Kestävä elämäntapa

Lumo vinkkaa: siivousapua ruokakaapista

Kaikkein ekologisimmat puhdistusaineet löytyvät kotona useimmiten ruokakaapista.

235x174

Yksi tehokkaimmista ekologisista puhdistusaineista on etikka. Se on hapanta ja poistaa kalkkisaostumia, joten se sopii hyvin esimerkiksi kylpyhuoneen hanojen puhdistukseen. Hyvä yleispuhdistusaine syntyy, kun sekoitetaan 1 osa väkiviinaetikkaa ja 9 osaa vettä. Sitä voi käyttää sellaisenaan pintojen pyyhkimiseen.

Myös lasit ja lautaset kirkastuvat, kun ne huuhdellaan etikkavedellä, ja laimea liuos, 1 osa etikkaa ja 2 osaa vettä, sopii jopa astianpesukoneen huuhteluaineeksi. Pyykinpesussa etikka toimii huuhteluaineen tavoin: loraus väkiviinaetikkaa pyykkikoneen huuhteluainelokeroon ja autat pyykkejä säilyttämään värinsä ja pysymään pehmeänä.

Etikka toimii myös kahvinkeittimen puhdistusaineena. Älä kuitenkaan käytä etikkaa alumiinille, marmorille tai emalille.

Toinen etikan veroinen ihmeaine on ruokasooda. Sitä tottelevat muun muassa sameat lavuaarit sekä pinttyneet kattilat ja teekupit. Pyyhi ne kirkkaiksi ruokasoodalla ja kostealla liinalla. Termoskannukin saa uuden elämän, kun sen täyttää kuumalla vedellä, lisää 2 rkl ruokasoodaa ja antaa seistä muutaman tunnin. Päälle kunnon huuhtelu. Hopeisiin saa kiillon ruokasoodalla ja lämpimällä vedellä, ja uuni puhdistuu tahnalla, jossa on saman verran ruokasoodaa, suolaa ja kuumaa vettä.

Vanha siivouskonsti on puhdistaa pohjaan palanutta kattilaa ja pinttynyttä liettä kostutetulla sokerinpalalla, ja tuoreen punaviinitahran voi yrittää poistaa ripottelemalla sen päälle runsaasti suolaa. Myös sitruunan ja suolan yhdistelmä on tehokas: halkaise sitruuna, ripottele pinnalle runsaasti suolaa ja hankaa tiskiallas puhtaaksi. Ja tiesitkö, että piimässä liottaminen auttaa poistamaan esimerkiksi ulkotekstiileihin tulleet hometahrat?

24.10.2019 (Muokattu 14.6.2021)

Teksti Paula Ristimäki

Kuvat Roope Permanto

Testaa oma hiilijalanjälkesi!

Oletko kestävän arjen sankari vai vastuullinen kanssamatkustaja? Kokeile
uutta hiilijalanjälkitestiämme ja nappaa vinkit kestävään asumiseen.

Tee testi