Omilla kulmilla

Espoolaisten meriolohuone – Finnoossa luonto on lähellä

Espooseen rakentuu merellinen ja ekologinen kaupunginosa, joka hemmottelee asukkaita ainutlaatuisella luonnolla sekä modernilla arkkitehtuurilla. Tutustu vauhdikkaasti kehittyvään Finnooseen.

235x174

Finnoo rakentuu tälläkin hetkellä ja merihenkisen kaupunginosan on tarkoitus valmistua 2030-luvulla, jolloin se tarjoaa kodin 17 000 asukkaalle. Erilaiset modernit yksityiskohdat ja persoonalliset, alueittain vaihtuvat värivalinnat lisäävät katukuvan omaleimaisuutta.

Finnoon metroasemaa koristaa Kaitaan lukiolaisten tekemät taideteokset.

Alueen kehittämisestä vastaava projektinjohtaja Kimmo Leivo on työskennellyt Finnoon parissa kymmenen vuotta. Hän arvostaa etenkin Finnoon rakennuskaavaa.

”Täällä ei ole ruutukaavaa tai suljettuja kortteleita. Talot on hajasijoitettu, ja alue on avoin ja läpihengittävä”, hän kuvailee.

Vaikka rakennustyöt alueella jatkuvat vielä pitkään, ihmisten asumisrauhaa pyritään varjelemaan. Siksi Finnoota rakennetaan porrastetusti – jossain päin rakennetaan koko ajan, mutta ei jatkuvasti saman asukkaan lähiympäristössä.

”Elämä ei siis ole koko ajan kuin raksalla”, Leivo huomauttaa hymyillen.

Kattavat palvelut metromatkan päässä

Koska Finnoo kehittyy edelleen, kaikki palvelut eivät löydy vielä aivan kotikulmilta. Tästä ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan, sillä Leivon mukaan palvelut kyllä löytävät paikkansa. Alueelta löytyy jo esimerkiksi paljon kaivattu ja kovassa käytössä oleva leikkipuisto ja ulkokuntoilulaitteet. Kattavammat palvelut ovat nytkin nopeasti saavutettavissa lyhyen metro- tai ajomatkan päässä esimerkiksi Matinkylän Iso Omena -kauppakeskuksessa. Helsingin keskustaan pääsee metrolla 20 minuutissa.

Kimmo Leivo kertoo, että metro mahdollistaa hyvät kulkuyhteydet Finnoosta.

”Finnoon kulkuyhteydet kehittyvät, mutta ovat jo nyt metron ansiosta hyvät. Metro alkoi kulkea tänne joulukuussa 2022, mikä on iso etu”, Leivo jatkaa.

Lähiluontoa ja lintubongausta kotikulmilla

Finnoo hemmottelee luonnonystäviä vehreillä ulkoilureiteillä. Esimerkiksi Espoon rantaraitti ja erilaiset luontopolut ovat vain kivenheiton päässä. Luonnon arvostus näkyy myös rakentamisessa, sillä alueen arvokasta luontoa halutaan varjella ja suojella jo rakennusvaiheessa.

Finnoon lenkkipolut houkuttelevat liikkumaan myös talvella.

Finnoo onkin jo nyt suosittu retkikohde, kiitos luontopolkujen ja Suomenojan lintualtaan. Lintuallas on yksi Espoon parhaimmista lintupaikoista, jossa pääsee nauttimaan monimuotoisesta ja rikkaasta luonnosta, tietää luontokuvaaja Paul Stevens.

”Lintualtaalla lintuja näkee eniten keväisin ja kesäisin. Käyn täällä kuitenkin vuoden ympäri, sillä luonnossa on mukava seurata vuodenaikojen vaihtumista. Lenkkipolkujakin riittää”, hän kertoo.

Monipuolinen, mielenkiintoinen ja rentouttava. Näillä sanoilla Stevens kuvailee Finnoon luontoa. Lintualtaan ympärillä vilistää lintujen lisäksi muitakin eläimiä, joita on ilo bongata. Stevens kertoo nähneensä muun muassa lumikon, kettuja ja erilaisia lintuja.

Finnoossa voit bongata ainakin nämä linnut:

  1. Harmaasorsa
  2. Punarinta
  3. Telkkä
Paul Stevens nauttii Finnoon ainutlaatuisesta luonnosta.

Paul Stevens kutsuu ilolla muutkin tutustumaan alueeseen.

”Tervetuloa! Vierailu on tilaisuus opettaa myös lapsille rauhallista, luontoa ja eläimiä kunnioittavaa liikkumista. Jos tulet alueelle koiran kanssa, muista pitää se kytkettynä lintujen takia”, Stevens kannustaa.

Kestävän kehityksen esimerkkialue

Finnoosta on tulossa kestävän kehityksen esimerkkialue. Siksi Finnooseen valittavilta rakentajilta edellytetään sitoutumista rakennusten energiatehokkuutta edistäviin ratkaisuihin. Näistä valinnoista hyötyvät ympäristön lisäksi kaikki asukkaat, sillä energiatehokkuus tarkoittaa maltillisempia käyttökustannuksia.

Mikä sitten on parasta Finnoossa? Kimmo Leivon mielestä Finnoon kruunaavat merellisyys ja luonto:

”Tämä on kokonaan uusi alue ilman vanhoja haittoja. Finnoossa voi mennä vaivatta merenrantaan ja satamaan viihtymään. Tulevaisuudessa Finnoo on espoolaisten meriolohuone”, hän summaa.

8.1.2024 (Muokattu 13.5.2024)

Teksti Vapa Media

Kuvat Vapa Media

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu