljon asuinalueena, koska täällä on ihan vieressä metsää, puita ja muuta luontoa”, kehuu Jorma Pulkkinen, 83, ja osoittaa Louhelan sekä Kaivokselan välistä pelto- ja metsäaluetta Länsi-Vantaalla. Hän asui yli kolme vuosikymmentä Vantaan Louhelassa, ja vaikka koti on nyt viereisessä Kaivokselassa, päivittäiset kävelylenkit johtavat edelleen usein Louhelaan.

”Täällä on paljon tuttuja vieläkin”, Pulkkinen sanoo morjenstaessaan vastaan tulevaa pariskuntaa.

”Mätäoja-nimisen joen yli on rakennettu vankka silta. Ennen tässä oli vain puinen silta”, Jorma Pulkkinen muistelee. Sillan kautta pääsee Louhelasta Kaivokselaan.

Niin louhelalaiset kuin myös muu Suomen kansa tuntee Jorma Pulkkisen televisiovisa Ruutuysin kasvona ja Kultainen harmonikka -kisojen juontajana. Hän on kunnostautunut kunnanvaltuutettuna, urheiluselostajana, kartturina ja autourheilun sanansaattajana.

Hieman harvempi tietää, että Pulkkinen on myös loistava laulaja, taitolentäjä ja jopa satunnainen elokuvanäyttelijä. Hän asui 36 vuotta Espanjan lämmössä vaimonsa Anna-Liisan kanssa, mutta nyt tie on johtanut takaisin Länsi-Vantaalle.

Louhela oli turvallinen kasvuympäristö lapsille

Jorma Pulkkisen perheeseen kuuluu vaimon lisäksi kaksi aikuista poikaa, 1960-luvulla syntyneet Timo ja Tomi, sekä kuusi lastenlasta. Pojat ovat seuranneet isäänsä autourheilun pariin F1-kisoihin ja ralliin, Timo juontajaksi ja Tomi kuvaajaksi. 

Louhelassa Eräkujalla pojat saivat viettää turvallista lapsuutta.

”He kävelivät itse kouluun alusta asti, koska isoja autoteitä ei tarvinnut ylittää. Kotipihamme toisella laidalla talon kellarissa oli kerho, jossa he kävivät”, Pulkkinen muistelee.  

Pulkkisten vanhan kotitalon ikkunasta näkyivät muun muassa nämä puut. “Tässä otimme joskus aurinkoa.”

”Lähes kaikki perheet näillä pihoilla olivat lapsiperheitä, koska tämä on niin turvallista ja rauhallista seutua. Emme ikinä kokeneet mitään häiriöitä.”

Louhelan asuintalojen pihoilla on vieläkin paljon leikkipuistoja, kuten silloin 1960- ja 70-luvuilla Pulkkisten poikien lapsuudessa. Koulut sijaitsevat edelleen Kaivokselassa ja Myyrmäen Uomarinteessä kävelymatkan päässä. Myöhemmin alueelle on rakennettu suuri päiväkoti.

“Lentokoneet menevät joskus Louhelan yli, mutta siihen tottuu eikä niitä enää huomaa”, Pulkkinen sanoo.

Myös Jokiuoman puisto Pulkkisten entisen kotipihan vieressä on edelleen tänäkin päivänä vehreänä viheralueena Louhelan ja Martinlaakson välissä.

Ostoskeskus vieressä, Myyrmäen palvelut lähellä

On toki Pulkkisen ajoista Louhelassa moni asia muuttunutkin. Taloja on rakennettu ja saneerattu nykyaikaisiksi.  Myös Pulkkisten kotitalo Eräkujalla on remontoitu ja sen piha-alueet on uudistettu.

Ravintola Kultakaivos vanhassa ostoskeskuksessa oli aikoinaan suosittu illanviettopaikka, mutta sen tilalla on nyt viisikerroksinen asuinrakennus ja vieressä uusi pieni ostoskeskus.

Samassa kohdassa nökötti aikanaan Ullan Grilli, joka oli suorastaan legendaarinen nakki- ja hampurilaiskioski. Uudessakin ostoskeskuksessa on Ullan Grilli, mutta sitä ei enää pidä sama Ulla.

”Asuimme Ullan kanssa samassa talossa ja rapussa. Hänellä oli paljon tavaraa, joten annoimme toisen kellarikomeromme hänelle. Siitä hyvästä sain aina ilmaiset nakit grilliltä. Se oli hyvä diili”, Pulkkinen naurahtaa.

Louhelan ostoskeskuksessa on ruokakauppa, grilli ja kiinalainen ravintola.

Ostoskeskuksessa voi nyt tehdä päivittäiset ruokaostokset ja syödä grilliruuan lisäksi kiinalaista ruokaa, jota Pulkkinen itsekin on käynyt kokeilemassa. Kaikki muukin tarpeellinen sijaitsee lähellä Myyrmäessä: isot liikekeskukset päivittäistavara- ja vaatekauppoineen, ravintolat, kirjasto, terveyskeskus ja elokuvateatteri.

Uimahalli Uomarinteen lukion vieressä on ihan Louhelan naapurissa. Lähellä, Myyrmäen Urheilupuistossa ovat myös jäähalli, jalkapalloareena, kuplahalli ja yleisurheilukenttä.

Jokiuoman puistossa järjestetään kesäisin ulkoilmatapahtumia, kuten Louhelajam. Kulttuurikin on Louhelassa lähellä.

Uuttakin on rakenteilla Haltiantielle.

Junalla vaikka lentokentälle asti

Liikenneyhteydet ovat Louhelassa vertaansa vailla. Valtatie 3 eli Hämeenlinnanväylä kulkee heti metsän takana ja vie kehäteille, Helsinkiin tai vaikka Tampereelle lähes suorinta tietä.

Lentorata eli junayhteys kulkee Louhelan asemalta niin Helsinki-Vantaan lentoasemalle kuin Helsingin keskustaankin. Aikanaan Pulkkiset kulkivat junalla Helsinkiin, vaimo Anna-Liisa päivittäin töihin matkatoimistoon.

”Me molemmat matkustimme usein ulkomaille työmme puolesta. Silloin juna ei vienyt lentokentälle asti kuten nyt, mutta pääsimme sinne nopeasti taksilla.”

Louhelan juna-aseman takana siintää Myyrmäen kirkko, jossa Pulkkiset kävivät jouluisin.

Pulkkinen käytti aikoinaan myös näillä main hieman erikoisempaa kulkuneuvoa.

”Minulla oli kotitalon kulmalla moottorikelkka pysäköitynä. Hurautin sillä Keimolaan asti ja koukkasin jopa joskus hakemaan Konalan Essolta bensaa”, Pulkkinen virnuilee, todeten kuitenkin, että ajat olivat hieman erilaiset.

Haltiantien vuokratalot uudessa uskossa

Louhelassa rakennetaan paljon, kuten koko Länsi-Vantaalla. Moni haluaa asumaan tänne rauhalliseen lähiöön, jossa on tilaa elää ja luontoa ympärillä. Lasten on turvallista liikkua pihoilla, koska autoteitä ei ole ihan lähellä. Myös harrastukset ovat lähellä.

Haltiantien päässä on Lumon vuokratalot ja niiden takana Jokiuoman puisto.

Haltiantiellä on uusia Lumo-koteja, jotka sijaitsevat aivan Jokiuoman puiston kainalossa. Vieressä on pienoisgolfrata, koirapuisto ja mattojenpesupaikka.

Jorma Pulkkinen muistelee kotiaan Louhelassa hieman haikeana.

”Kun katsoin kodin neljännen kerroksen ikkunasta ulos, näin vain vehreyttä ja puita”, hän toteaa.

”Muuttaisin tänne heti takaisin, jos meille löytyisi sopiva esteetön koti. Viihdyin täällä niin hyvin.”

Haluaisitko sinäkin nauttia Lumo-asumisesta?

Löydä oma Lumo-kotisi verkkokaupasta.

Tutustu ja vuokraa
235x174

5.12.2022 (Muokattu 25.4.2024)

Teksti Susanna Cygnel

Kuvat Antti Rintala

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu