Lumo-tiimit ja yhteisö

Näkyvyyttä naapurustoon

Heijastinpuu tuo iloa ja turvaa koko talolle. Vantaan Varistossa Lumo-heijastinpuu otettiin vastaan ilolla mielin.

235x174

Niittäjäntiellä Vantaan Varistossa riittää vilinää, kun marraskuinen ilta alkaa hämärtyä. Lumo-tiimin vetäjä Sari Turunen nostelee perheensä kanssa heijastimia parkkipaikan päädyssä olevan puun oksille, ja pian koko naapurusto on mukana heijastintalkoissa. Heijastinpuun ideana on paitsi valaista puu heijastimien avulla myös tarjota paikka, josta kuka vain voi napata heijastimen mukaansa. Halukkaat voivat myös lisätä omia heijastimiaan puun oksille.

Variston Niittäjäntien Lumo-tiimin vetäjä Sari Turunen innostui heijastinpuuideasta. Hän toivoo, että heijastimet menevät käyttöön.

Niittäjäntien Lumo-talon pihalle noussut heijastinpuu on yksi paristakymmenestä talosta, jonne Lumo postitti heijastimia aiheesta innostuneille loka–marraskuun vaihteessa. Turusen mukaan heijastinpuulle on ehdottomasti tarvetta.

Lumo lähetti kauniita sydänheijastimia halukkaille Lumo-taloille tuomaan näkyvyyttä pimeimpään vuodenaikaan.

– Tämä puu muistuttaa autoilijoille, että meitä ei ole täällä yhtään ylimääräistä, Turunen kertoo.

Parkkipaikka sijaitsee keskellä monesta eri talosta koostuvaa kokonaisuutta. Talossa asuu paljon lapsia, joten läheltä piti -tilanteita on sattunut silloin tällöin.

– Moni myös ajaa autolla pelastustietä pitkin ihan ovelle saakka, vaikka se on periaatteessa kielletty. Lapset eivät välttämättä ymmärrä, että auto voi lähestyä lähes mistä suunnasta vain, joten on tosi hyvä, jos voimme tällaisella pienellä teolla muistuttaa kaikkia asukkaita asiasta, Turunen sanoo.

Noel Turunen, Marko Turunen, Kayla, Sari Turunen, Kaisa Parm, Kaisan sylissä Roven pistivät hihat heilumaan ja koristelivat Lumo-heijastinpuun. Vauhdissa mukana koirat Tiuhti ja Devi.

Naapurit tutuiksi

Turunen on asunut samalla paikalla vuodesta 2003 ja tuntee Niittäjäntien kuin omat taskunsa. Lumo-tiimissä hän on ehtinyt toimia useampaan otteeseen.

– Tämä on hauskaa tekemistä. Naapurit tulevat tutuksi ja tänne tulee vähän yhteisöllisempi tunnelma, hän kertoo.

Yhteisöllisyydelle on tilausta etenkin nyt, kun korona-aika on kutistanut kaikki talon yhteiset tapahtumat minimiin.

– Meillä on ollut muutaman vuoden ajan vähän hiljaista toiminnan suhteen, mutta viime vuonna saimme mukavan porukan aktivoitua mukaan. Olemme järjestäneet kaikenlaisia tempauksia ja toivon, että kun koronasta päästään, voisimme tehdä yhdessä enemmänkin, hän sanoo.

Yhteisöllisyys ja yhteinen tekeminen on innostanut Lumo-tiimiin myös Turusten naapurissa asuvan Annen.

– Täällä oli helppo tutustua naapureihin, kun naapurit tulivat heti esittäytymään ja toivottamaan tervetulleeksi, hän kertoo.

Noel teki osansa puun koristelussa – ja sai myös oman heijastimen.

Luonnon lähellä

Niittäjäntien Lumo-koteja reunustaa vehreä puistoalue frisbeegolfkenttineen. Lumo-tiimiläiset ovat yhtä mieltä siitä, että juuri luonnonläheisyys saa monen viihtymään alueella pidempäänkin.

– Täällä on tosi rauhallista, eikä tässä kulje isoja autoteitä. Lapsille alue on hyvä, päiväkotikin on ihan nurkan takana. Ja bussilla pääsee toisaalta nopeasti joka suuntaan jos tarvitsee, Kaisa Parm sanoo.

Heijastinpuu kiinnostaa etenkin lapsia. Myös paikalle saapunut Kayla, 8, nostelee heijastimia oksille ja saa samalla takkiinsa oman heijastimen.

– Täällä on kiva asua, kun koulu on lähellä, hän huikkaa ja pohtii Sari Turusen kanssa, voisiko Lumo-tiimi järjestää seuraavaksi pääsiäistapahtuman.

Turunen kertoo, että monen tempauksen idea syntyy lopulta yhtä spontaanisti.

– Meillä on oma Facebook-ryhmä, jossa ajatuksia tulee vaihdettua, ja koska tässä tutustuu hyvin naapureihin, käymme kyllä välillä toistemme luona kylässä ihan muutenkin, hän kertoo.

Hän huomauttaa, ettei tiimiin kuuluminen ole kuitenkaan niin aikaa vievää, miltä se monen mielestä kuulostaa.

– Meillä on ollut välillä vaikeuksia saada porukkaa mukaan, mutta eihän tämä velvoita mihinkään. Sitä voi tehdä niin vähän tai paljon kuin haluaa, hän sanoo.

Illan pimetessä Lumo-heijastimet odottivat ottajiaan.

Yhteishenki arvossaan

Niittäjäntiellä erilaiset tempaukset ja tapahtumat ovat tarkoittaneet useimmiten pihatalkoita. Kevään talkoot jäivät koronan takia välistä, mutta syksyllä paikalle saatiin roskalava omien pihojen siivoamista varten.

– Tarjolla oli vähän limua ja kivennäisvettä. Nytkin jos koronaa ei olisi, olisimme voineet järjestää tähän heijastinpuun luokse hieman lämmintä juotavaa ja jotain pientä syötävää, Turunen sanoo.

Pikkujoulujuhlat jäävät samasta syystä väliin.

– Kerhohuone on nyt aika pienellä käytöllä, mutta olemme joinain vuosina askarrelleet siellä yhdessä joulukortteja. Nyt täytyy keksiä jotain vähän erilaista. Olen ajatellut, että tuonne metsän laitaan olisi kiva laittaa lapsille kynttiläpolku. Yhteishenkeä ei voi nostattaa liikaa tällaisena aikana, Turunen huomauttaa.

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu