Kestävä elämäntapa

Lumo-kotien energiansäästöhaaste nro 2: tuplasti samalla vaivalla – ja energialla

Fiksu säästää aikaa, vaivaa ja ennen kaikkea energiaa keittiössä. Ota tavaksi tehdä kaksi ateriaa yhdellä kertaa. Lue helpot vinkit!

235x174

Asuntokuntien keskikoko on Suomessa keskimäärin 1,96 (2020), ja luku on pienentynyt vuosi vuodelta. Lähes sama määrä energiaa kuluu ruoanlaitossa, vaikka ruokaa laittaa pienemmällekin porukalle. Siksi kannattaakin miettiä, miten toimia fiksusti keittiössä, säästää energiaa ja samalla omaa vaivaa. Toki samat vinkit toimivat isommissakin kotitalouksissa.

  • Kun kokkaat, kokkaa tuplasti. Samalla vaivalla ja energialla saat ateriat useammalle päivälle. Ruoka säilyy jääkaapissa mainiosti päivän tai pari, ja sen lämmittäminen seuraavana päivänä mikroaaltouunissa säästää mukavasti energiaa ja aikaa.
  • Jos saman ruoan syöminen peräkkäisinä päivinä ei innosta, hyödynnä pakastinta. Pakkaa jäähdytetty ruoka annosrasioihin, nimeä rasiat ja pakasta. Kuinka helppoa ja mukavaa onkaan ottaa valmis ateria pakastimesta ja lämmittää mikroaaltouunissa!
  • Uuni kuluttaa huomattavasti enemmän energiaa kuin liesi, mikroaaltouunista puhumattakaan. Kun teet uuniruokaa, tee kerralla tuplasatsi tai kaksi eri ruokaa. Uunin lämmittäminen vie eniten energiaa, joten älä turhaan odota uunin lämpenemistä tyhjillään, useammat ruoat voi laittaa uuniin hautumaan saman tien. Napsauta uuni pois päältä viisi minuuttia ennen ruoan valmistumista, ruoka jatkaa silti kypsymistä jälkilämmössä.
  • Kiertoilmauunissa voit paistaa useamman pellillisen samaan aikaan. Kun leivot, laita leivonnaiset uuniin yhtä aikaa. Kannattaa leipoa kerralla enemmän ja hyödyntää pakastinta. Samalla voisi valmistua myös jokin uuniruoka.  

Lumo-kodit on mukana Motivan, Energiaviraston, työ- ja elinkeinoministeriön, valtioneuvoston kanslian, ympäristöministeriön ja Sitran käynnistämässä Astetta alemmas -energiansäästökampanjassa. 

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu