Kurkistus kotiin

Butch-koira ja kaksi sfinx-kissaa viihtyvät Alicen kanssa Espoon Ylismäentiellä

Ylismäentien Lumo-talossa lemmikkiensä kanssa asuva Alice Lubitch arvostaa Olarin palveluita ja luonnonläheisyyttä. Lasitettu parveke sekä läheinen metsä ja koirapuisto ovat mieluisia myös Alicen lemmikeille: Butch-koiralle ja Bonny- ja Kira-kissoille.

235x174

Espoon Olarissa sijaitseva kerrostalopiha kylpee iltapäiväauringossa, mutta ulkona on hiljaista. Kun rapun ovi aukeaa, esiin ampaisee ensimmäisenä koira, joka rientää lähimmän pensaan juureen ennen kuin kävelylenkki on edes alkanut.

Punaruskea amerikanstaffordshirenterrieriä muistuttava Butch innostuu entisestään, kun flexi-taluttimen toisessa päässä kävelevä Alice Lubitch nostaa kepin ilmaan. Nyt on aika näyttää, millaisia temppuja 40-kiloinen karvakaveri oikein osaa. Etutassut nousevat ilmaan heti, kun emäntä antaa merkin.

Butch on taitava temppuilija.

Vaikka Butch ei ole väriltään hopeanharmaa, sen massiivisesta olemuksesta tulee vähän mieleen valkohai. Se ei ole mikään ihme, sillä koiran emäntä on aina pitänyt eläimistä, joiden ulkonäössä on jotakin poikkeavaa.  

”Kyllä täällä kaikki naapurit uskaltavat samaan hissiin tulla”, Ylismäentiellä Lumo-kodissa asuva Alice nauraa.

Alkuvuodesta 2022 Leppävaarasta Olariin muuttanut Alice opiskelee tällä hetkellä sosionomiksi ja työskentelee lastensuojelun parissa. Muuton myötä työmatka Kivenlahteen lyheni merkittävästi, sillä nyt bussipysäkki löytyy suoraan kodin edestä. Yhtä lyhyt matka on lähimmälle lenkkipolulle, joka on kuin suunniteltu koiranomistajia varten. Ison Omenan kauppakeskuksen palveluiden ääreen hurauttaa omalla autolla viidessä minuutissa. Lisäksi metsä ja koirapuisto löytyvät läheltä.

Alice ja Butch viihtyvät lähiseudun lenkkipoluilla.

”Tällä alueella on paljon kivoja ulkoilureittejä. Ei tarvitse aina mennä samoja polkuja pitkin.”

Bikini fitness -lajia harrastava Alice arvostaa myös sitä, että lähin kuntosali löytyy kävelymatkan päästä kotiovelta.

Koira ja kissat sulassa sovussa

Butch nuuhkii maastoa sillä välin, kun emäntä puhuu sen puolesta. Alicen mukaan 7-vuotias rescue-koira on pohjimmiltaan kiltti ja rauhallinen lenkkikaveri, mutta sen tausta vaikuttaa eläimen käytökseen yhä. Jo typistetyistä korvista voi päätellä, että kyseessä on tuontikoira.

Löytökoira Butch jännittää uusien ihmisten kohtaamista.

Butch löydettiin aikoinaan Ukrainan ja Venäjän rajalla sijaitsevasta metsästä suunnilleen alle vuoden ikäisenä. Kukaan ei tiedä, millaisen alun pentu silloin sai elämälleen. Joidenkin arveluiden mukaan on mahdollista, että sitä on voitu käyttää jopa syöttinä koiratappeluissa.

”Venäjällä tämän kaltainen koira harvoin päätyy lemmikiksi kotiin.”

Varautuneisuus vieraita kohtaan näkyy koiran katseessa ja elekielessä. Alicen mukaan Butch heiluttaa tutuille häntäänsä, mutta uusien ihmisten kohtaaminen jännittää sitä. Samaa ei voi sanoa saman kodin jakavista Sfinx-rotuisista karvattomista kissoista. Ne tulevat Lumo-kodin eteiseen vierasta vastaan heti kuin kaksi seurakoiraa, jotka eivät kaihda paijauksia.

Bonny ja Kira ovat koiramaisen uteliaita kaikkea uutta kohtaan.

Niin ikään Venäjältä Suomeen tuodut sinisilmäiset ja karvattomat kissat, Bonny ja Kira, korostavat omistajansa mieltymystä erikoisen näköisiin eläimiin. Koska niillä ei ole turkkia lainkaan, ne hakeutuvat yleensä sinne, missä on lämmintä. Kesäaikaan se tarkoittaa yleensä lasitettua parveketta, josta voi samalla tarkkailla maisemia samaan tapaan kuin kiipeilypuusta.

”Kissat hakeutuvat paahteeseen, vaikka olisi miten kuuma.” 

Kuin todisteeksi tästä, toinen kissoista tassuttelee makuuhuoneeseen ja kaivautuu peiton alle. Siellä kelpaa köllötellä.

Seuralliset kissat viihtyvät sylin lämmössä, auringossa ja kasojen alla.

Kerran Kira katosi hetkeksi, ja Alice ehti jo pelästyä, onko se karannut rappukäytävään. Lopulta kissa löytyi kaapin perältä, lämpimien vaatekasojen alta. Piilo osoittautui täydelliseksi nukkumispaikaksi.

Lumo-asuminen sopii sekä lemmikeille että omistajille

Vuonna 2021 valmistunut Ylismäentien talo siirtyi kesän aikana Lumo-kotien omistukseen. Alicen mukaan vuokranantajan vaihtuminen paransi asumisen tasoa entisestään. Se näkyy muun muassa yleisten tilojen siisteydessä. Lumo-asuminen kelpaa selvästi myös lemmikeille, joille talon ja sijainti on yhtä optimaalinen kuin varsinaiselle vuokralaiselle.

”Talon omasta pakettiautomaatista on ollut paljon iloa. Täältä löytyy myös hienot saunatilat, kattoterassi ja kerhohuoneita, joita voi hyödyntää vaikka illanistujaisissa.”

Butch makaa sohvalla, kun toinen kissoista kävelee käytännössä koiran päältä. Kaikesta päätellen kaverukset elävät harmoniassa. Alice muistuttaa, että hänellä oli saman rotuinen kissa jo silloin, kun hän hankki koiran. Butch on siis jo nuoresta pitäen tottunut pienempiin tassuttelijoihin, jotka kiinnostuvat käytännössä kaikesta, mikä liikkuu.

Välillä Ylismäentien sohvalla tulee ahdasta.

Alle vuoden ikäisten kissojen espoolaisomistaja on oppinut, ettei pöydän päälle ei kannata jättää mitään sellaista, joka ei saa särkyä tai pudota. Esimerkiksi kuulakärkikynät kelpaavat lemmikkien leikkeihin. Siksi on parempi piilottaa ne ennen kuin on liian myöhäistä.

Jos kahdeksannen kerroksen parvekkeen tähystyspaikoilta ei näy liikettä, Kira ja Bonny pitävät silmällä omistajaansa. Koiramainen luonne näkyy tietynlaisena seurallisuutena. Vuorotyötä tekevä Alice kertoo, että hän pyhittää monesti kotonaoloajan lemmikeilleen. Silloin sohvalla tulee välillä ahdasta.

Uutta kotia etsimässä?

Löydä oma vuokra-asuntosi Lumo-verkkokaupasta.

Tutustu ja vuokraa
235x174

30.9.2022 (Muokattu 11.1.2024)

Teksti Jenna Lehtonen

Kuvat Jenna Lehtonen

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu