Omilla kulmilla

Luonto ja ratikka kohtaavat Hervannassa

Terttu ja Markku Torvinen ovat asuneet Tampereen Hervannassa miltei 30 vuotta – ja viihtyneet erinomaisesti. Palveluita on tullut kaupunginosaan sinä aikana huimasti lisää. Torvisille tärkeä asia eli luonnonläheisyys on silti säilynyt.

235x174

Markku Torvinen vetää sinisen toppatakkinsa vetoketjun kiinni, laittaa pipon päähänsä ja suuntaa päivittäiselle kävelylenkilleen. Torvisten Lumo-kodin läheltä on vajaan viiden minuutin kävelymatka Ahvenisjärveä kiertävälle luontopolulle. Kaukana eivät ole myöskään Suoli- ja Hervantajärven kävelyreitit.

– Hervannassa luonto ja kaupungin palvelut sijaitsevat vierekkäin. Ei uskoisi, että muutaman sadan metrin päässä toisistaan on vastavalmistunut ratikkalinja ja rauhallisia luontoreittejä, Markku Torvinen sanoo.

Torvisten Lumo-kodilta on yhtä lyhyt matka sekä Hervannan palveluiden ääreen että lähiluontoon.

Hyvät palvelut ja lyhyet välimatkat pitävät Hervannassa

Torvisten Lumo-kodissa on pariskunnan mielestä parasta sijainti. Lisäksi asuinalue on rauhallinen ja bonuksena Torvisten lapset asuvat lähellä.

Kun lapset aikanaan olivat kouluikäisiä, harrastusmatkat olivat lyhyitä, eikä Markun mukaan autoa edelleenkään tarvita kovin usein. Busseja kulkee Tampereen keskustaan riittävästi, ja miltei kaikki peruspalvelut pankkeja, lääkäriä, kirjastoa ja apteekkia myöten sijaitsevat Hervannassa.

– Joskus hurautamme autolla Lempäälän Ideaparkkiin ostoksille, jonne sinnekin on vain noin vartin ajomatka, Markku kertoo.

Torviset ovat viihtyneet Hervannassa 30 vuotta. Siellä asuvat myös heidän lapsensa ja lapsenlapsensa.

Mummula, jossa riittää tekemistä

Terttu ja Markku ovat eläkeiän kynnyksellä, ja heillä on aiempaa enemmän aikaa olla kotona. Eniten aikaa kodissaan pari viettää olohuoneessa, jossa huomio kiinnittyy valokuvia täynnä olevalle seinälle. Esillä on kolmen oman lapsen lapsuuskuvat ja sitäkin enemmän neljän lapsenlapsen kerho- ja koulukuvia, joita tulee vuosittain lisää. Mummulassa kyläillessään lapsenlapset voivat tutkailla, miltä vanhemmat ovat näyttäneet lapsina tai miltä he itse näyttävät pienempinä kuin nyt.

Taulujen kiinnittämisen työnjako on selvä.

– Minä hankin kehykset ja mietin paikat, Markku vasaroi naulan seinään ja asettelee kehyksen suoraan, Terttu Torvinen sanoo.

Torvisten Lumo-kodin seinillä hymyilevät lapset ja lapsenlapset.

Torviset ovat lastensa perheiden kanssa paljon tekemisissä: perheistä kaksi asuu Hervannassa, kolmas naapurikaupunginosassa Vuoreksessa. Yhdessä vietetään niin juhlapyhiä kuin lastenlasten syntymäpäiviä.

– Näemme keittiönikkunasta ensimmäisellä luokalla olevamme lapsenlapsen koulun. Hän tulee toisinaan meille koulun jälkeen iltapäiväksi ja ikkunasta on helppo seurata hänen reittinsä koulusta meille, Terttu sanoo.

Terttu Torvinen näkee aitiopaikalta ekaluokkalaisen lapsenlapsensa koulumatkan varrelle.

Mummula sijaitsee toisessa kerroksessa ja on kooltaan 62 neliötä. Pienille yökyläilijöille levitetään tarvittaessa olohuoneen vuodesohva.

Pariskunnan mukaan tilava kaksio tuntuu sopivalta kahdelle aikuiselle – tosin toisinaan Terttu sanoo kaipaavansa yhtä huonetta lisää, jossa säilyttää esimerkiksi leluja. Hän painottaa kuitenkin, ettei pariskunta ole silti tosissaan miettinyt muuttoa isompaan kotiin. Legot, barbit, nukkejen lastenvaunut ja muut lelut kun mahtuvat makuuhuoneen seinustallekin.

– Haluamme olla mummula, jonne on mukava tulla ja jossa on tekemistä, Markku-ukki sanoo.

Lumo-talossa tiivis naapurusto

Terttu ja Markku muuttivat Hervantaan nuorena parina miltei 30 vuotta sitten. Ratkaisevia asioita heille olivat aikanaan kaupunginosan edullisuus ja tuttavaperheen muutto samalle seudulle. Torviset ovat vuosien varrella asuneet myös omistusasunnossa. Nykyisessä Lumo-kodissaan he ovat viihtyneet kahdeksan vuotta.

– Lähellä olevien palveluiden lisäksi meille oli tärkeää kodin rauhallisuus ja kotitalon siisteys. Jo ensivisiitillä laitoimme merkille, että tapetit ja lattiat olivat hyvässä kunnossa ja rappukäytävä hyvin hoidettu, Markku kuvailee.

Torviset ovat asuneet Hervannassa 30 vuotta, ensin lapsiperheenä, nyttemmin lastenlasten isovanhempina Lumo-kodissa, jota kutsutaan mummulaksi.

Iloisena yllätyksenä parille tuli talon hyvä henki: jos joku tarvitsee apua, toista autetaan mielellään.

– Erityistä huolta pidämme ikääntyneistä yksinasuvista, joita talossamme asuu monta. Olemme sanoneet, että meille voi soittaa vaikka keskellä yötä, Terttu sanoo.

Kesällä talon väkeä kokoontuu viikoittain grillaamaan yhdessä pihakatokseen. Terttu ja Markku ovat osallistuneet myös yhteisten vappujen ja joulujuhlien viettoon, joita edeltävät usein kerhohuoneessa yhdessä kokatut tarjottavat.

– Viime kesänä Lumo-tiimimme teki retken Viikinsaareen katsomaan kesäteatteria, nyt suunnitelmissa on elokuvailta, Terttu kertoo.

Sisustustarrat ovat Markku Torvisen juttu.

Oman elämän näköinen koti

Terttu ja Markku ovat sisustaneet kotiaan yhdessä. Yhdelle seinälle on kiinnitetty dinosauruksia, jotka on tuotu matkamuistoina muun muassa Teneriffalta. Ulko-ovea lähellä olevaa vaaleaa seinää koristaa kaunis ruskea puu, jonka ympärillä liihottelee kymmeniä perhosia.

– Sisustustarrat ja niiden asettelu ovat meillä minun juttuni, Markku paljastaa.

Kodin kirjahyllyssä on molemmille tärkeitä valokuvia ja koriste-esineitä, kuten Tertun suvussa kulkeneet lasiset kynttilänjalat. Kirjahyllyn päällä seisoo raudasta taottu kukko.

– Se on ensimmäinen koulussa tekemäni metallityö ja kulkenut mukanani kaikissa kodeissani, Markku sanoo.

Esineiden tarkkoja paikkoja ja suoria matonhapsuja tärkeämpää Tertulle ja Markulle on kuitenkin se, että kotona on hyvä ja rento olla.

– Kodissa ei saa olla liian steriiliä, vaan koti on elämää varten ja elämän jäljet saavat näkyä. Sekin, jos sisustustarran kulman vähän repsottaa, kun lastenlapsen pieni sormi on kokeillut, miten kuva on seinässä kiinni, Markku toteaa.

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu