Omilla kulmilla

Lehtisaari on meren ympäröimä idylli: ”Parasta on luonto ja mukavat naapurit”

Lehtisaari on meren ympäröimä, rauhallinen asuinalue, jossa ihmiset ovat ystävällisiä. Tätä mieltä oli moni tapaamamme lehtisaarelainen. 

235x174

Vehreä Lehtisaari sijaitsee Länsi-Helsingissä, Kuusisaaren kupeessa ja Munkkiniemen kaupunginosassa. Toiseen suuntaan lähdettäessä vastaan tulee Espoon Otaniemi ja Keilaniemi, josta metro kuljettaa hetkessä Helsingin keskustaan. 

Minkälaista on asua ja elää Lehtisaaressa? Kiersimme Lehtisaarta kuvaajan kanssa ja kyselimme tätä vastaan tulevilta ihmisiltä.  

Viktor Larso tuntee hyvin naapurinsa Lehtisaaressa.

Naapureiden kanssa on helppo jäädä juttelemaan 

1,5-vuotiaan lapsensa kanssa leikkipuistoon matkaava Victor Larso on iloinen, että Lehtisaareen muuttaa yhä enemmän nuoria. Hän itse on asunut Lehtisaaressa neljä vuotta.  

Larso tuntee paljon naapurustossa asuvia ihmisiä ja jää juttelemaan vastaantulijoiden kanssa. Hänen seurassaan tuntuvat viihtyvän kaikki, niin leikkipuiston muut isät ja äidit kuin naapurin eläkeläiset.  

”Parasta täällä on luonto ja lenkkipolut. Toivoisin, että asuntojen hinnat olisivat matalammat, niin alueelle saataisiin enemmän nuoria”, kertoo koneasentajana työskentelevä perheenisä. 

Ravintoloitsija Shamal Adil pitää Lehtisaaresta.

Ravintoloitsija tuntee asiakkaansa ja naapurit toisensa

Lehtisaaren ostarilla sijaitsevan ravintola Old Jerusalemin omistaja Shamal Adil pitää Lehtisaarta erittäin rauhallisena ja paikkana, jossa ihmisiin on helppo tutustua. 

Old Jerusalem tarjoaa lounasaikaan itämaisia herkkuja seisovasta pöydästä. Ravintolassa käy päivisin yli sata lounasasiakasta, joista omistaja tuntee lähes jokaisen. 

”Täällä on todella rauhallista. Ihmiset tuntevat toisensa ja ovat ystävällisiä”, kuvailee seitsemän vuotta ravintolaa pitänyt Shamal Adil. 

Ravintolassa käy lounastamassa paljon lähellä asuvia eläkeläisiä, mutta myös nuoria ja lapsiperheitä. Erityisen iloinen irakilaislähtöinen ravintoloitsija on siitä, että paikalliset arvostavat hänen yritystään, joka on saanut toimia turvallisessa ja ystävällismielisessä ympäristössä. 

Teija Valjakka on toriauton kuljettajan Timo Haakasen vakioasiakas.

Tori tulee kotipihalle

Matkamme jatkuu syvemmälle Lehtisaareen. Kerrostalokorttelin pihalla törmäämme ihmisjoukkoon, joka kokoontuu sinne aina perjantaisin puolen päivän aikaan. He odottavat toriautoa, josta saa satokauden tuoreita tuotteita. Elokuun lopussa peräkontista löytyy mansikoita, mustikoita ja tuoreita vihanneksia. 

Teija Valjakka on kiertävän torikauppiaan vakioasiakas. Hänen mielestään Lehtisaaresta ei puutu mitään. Valjakka on asunut kouluikäisenä Lehtisaaressa, asunut välillä muualla ja palannut takaisin kotisaareen. 

”Täällä on niin paljon hyvää. Kotiovelta pääsee suoraan ulkoilemaan upean luonnon keskelle. Täältä on hyvät julkiset kulkuyhteydet Helsinkiin, eikä omaa autoa tarvitse”, paluumuuttaja iloitsee. 

Valjakan mielestä asuinalueessa on tärkeää myös se, että lähikauppa, paikallinen Alepa, on kivenheiton päässä. 

”Kaikki tarvittava löytyy, mutta silti parasta Lehtisaaressa on luonto, ja tietysti mukavat naapurit.” 

Terttu Ryönänkoski on viihtynyt Lehtisaaressa jo vuosikymmenien ajan.

"Täällä on ihanaa"

Toriauton kuljettaja Timo Haakanen palvelee tyytyväisiä asiakkaita helteisenä elokuun päivänä. Yksi heistä on Terttu Ryönänkoski, joka on asunut Lehtisaaressa 40 vuotta. 

”Täällä on ihanaa”, hän kertoo, ja se näkyy myös ilmeestä. 

Hän kehuu erityisesti sitä, että Lehtisaaresta pääsee nopeasti Helsingin keskustaan, ja silti alue on todella rauhallinen. 

”Kun aamulla katsoo ikkunasta, ei näe ketään. Liike alkaa vasta puolilta päivin.” 

Ryönänkoski on iloinen siitä, että Lehtisaareen on viime aikoina muuttanut myös nuoria. 

”Meillä on paljon yhteisöllistä toimintaa. Pidämme pihatalkoita, ja joskus taloyhtiön kokouksetkin ovat ulkosalla. Hoidamme ja huolehdimme lähiympäristöstä yhdessä.” 

Sami Bathily ulkoiluttaa koiraansa Gellaa Lehtisaaren ostarilla.

Lehtisaareen mahtuisi enemmänkin elämää

Työpäivän aikana kerrostaloalueella on hiljaista, eikä upeilta, rantaa kiertäviltä ja alueen metsiä halkovilta lenkkipoluiltakaan löydy ulkoilijoita. 

Idyllisen, pienen uimarannan edustalla lipuu pari kanoottia. Muuten rannalla on alkusyksyn lämmöstä huolimatta hiljaista. Palaamme ostarin kupeeseen.   

Lehtisaaren ostarin lähellä asuva Samy Bathily viettää paljon aikaa kotiympäristössä koiransa Gellan kanssa. Ranskasta lähtöisin oleva Bathily on asunut perheensä kanssa useissa maissa, mutta Lehtisaari on ollut perheen koti kahden vuoden ajan. 

”Olen viihtynyt täällä, mutta toivoisin, että tässä aivan lähellä olisi vieläkin enemmän palveluita. Tänne mahtuisi myös lisää asuntoja ja enemmän elämää”, kertoo Bathily. 

Didrichsenin taidemuseosta avautuu upeat näkymät Laajalahdelle.

Taidenautinnot aivan lähellä

Kävelymatkan päässä ostarista, Kuusisaaren puolella, Laajalahden rannalla sijaitsee kaksi hienoa taidemuseota, Villa Gyllenberg ja Didrichsen, joihin suunnistamme päivän päätteeksi. Didrichsenin taidemuseossa tapaamme kaksi espoolaista naista, jotka vierailevat molemmissa museoissa aina, kun niissä avautuu uusi näyttely. Kodinomaisen museon edustalla on hieno taidepuutarha.  

Syyskuussa museossa avautuu kuvanveistäjä Eila Hiltusen näyttely, johon odotetaan paljon vierailijoita sekä lähisaarilta, muualta Helsingistä että kauempaakin. 

Hetki sitten Lehtisaaressa tapaamamme Terttu Ryönänkosken ajatuksiin saaresta on helppo yhtyä. 

”Lehtisaaressa on ihanaa.” 

Vuokra-asunnot Lehtisaaressa

Haluaisitko sinäkin Lehtisaareen?

Löydä oma vuokra-asuntosi tai katso ennakkomarkkinoinnissa olevat tulevat kohteemme.

Vapaat vuokra-asunnot
235x174

29.8.2022 (Muokattu 26.4.2024)

Teksti Ulla Ora

Kuvat Petri Mulari

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu