Lumo-palvelut

Miten nopea nettiyhteys on riittävä?

Kuinka monta megaa riittää pyörittämään nettiä yksin asuvan kotona tai nelihenkisellä perheellä?

235x174

Joudutko toteamaan lapsille, että älkää aloittako pleikkaripelin pelaamista, ennen kuin etäpalaverisi on ohi viereisessä huoneessa? Jos lapset alkaisivat käyttämään nettiä pelaamiseen samaan aikaan, palaveriyhteytesi alkaisi heti pätkiä.

Moni meistä tyytyy liian huonoon nettiyhteyteen, koska siihen on ehkä vain tottunut, eikä jaksa ottaa selvää eri nopeuksista ja näiden eroista. Kuvitellaan, että hitaampi netti on hintansakin puolesta hyvä valinta.

Todellisuudessa hintaerot eri liittymien välillä eivät edes ole suuria, ja arki helpottuu huomattavasti, kun nettiyhteys on omaan käyttöön sopiva. Esimerkiksi kympin satsauksella saa jo astetta nopeamman netin.

Millainen netti sitten sopii mihinkin käyttöön? DNA:n kodin laajakaistaliiketoiminnan johtaja Katri Perälä auttaa valinnassa.

20-100 Mbit/s netti

Pienempi nettiyhteys voi olla passeli, jos käyttöä on vain vähän. Nämä yhteysnopeudet sopivat yksin asuvalle tai pariskunnalle, jotka käyttävät nettiä sellaisiin asioihin, jotka vievät vain vähän kaistaa. He esimerkiksi surffaavat netissä, somettavat, käyttävät verkkopankkia ja sähköpostia.

100-500 Mbit/s netti

Netin isompi käyttö tarkoittaa sitä, että perheessä käytetään paljon erilaisia kaistaa vieviä asioita. Esimerkiksi suoratoistopalvelut, kuten Netflix ja HBO, vievät paljon kaistaa. Videoiden laatu paranee jatkuvasti, jolloin suoratoistopalveluiden käyttö vaatii netiltäkin enemmän. Iso osa tietokone- ja konsolipelaamisesta tapahtuu nykyään netin kautta, ja videopalaveritkin syövät kaistaa.

Enemmän nettiä käyttävälle perheelle hyvä nyrkkisääntö on, että nopeutta kannattaisi olla 100 megaa per henkilö.

Katri Perälä, kodin laajakaistaliiketoiminnan johtaja, DNA235x174235x174

Tällaiselle enemmän nettiä käyttävälle perheelle hyvä nyrkkisääntö on, että nopeutta kannattaisi olla 100 megaa per henkilö. Esimerkkinä nelihenkinen perhe, jossa äiti ja isä käyttävät paljon suoratoistopalveluita, isosisko pelaa paljon pelikonsolia ja pikkuveljellä on jo oma tabletti käytössä. Netin olisi hyvä olla 400-megainen.

1000 Mbit/s netti

1000-megainen netti on nettiliittymien kuninkaallinen, ikään kuin parasta laatuaan. Tämä sopii perheelle, jossa netin käyttöä on todella paljon – esimerkiksi pariskunnalle, jotka molemmat ovat kotona työskenteleviä video- tai valokuvaajia ja lähettävät isoja tiedostoja asiakkailleen, ja joiden lapset pelaavat konsoleilla ja omilla tietokoneillaan.

Käytännössä voi ajatella, että mitä enemmän netillä on käyttäjiä ja mitä monipuolisempaa ja vaativampaa netinkäyttö on, sitä nopeampi liittymä kannattaa valita.

Nettiyhteyden nopeuden lisäksi kannattaa miettiä, millaisen päätelaitteen hankkii kotiin. Verkkoon voi kytkeytyä joko suoraan piuhalla tai wifi-verkon kautta, jolloin yhteyden ja koneen välissä on wifi-reititin. Jos on yli kolme huonetta, niin wifiin kannattaa hankkia wifi mesh -laajennin, jotta verkko kantaisi joka nurkkaan. Päätelaite kannattaa laittaa mahdollisimman ylös, keskeiselle paikalle kotona.

Lumo tekee yhteistyötä DNA:n kanssa

Lumo-kodeissa vuokraan sisältyy 50-100 Mbit/s perusnopea nettiyhteys, jolla pääsee surffaamaan ketterästi eri verkkopalveluissa. Mikäli käyttötarpeet vaativat nopeampaa nettiä, niin DNA:n edullisia lisänopeuksia voi ostaa Lumo-asukkaan hintaan My Lumo -palvelun kautta – jossa hinnat ovat parhaimmillaan jopa puolet edullisempia kuin normaalisti.

Asukas, ota nopsa netti käyttöön My Lumo -palvelussa!
235x174

Testaa oma hiilijalanjälkesi!Testaa oma hiilijalanjälkesi!

Oletko kestävän arjen sankari vai vastuullinen kanssamatkustaja? Kokeile
uutta hiilijalanjälkitestiämme ja nappaa vinkit kestävään asumiseen.

Oletko kestävän arjen sankari vai vastuullinen kanssamatkustaja? Kokeile
uutta hiilijalanjälkitestiämme ja nappaa vinkit kestävään asumiseen.

Tee testi