Asumisen trendit ja kehitys

Kauniaisissa Lumo-kotien ovet avautuvat sähköisesti

Kuka kaipaa avaimia, jos ovi aukeaa ilmankin? Kauniaisten Kavallintie 1:n juuri peruskorjattu Lumo-talo on yksi koko Suomen ensimmäisistä avaimettomista asuinkerrostaloista. Talossa otettiin remontin yhteydessä käyttöön sähköinen, pilvipohjainen ja langaton kulunhallintajärjestelmä.

235x174

Muutamissa Lumo-taloissa on jo aiemmin kokeiltu sähköisiä lukkoja esimerkiksi ulko-ovissa ja yleisten tilojen ovissa. Hyvät kokemukset turvallisuudesta ja helppokäyttöisyydestä kannustivat uusimaan Kavallintien lukituksen kokonaan sähköiseksi.

– Sähköinen lukitus lisää talon turvallisuutta merkittävästi, sanoo pääkaupunkiseudun Lumo-kotikeskuksen uudiskohdevastaava Kristian Björksten.

Hän ottaa esimerkiksi tilanteen, jossa avain katoaa.

– Jos tavallinen mekaaninen avain katoaa, asunnon oven lukko joudutaan sarjoittamaan uudelleen, mikä tietysti maksaa aika lailla. Lisäksi kadonneella avaimella pääsee yleensä yhä talon porraskäytävään tai jopa talon yleisiin tiloihin. Jos sen sijaan sähköinen avain katoaa, se voidaan ohjelmoinnilla tehdä täysin käyttökelvottomaksi, eikä sillä pääse enää sisään.

Puhelin tulevaisuuden avain

Kavallintien talon ovet aukeavat tällä hetkellä pienellä avainlätkällä, niin sanotulla tagilla, jota vilautetaan lukijalle. Mekaanisia avaimia ei tarvita lainkaan. Tagiin on ohjelmoitu tieto lukoista ja asukkaiden kulkuoikeuksista.

Entä jos tulee sähkökatkos, miten sähköinen avain silloin toimii?

– Käytössä on varajärjestelmä, joten sähkökatkokset eivät vaikuta. Sisään kyllä pääsee.

Björksten uskoo, että seuraava askel on puhelimeen asennettava avain-appi, jolloin ovi aukeaa kännykkää käyttämällä. Nämä saattavat olla arkipäivää hyvinkin pian.

– Kännykkäsovellus lähettää lukolle tiedon, että tämän puhelimen omistajan ovi pitäisi nyt avata, ja hetken kuluttua ovi aukeaa.

Puhelimella oven voisi avata kauempaakin. Jos vaikka koululaisen oma puhelin ja sitä myöten avain on jäänyt kotiin, riittää soitto kaverin tai naapurin puhelimella vanhemmille.

– Vanhemmat voivat puhelimensa avulla avata oven sieltä missä ovat. Samalla tavalla voi asuntoon päästää sisään vaikka koiranulkoiluttajan.

Testaa oma hiilijalanjälkesi!

Oletko kestävän arjen sankari vai vastuullinen kanssamatkustaja? Kokeile
uutta hiilijalanjälkitestiämme ja nappaa vinkit kestävään asumiseen.

Tee testi