Yhdessä tekemisen riemua
Vantaan alueellisen kehitystyöryhmän järjestämät Lintupönttötalkoot kokosivat Lumo-talojen asukkaat jälleen kerran yhteen juhlistamaan kevään tuloa. Päivän aikana asukkaat vaihtoivat kuulumisia, nikkaroivat linnunpönttöjä ja nauttivat pikkupurtavista. Lapsia riemastuttivat poniajelut sekä Vaaralan VPK:n kalustoesittely.
"Viime vuonna päivän aikana valmistui 230 linnunpönttöä", kehaisee Vantaan alueellisen kehitystyöryhmän puheenjohtaja Tuomas Kimpari, joka on ollut järjestämässä Lintupönttötalkoita jo 13:tta vuotta.
– Halusimme luoda tapahtuman, jossa asukkaat voisivat mutkattomasti tavata toisiaan ja tehdä samalla jotakin luonnon hyväksi. Näin syntyi ajatus linnunpöntöistä, Kimpari muistelee tapahtuman syntyhistoriaa.
Timo Patosuo on vetänyt Lintupönttötalkoot jo kymmenkunta kertaa.
– Pilkon pönttöaihiot valmiiksi ja opastan ihmisiä rakentamaan linnunpönttöjä, kertoo Lassila & Tikanojan remonttimiehen tehtävistä kolme vuotta sitten eläkkeelle jäänyt Patosuo.
– Olen niin innostunut tästä tapahtumasta, että matkustan tänne varta vasten Lappeenrannasta asti, hän lisää. Patosuo on pitkän linjan lintuharrastaja.
– Ensimmäiset muistiinpanoni linnuista tein jo 1960-luvulla, kun keskikouluni innostava opettaja kannusti minut harrastuksen pariin, hän kertoo. Patosuon asentamia lintupönttöjä löytyy Vantaan ja Lappeenrannan maastojen lisäksi myös Ruokolahdelta ja Rautjärveltä.
– Tämä on meidän vakiojuttuja joka kevät, kertovat Nina ja Mariam Rana, jotka ovat tulleet Tikkurilassa järjestettyyn tapahtumaan tekemään linnunpönttöjä yhdessä vaarinsa kanssa. Mariamin mukaan linnunpöntön nikkaroinnissa vaativinta on naulata katto oikealle kohdalleen. Linnunpöntön sijoituskohde on jo tiedossa: se menee perheen Lopen kesämökille.
Lintupönttötalkoissa nikkaroidaan eniten peruspönttöjä, mutta useammin tapahtumaan osallistuneille on tarjolla myös vaativampia erikoispönttöjä, kuten varaston seinään asennettava, harmaasiepoille tarkoitettu avonaisempi pönttö, kottaraisille kustomoitu pönttö, helmipöllöille tarkoitettu kookkaampi versio tai avattavalla katolla varustettu lintupönttö, joka on helppo puhdistaa.
– Pöntön rakentaminen oli helppoa, kun saimme Timolta hyvät ohjeet, kiittelevät Mikael ja Otto Soikkeli, jotka olivat käymässä ensi kertaa tapahtumassa. Isä ja poika neuvottelevat vielä, viedäänkö valmis lintupönttö Martinlaaksoon vai Laajasaloon.
Minni Tervahauta ratsasti isolla saksalaisella Dody-risteytysponilla ja halusi nousta uudelleen satulaan.
– Tää on kivaa, voin suositella kaikille muillekin ponihöperöille, Minni kehuu.
Keravan Enjalan tallilta Lintupönttötalkoisiin mukaan tulleet 13-vuotias Dody ja 20-vuotias Linnea-shetlanninponi olivat päivän vetonauloja.
Lumo-kotien kiinteistösihteeri Katri Roos huolehti tapahtuman cateringista. Tarjolla oli grillimakkaran lisäksi kahvia, mehua ja sämpylöitä. Kojamon PKS:n aluepäällikkö Jukka Tervo osallistui Lintupönttötalkoisiin ensimmäistä kertaa.
Vaaralan VPK on ollut mukana Lintupönttötalkoissa jo viisi vuotta.
– Tämä on hyvä tilaisuus esitellä toimintaamme, kertoo kalustonhoitaja Antti Kaipainen. Hän on ollut toiminnassa mukana jo 21 vuotta.
– Harrastuksesta on tullut elämäntapa, kun kaikki kaverini ovat myös mukana VPK:ssä, hän kertoo. Vaaralan VPK:n nuoriso-osastolaiset Kasperi Luoto ja Veikko Valto liittyivät mukaan pari vuotta sitten. Mikä innosti mukaan?
– Paloautot, huikkaa Kasperi.
Ponien ohella paloauto imee kuin magneetti uteliaita lapsia. Paloauto on kuin valtava työkalupakki, jossa riittää ihmeteltävää palosammuttimen korkuisille katsojille.
– Kun lapset pääsevät penkille istumaan ja saavat vielä kypärän päähänsä, eivät he meinaa millään lähteä kyydistä pois, naurahtaa Antti Kaipainen.
Porilla ja vasaroilla nikkaroitaessa voi aina sattua pikkuhavereita, niinpä myös tapahtuman turvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Laastareille ei onneksi tällä kertaa ollut tarvetta, mutta turvakäsineet vaihtoivat vilkkaasti omistajia.
Makkaramestarille riitti kysyntää. Grillimakkara sinapilla ja ketsupilla teki kauppansa aurinkoisessa, mutta vilpoisassa kevätsäässä Lintupönttötalkoissa, jotka järjestettiin Lassila & Tikanojan huoltohallin tiloissa Tikkurilan Viertolassa.
Lumo-talkkarit palveluksessanne.
– Toteutamme Lumo-kiinteistöissä uudenlaista huoltomallia. Jokaiselle kiinteistölle on nimetty oma Lumo-talkkari, joka antaa kasvot palveluillemme ja tekijämme ovat lähellä asukkaita. Se lisää myös asukkaiden turvallisuuden tunnetta, kertoo Lassila & Tikanojan työnjohtaja Jari Sinkkonen.
Hänen mielestään Lintupönttötalkoot on yhdessäolon lisäksi hyvä tilaisuus saada suoraa palautetta asukkailta kiinteistöjen huollosta ja ylläpidosta sekä esitellä käytössä olevaa kalustoa. Kuvassa nähtävä Ville 455 B -kiinteistönhoitotraktori kiinnosti etenkin lapsiperheitä.
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua
- Kurkistus kotiin
Ulkoilua ja uusia, yhteisiä muistoja – Liuksialan perheen lempikulmat Lahden Anttilanmäessä
- Palveluksessasi
Asumisviihtyisyys alkaa siististä pihasta – näin pidämme siitä huolen
- Lumo-tiimit ja yhteisö
Hervannassa pelataan lentistä, kierrätetään käytetyt tavarat ja huhkitaan omalla salilla – kiitos Lumo-tiimin
- Vastuullisuustekoja
Lumo kutsui asukkaitaan mukaan vastuullisuusvuoropuheluun – satakunta lumolaista ilmoittautui innolla mukaan pilottiin