Vieraskynä

Päivi Lemströmille rakkaat ihmiset ja omat tavarat tekivät asunnosta kodin: ”Koti on meille pyhättö.”

Sisällöntuottaja Päivi Lemström on tottunut maailmanmatkaaja, jolle oma koti on kuitenkin aina ollut tärkein paikka maailmassa. ”Sillä ei ole väliä, onko asunto oma vai vuokrakoti, jokainen tekee kodistaan aina ainutlaatuisen, juuri itselleen sopivan,” Päivi toteaa.

235x174

Olemme asuneet nykyisessä kodissamme jo reilut kaksikymmentä vuotta. Siitä ajasta vietimme kuitenkin joitakin vuosia ulkomailla. Tämä koti tarjosi hyvät puitteet lapsiperheelle ja ‒ lastemme muutettua omilleen ‒ nyt meille kahdelle aikuiselle ja yhdelle pienelle koiralle.

Koti on meille pyhättö, tärkein paikka maailmassa. Kuinka hyvä on aina tulla vaikkapa matkalta kotiin. Sillä ei ole väliä, onko asunto oma vai vuokrakoti, jokainen tekee kodistaan aina ainutlaatuisen, juuri itselleen sopivan.

Ulkomailla asuimme aina vuokrakodeissa, mutta nukuimme omassa vuoteessa ja istuimme oman ruokapöydän ääressä. Omat huonekalut sekä muut henkilökohtaiset ja rakkaat tavarat tekevät asunnosta kodin.

Viime kesänä lopetin monday TO sunday HOME -myymäläni ja teen tällä hetkellä töitä kotitoimistolta käsin. Kotitoimisto tarkoittaa minulle ruokapöydän ääressä tai sohvan nurkassa työskentelyä ‒ tai vaikkapa talvella takkatulen lämmössä. Tunnen rauhoittuvani, kun katson ikkunasta ulos takapihaltamme alkavaan metsään. Vuodenaikojen vaihtelun näkee ja kokee hyvin voimakkaana täällä luonnon helmassa.

Kaikki viisi lastamme ovat muuttaneet jo omilleen ja meitä on nyt mieheni, minä ja pieni koiramme Fina täällä Espoon kodissamme.

Useinhan kuulee sanottavan, kuinka ihanaa on olla kotona. Ei ihme, sillä kodissa tapahtuu paljon pieniä ja suuria asioita. Siellä rakastetaan, välillä riidellään, kasvatetaan lapset sekä käydään läpi surut ja ilot. Siellä tehdään myös töitä, harrastetaan, tavataan ystäviä ja juhlitaan. Koti on se turvapaikka, kun elämä oikein koettelee. Näin ainakin itse koen.

Sisustustyylini ei ole juurikaan muuttunut näiden vuosien aikana. Olen tapojeni orja ja haen kotiini lähes aina vaaleita ja harmonisia värejä, enkä juurikaan sorru kulloinkin vallitseviin trendeihin. Minulla ole yhtä tiettyä tyylisuuntaa sisustuksessa. Kotimme on melko klassinen, mutta haaveilen myös modernista kodista. Sellainen seuraava kotimme mahdollisesti tuleekin olemaan. Kodin vaaleus kuitenkin kulkee aina mukana. Koriste-esineet ja sohvatyynyt voivat vaihtua, mutta tyyli ja värimaailma pysyy aina vaalean harmonisena.

Rakastan myös valaisimia. Erityisesti pöytälamput ovat heikkouteni, samoin astiat. Minulla oli lähes kymmenen vuoden ajan oma keramiikkabrändi, monday TO Sunday, ja näitä suunnittelemiani käsintehtyjä astioita omistan mittavan kokoelman. Monien muuttojemme yhteydessä etsin aina ensimmäiseksi kukkakaupan tai hain maljakkoon oksia läheiseltä metsäalueelta tai tienposkesta. Elävät kasvit maljakossa ovat minun juttuni.

Omassa kodissani on muutama lempipaikka. Ihan ensimmäiseksi voisin mainita keittiön, koska pidän ruuanlaitosta. Kun aikuiset lapsemme tulevat käymään, vietämme paljon aikaa juuri keittiössä. Ruokapöydän ääressä olohuoneen yhteydessä on hyvä jatkaa yhteisiä keskusteluita samalla kun ruokailemme. Lisäksi yksi lempipaikkani on toinen suurista sohvistamme. Kun on tarve levolle, käperryn sohvannurkkaan katsomaan suosikkisarjoja tai pienille päiväunille.

Pidän myös kodissamme avarasta tilan tunnusta ja valosta, jonka mahdollistaa suuret ikkunat. Valoa tuskin on koskaan liikaa täällä pohjolassa. Töiden lomassa voin seurata ikkunoistamme läheisen metsän elämää. Jänikset, oravat, ketut ja kauriit kulkevat pihamme kautta takaisin metsäpoluille.

Asuessamme suurissa kaupungeissa ulkomailla, kuten Bangkok, Kuala Lumpur, Jakarta ja Varsova, aloin arvostamaan puhdasta luontoa ja hiljaisuutta sekä sitä, että kotiovelta pääsee metsäkävelylle tai meren rantaan. Asuinympäristössä juuri luonto ja meren läheisyys tuntuvatkin yhä tärkeämmiltä. Nautin siitä, kun voin poimia tien pientareelta koiranputket ja päivänkakkarat tai istua kesäiltaa omalla pihalla.

Asuinalueena Espoo tarjoaa niin luonnonläheisyyden kuin hyvät palvelutkin. Talvella läheltä löytyy hiihtomaastot ja kesäisin marjapaikat. Liikumme koiramme kanssa usein lähimetsässämme, Sammalvuoren kallioilla. Metsä on vuodenajasta riippuen aina erilainen. Kesäisin ihailemme puiden välistä siivilöityvää valoa ja linnunlaulua, talvisin metsä huokuu rauhallisuutta lumivaipan alla. Kodistamme on Helsinkiin lyhyt matka, kun haluan nauttia suuren kaupungin elämänmenosta tai kaipaan pääkaupungin tarjoamia palveluita.

Täällä on hyvä asua ja elää.

Päivin lempipaikkoja Espoossa:

  1. Tunnelmallinen Edvinin Pizzeria vanhassa tiilirakennuksessa Kauklahdessa
  2. Laajalahden pitkospuupolku ja Villa Elfvikin ympäristö
  3. Upeat merimaisemat tarjoava rantaraitti Espoon Kivenlahdesta alkaen
  4. Haukilahden Helmi-ravintola kauniissa Merenkävijöiden rakennuksessa aivan veden äärellä
  5. Sammalvuoren metsäalue

29.1.2024 (Muokattu 13.5.2024)

Teksti Päivi Lemström

Kuvat Päivi Lemström

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu