Kestävä elämäntapa

Lumo-kotien energiansäästöhaaste nro 1: tee edes tämä yksi energiateko

Talvi on täällä, ja lämmitysenergiaa kuluu. Maamme kotitalouksien käyttämästä energiasta peräti 61 prosenttia kuluu lämmitykseen. Jos päätät osaltasi tehdä yhden energiateon, alenna lämmitystä.

235x174

 Sisälämpötilan vähentäminen yhdellä asteella vähentää energiankulutusta peräti viidellä prosentilla. Yhden asteen vähentäminen ei oikeastaan tunnu missään, mutta sillä on iso energiavaikutus. Samalla toimintakyky ja vireystila paranevat, sillä turhan korkea sisälämpötila ei ole myöskään terveydelle hyväksi.

  • Asuinhuoneiden ihanteellinen sisälämpötila on 20 astetta. Jos lämpötilan alentaminen tuntuu aluksi viileältä, lisää vaatetta. Elimistö tottuu aiempaa alempaan lämpötilaan viikossa parissa.
  • Makuuhuoneen lämpötila voi olla 18 astetta, ja silloin myös nukut paremmat yöunet.
  • Jos olet epävarma huoneiden lämpötilasta, hanki lämpömittari ja säädä termostaattia, kunnes lämpötila on toivotunlainen.
  • Jos olet pitkiä aikoja poissa kotoa, kodin lämpötilaa voi säätää siksi ajaksi reilusti alemmas, esimerkiksi 17–18 asteeseen. Älä kuitenkaan kytke lämmitystä kokonaan pois päältä.
  • Myös kylpyhuoneen sähköistä mukavuuslattialämmitystä kannattaa alentaa. Kun lattia ei tunnu kylmältä eikä lämpimältä, säätö on kohdillaan.
  • Jos mahdollista, hyödynnä kylpyhuoneen lattialämmityksessä aikaohjattua termostaattia ja säädä se lämmittämään aina suihkun ja sen jälkeiseen kuivumisaikaan. Muuna aikana se voi olla minimillä. Muista, että kun lyhennät suihkuaikaa, vähennät samalla kosteuskuormaa ja lämmitysenergian tarvetta.
  • Jos kodissa tuntuu vetoisalta, tutki mistä se johtuu ennen kuin lisäät lämpötilaa. Syynä voi olla ikkunoiden ja ovien puutteellinen tiivistys tai väärin säädetty ilmanvaihto.

Lumo-kodit on mukana Motivan, Energiaviraston, työ- ja elinkeinoministeriön, valtioneuvoston kanslian, ympäristöministeriön ja Sitran käynnistämässä Astetta alemmas -energiansäästökampanjassa.

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu