Omilla kulmilla

Kylä kaupungin keskellä: ”Olari on rauhallinen lintukoto”

Espoon Olari on arvostettu asuinalue, jossa on huomioitu etenkin lapsiperheiden tarpeet. Asukkaiden mielestä parasta Olarissa on luonto ja mukavat ihmiset.

235x174

Millaista on asua Olarissa ja miksi niin moni lapsiperhe muuttaa sinne? Jalkauduimme Olarin alueelle ja selvitimme syitä asuinalueen viehätykselle.

Olarin Kuitinmäen ostarilla Café Ellaa pyörittävän Kalle Vainion mielestä Olarissa asuu mukavia ihmisiä, jotka tuntevat toisensa ja tulevat juttelemaan. Sen huomaa, kun istuu hetken kahvilassa. Lounasaikaan sisään virtaa väkeä tasaiseen tahtiin. Vainio tuntee heistä lähes jokaisen.

– Täällä ei tarvitse elää yksin, kuittaa yrittäjä.

Omanlaisensa kahvila on vakioasiakkaille olohuone, jonne voi aina piipahtaa syömään ja tapaamaan tuttuja.

Vainio on asunut Olarin Kuitinmäessä kymmenen vuotta ja pitänyt kahvilaa kahdeksan vuotta. Olarin asuinalueen parhaimpina puolina hän pitää sitä, että alueella on paljon päiväkoteja ja kouluja.

– Kun muutimme tänne, minulla oli pieni lapsi. Huomasimme heti, että perhe-elämä täällä on helppoa, koska kaikki lapsiperheen tarvitsemat palvelut ovat lähellä. Täällä on myös luonto ihan lähellä ja vain vähän liikennettä, joten lasten kanssa on turvallista liikkua.

Suuri osa Olarin Kuitinmäen palveluista on vuosien varrella siirtynyt lähellä sijaitsevaan Isoon Omenaan.

– Ennen tässä vieressä oli posti, kirjasto ja paljon muuta. Täällä Olarissa on silti paljon hyviä palveluita: pari hyvää kuntosalia, uimahalli ja hienoja merenrantapaikkoja.

Vainion mukaan alueen suosiosta kertoo se, että asunnot menevät hyvin kaupaksi.

– Alue on mielestäni semisuosittu ja suht siisti, hän kuvailee.

Kahvilassa istuvien paikallisten asukkaiden puheiden perusteella ihmiset viihtyvät Olarissa ja asuvat siellä pitkään.

”Täällä oli turvallinen lapsuus”

Matkamme jatkuu paikalliselle kuntosalille. Sen edustalla tavoitamme salitreeneistä palaavan Loviisa Koivusalon, joka on viettänyt koko lapsuutensa Olarissa. Hän aloittaa syksyllä sosiaalitieteiden opinnot Helsingin yliopistossa. Koivusalo asuu vanhempiensa ja sisarustensa kanssa Olarissa, kunnes saa oman asunnon.

– Lapsuus Olarissa oli mukavaa, koska ympärillä oli paljon kavereita ja leikkipuistoja, hän kertoo.

Yläkoulun ja lukion Koivusalo kävi Tapiolassa, ja nykyään hänen kaverinsa ovat siellä.

– Tässä Kuitinmäen ostarilla on kaikki tarvittava, mitään ei puutu. Tämä on ollut hyvä paikka juuri meidän perheellemme, kertoo Koivusalo.

Tennishalli täynnä aamusta iltaan

Mietimme, mistä voisi keskellä arkipäivää tavoittaa lisää olarilaisia. Sattumalta tie kiertää paikallisen tennishallin viereen. Tenniksen harrastamiseen on Olarissa hyvät mahdollisuudet, minkä näkee heti salin eteisestä, joka on täynnä kenkäpareja.

Smash-Espoon tennisopettajat Susanna Etumäki ja Virve Turkka kertovat, että lajin suosio on kasvanut koronasta huolimatta. Seurassa lajia harrastaa 240 lasta ja 170 aikuista. Treenejä on 1–4 kertaa viikossa. Kesän ajan hallilla järjestetään leirejä aikuisille sekä lapsille.

– Toimintamme on todella vireää. Halli on täynnä aamusta iltaan. Tämä on kasvattajaseura, mutta meillä on myös paljon aikuisia lajin harrastajia, kertoo Etumäki.

Hän pitää Olarin vahvuutena upeaa luontoa.

– Voin kulkea työmatkani hallille hiihtäen, pyöräillen, kävellen tai juosten. Luonto on täällä ihan parasta.

Virve Turkka asuu Olarissa, kivenheiton päässä tennishallista.

– Olen asunut aiemmin Espoon Soukassa ja Kivenlahdessa, mutta olen iloinen, että muutin tänne. Olari on ollut pitkään tosi arvostettu asuinalue Espoossa. Tämä on tällainen rauhallinen lintukoto. Täällä on myös paljon yhteisöllisyyttä. Olarissa ihmiset ovat ihmisiä varten, eikä täältä ole mitään syytä muuttaa pois.

Vipinää koirapuistossa

Tennishallin takaa löydämme koirapuiston, josta arvelemme tavoittavamme lisää olarilaisia. Jo matkalla kävelevät vastaan Ritva Varonen ja Nelli-koira. He ulkoilevat mielellään Olarin koirapuistossa.

– Tämä on harvinaisen hieno koirapuisto, koska täällä on eri aitaukset isoille ja pienille koirille, sanoo Varonen.

Hän suosittelee Olaria kaikille, jotka pitävät luonnosta ja rauhallisesta ympäristöstä.

– Täällä uskaltaa liikkua metsässä ilman pelkoa. Lapsiperheille täällä on paljon päiväkoteja ja kouluja, myös Steiner-koulu. Kun perheemme muutti Olariin, oli tyttäremme päiväkoti samassa taloyhtiössä.

Pyöräillen Helsinkiin 20 minuutissa

Päivän päätteeksi poikkeamme Olarin kävelykadun varrella sijaitsevaan Parturi-kampaamo Eevaan. Liikkeen omistaja Eeva Eloranta on vuosien ajan pitänyt kampaamoa Olarissa. Hän asuu Helsingissä ja kulkee paljon työmatkoja pyöräillen.

– Täällä on todella hyvät pyörätiet. Helsingin keskustaan ajaa noin 20 minuutissa, mikä on suunnilleen saman verran kuin julkisilla kulkuneuvoilla.

Yrittäjänä Eloranta on huomannut, että alueelle muuttaa paljon lapsiperheitä, ja Olarissa onkin tarjolla runsaasti isoja, yli sadan neliön asuntoja.

– Asiakkaistani olen huomannut, että alueen asukaskunta on nuorentunut, ja täällä myös viihdytään pitkään.

Usein Olarista muutetaan pois vasta, kun lapset ovat lähteneet maailmalle ja tulee tarve hankkia pienempi asunto. Moni lapsuutensa Olarissa viettänyt puolestaan palaa synnyinseudulleen, kun on saanut omia lapsia.

– Alueen kiva arkkitehtuuri on yksi syy, miksi ihmiset muuttavat tänne. Toinen syy varmasti monelle on, että täällä on paljon vaihtoehtoja päiväkodiksi.

Elorannan mukaan Olarin sisälläkin on erilaisia alueita. Sammalkallionkujalla sijaitsevan kampaamoliikkeen ympäristö on hänen mukaansa erityisen rauhallinen.

21.6.2022 (Muokattu 26.4.2024)

Teksti Ulla Ora

Kuvat Petri Mulari

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu