Ensimmäinen oma koti – parhaat vinkit muuttajalle
Muuttoon liittyy yllättävän paljon sovittavia, hoidettavia ja muistettavia asioita. Kun perusasiat ovat hallussa, muutto sekä uuden elämän aloittaminen sujuvat ilman turhaa stressiä.
Asettuminen ensimmäiseen omaan kotiin herättää suuria tunteita: ”oma tupa, oma lupa”, oivallus tulemisen ja menemisen vapaudesta, on sekä riemastuttava että ainutkertainen.
Vapauden lisääntyessä lisääntyvät kertaheitolla myös vastuut.
– Vuokra- ja sähkösopimukset, vakuutukset ja tukien hakeminen ovat monille ensimuuttajille uusia asioita. Taloudenhallinta koetaan usein haastavaksi, ja myös käytännön kodintaidot saattavat olla uusia tuttavuuksia, Marttaliiton neuvonnan johtaja Teija Jerkku toteaa.
Muistettavaa riittää, mutta toisaalta: apua löytyy ja tekemällä oppii.
– Esimerkiksi marttojen nettisivuilta löytyy käytännöllisiä vinkkejä kuten muuttajan muistilista sekä neuvoja ja videoita arjen haltuunottoon. Marttapiireillä on myös erilaisia nuoriin kohdistuvia neuvontahankkeita, joissa tuetaan nuorten arjentaitoja.
Asiakaspalvelu valmiina auttamaan
Lumo-kotien asumisneuvojien mukaan Lumo-vuokra-asuntoihin muuttaa parikymmentä ensimuuttajaa kuukaudessa. Heistä puolet asettuu pääkaupunkiseudulle.
– Muistettavien asioiden paljous saattaa tulla yllätyksenä. Eikä vain ensimuuttajalle vaan myös kokeneemmalle konkarille: asiat tuppaavat unohtumaan, jos edellisestä muutosta on kulunut pidempi aika.
Asiakaspalvelu ja asumisneuvojat ovat olemassa asukkaita varten – eikä tyhmiä kysymyksiä ole.
– Kaikki yhteydenotot menevät ensin asiakaspalveluun, joka hoitaa niistä suurimman osan. Monimutkaisemmat kysymykset ohjataan edelleen asumisneuvojille.
Asumisneuvojat korostavat hyvien käytöstapojen, muiden asukkaiden kunnioittamisen ja järjestyssääntöjen noudattamisen merkitystä. Joustava ja kohtelias naapuri voi odottaa samanlaista käytöstä myös muilta.
– Tärkein velvoite on kuitenkin vuokranmaksun hoitaminen. Jos ongelmia ilmenee, asiakaspalveluun kannattaa ottaa yhteyttä mahdollisimman pian. Kun yhteydenotto tulee ajoissa, vuokranantajalla on mahdollisuus joustaa. Samassa veneessä, asukkaiden tukena, ollaan!
Muistilista ensimmäiseen kotiin muuttavalle
1. Tee muuttoilmoitus
- Muuttoilmoitus tulee tehdä, kun muutat pysyvästi tai kun oleskelet toisessa osoitteessa tilapäisesti yli kolme kuukautta.
- Tee muuttoilmoitus Digi- ja väestötietoviraston ja Postin yhteisessä verkkopalvelussa aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää tai viimeistään viikon kuluttua muutosta.
- Digi- ja väestötietovirasto välittää uudet osoitetiedot automaattisesti eri virastoille ja organisaatioille. Löydät listauksen DVV:n sivuilta. Lue lista läpi ja mieti, mihin ja kenelle sinun on ilmoitettava uusi osoitteesi itse.
2. Huolehdi kodin tärkeimmät sopimukset kuntoon
- Tee sähkösopimus valitsemasi sähköyhtiön verkkosivuilla tai soita yhtiön asiakaspalveluun.
- Lumo-kodit tarjoavat alennuksen Väreen sähkösopimuksen kuukausimaksusta, sekä kannustaa pienentämään hiilijalanjälkeään tarjoamalla lisäalennuksen myös Väreen hiilivapaista Vihreä Sähkö - ja Ydinsähkö-lisäpalvelupakettien kuukausimaksuista. Tutustu sähkösopimukseen My Lumo -palvelussa.
- Hanki kotivakuutus, joka turvaa kotisi ja sen irtaimiston yllättävien vahinkojen varalta, sekä korvaa mahdollisia muille aiheutettuja vahinkoja. Edellytämme kotivakuutusta kaikilta asukkailtamme.
- Lumo-kodit tarjoavat Turvan vakuutuspalvelut edulliseen hintaan. Tutustu kotivakuutukseen My Lumo -palvelussa.
- Hoida nettiliittymä ajoissa uuteen kotiisi. Jos muutat Lumo-kotiin, tästä ei tarvitse huolehtia, sillä netin perusnopeus 50 Mbit/s tai 100 Mbit/s kohteesta riippuen sisältyy vuokraan.
- Jos saat tukia tai haet niitä, toimita tarvittavat tiedot ja lomakkeet Kelaan. Kelan sivuilta löytyy laskuri, jonka avulla voit arvioida, onko sinulla mahdollisuus saada asumistukea.
3. Hanki muuttoauto, -laatikot ja -apu ajoissa
- Viikonloput ja kuunvaihteet ovat muuttofirmoille kiireisiä aikoja. Liikkeellä kannattaa olla hyvissä ajoin.
- Vuokraa muuttolaatikoita muuttofirmalta tai hae ruokakaupasta ilmaisia banaanilaatikoita. Banaanilaatikoilla on kova menekki kuunvaihteen lähestyessä, joten myös niitä kannattaa ryhtyä keräilemään ajoissa.
- Kysy hyvissä ajoin muuttoapua ystäviltä ja sukulaisilta.
- Suunnittele muutto huolellisesti, jotta osaat ohjeistaa apujoukkosi. Merkitse muuttolaatikoihin, mitä ne sisältävät ja mihin ne ovat uudessa kodissasi menossa. Varaa porukalle työhanskoja ja juotavaa!
4. Pidä talous tasapainossa
- Tee itsellesi viikko- tai kuukausibudjetti. Seuraa, mihin rahat kuluvat äläkä kuluta enempää kuin tienaat.
- Ennakoi tulevat menot. Kun laskut erääntyvät, tilillä on oltava rahaa. Älä jätä laskuja maksamatta!
- Vertaa hintoja, säästät selvää rahaa. Muista kuitenkin, että halvin ei ole aina paras.
- Harkitse ennen kuin ostat. Mieti, tarvitsetko todella tavaraa, vai tulisitko toimeen ilman sitä – joko jonkin aikaa tai kokonaan.
- Muista, että kaikkea ei ole pakko hankkia uutena. Löytyisikö tarvitsemasi mummon vintiltä tai vaikka kirppikseltä?
- Ota luottoja harkiten ja vältä pikavippejä.
- Opettele korjaamaan ja tuunaamaan.
5. Varaudu arkeen
- Hanki laadukkaat siivousvälineet ja -aineet.
- Varusta ensiapulaatikko tai -kaappi tarpeidesi mukaan. Säilytä lääkkeet alkuperäispakkauksissa.
- Hanki työkalupakki. Perustyökaluja ja -tarvikkeita ovat taskulamppu ja varaparistot, vasara, jakoavain, tasa- ja ristipäiset ruuvimeisselit, pihdit ja rullamitta.
- Hanki palovaroitin ja tarkista sen toimivuus säännöllisesti. Jokaisen kerroksen alkavaa 60 huoneneliötä kohden tulee olla vähintään yksi palovaroitin.
- Kylpyhuoneen, WC:n ja keittiön poisto- ja korvausilmaventtiilit tulee puhdistaa 2–3 kertaa vuodessa, keittiön venttiilit vielä useammin.
- Huolehdi myös liesituulettimen, astian- ja pyykinpesukoneen suodattimien sekä lattiakaivojen puhdistuksesta.
- Muista taulua kiinnittäessä, että eri seinämateriaaleilla on oma kiinnitystapa ja kiinnitintyyppi. Varmista ennen naulaamista tai poraamista, ettei kiinnityskohdan alla ole sähköasennuksia tai vesiputkia.
- Ilmoita tippuvista hanoista tai vuotavista WC-istuimista huoltoyhtiöön. Yhden hanan tippavuoto voi tuhlata jopa sata litraa vettä vuorokaudessa, vuotava WC-istuin jopa sata kertaa enemmän.
Kun muutat Lumo-kotiin, muista nämä!
- Lumo-asunnot tarkastetaan ja kunnostetaan ennen uuden asukkaan tuloa. Jos kuitenkin huomaat asuntoon muuttaessasi vikoja tai puutteita, ilmoita niistä mahdollisimman pian asiakaspalveluun.
- Jos haluat maalata asuntosi seiniä, ota yhteyttä asiakaspalveluun. Tarjoamme Lumo-asukkaille maksuttoman maalietupaketin, joka sisältää niin maalit kuin kaikki maalauksessa tarvittavat välineetkin.
- Hyödynnä Lumo-yhteistyökumppaneiden tarjoamat edut.
- Ota My Lumo -palvelu käyttöösi. My Lumo -palvelusta löydät asukaschatin, otat yhteyttä isännöitsijään ja huoltoon, maksat vuokran ja varaat palveluita sekä paljon muuta.
- Lisää Lumo-asunnossa asumiseen liittyviä ohjeita löydät täältä.
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua
- Sisusta ja tuunaa
Tee vuokrakodista persoonallinen yhdistelemällä uutta ja vanhaa
- Vastuullisuustekoja
Aitajuoksija Viivi Lehikoinen: ”Matkalla tulee oltua lähes puolet vuodesta, joten kotia osaa arvostaa erityisen paljon.”
- Ohjeita asumiseen
Turvallisesti vuokrakodissa: Miten pienentää tulipaloriskiä?
- Ohjeita asumiseen
Sähkösopimus vuokra-asuntoon – opas oikean sähkösopimuksen valintaan