Kestävä elämäntapa

Lumo-kotien bonushaaste energiansäästöön: turhakkeet tarkasteluun!

Mistä energiaa kuluttavasta tavasta olisit valmis luopumaan? Monesti teemme asioita niin automaattisesti, ettemme jää pohtimaan, onko niissä oikeasti järkeä.

235x174

Karsimalla turhia tottumuksia voimme säästää rutkasti energiaa, eikä edes mukavuudesta tarvitse tinkiä. Tunnistatko itsesi alla mainituista tavoista? Voisitko tehdä jatkossa toisin?

”Viileässä ilmassa tulee paremmat yöunet, siksi on ihanaa pitää ikkunaa auki talvellakin.”

Järkevämpää on alentaa huonelämpötilaa. Kun asunnon ilmanvaihto toimii koneellisesti ja oikein, tuuletus on turhaa. Jos kuitenkin haluat välillä tuulettaa, tee se mahdollisuuksien mukaan ristivedolla ja rivakasti. Muutama minuutti riittää.

”On tunnelmallista viettää talvi-iltaa lasitetulla parvekkeella glögiä nauttien, kun terassilämmitin paahtaa lämpöä.”

Ulkotiloja ei kannata ottaa sisätilan jatkoksi, jos siellä ei tarkene ilman lämmitystä. Lasitettujen parvekkeiden lämmittäminen on lämmityskaudella ja varsinkin näin energiansäästötalkoiden aikaan energian tuhlausta. Parvekelasit ja parvekkeen ovi kannattaa pitää talvisin kiinni.

”Hanasta tulee valutettua vettä samalla kun pesee hampaita.”

Hana kiinni ja vesi mukiin!

”Televisio pauhaa, vaikka sitä ei kukaan katsokaan. On niin mukavaa, kun koti on täynnä elämän ääniä.”

Sähkölaitteet kannattaa sulkea aina, kun niitä ei käytä. Löytyisikö jokin energiaystävällisempi tapa tuoda kotiin elämää – kenties kutsumalla naapuri kylään?

”Talvella on niin pimeää, että on kiva pitää valoja päällä koko asunnossa.”

Valoja on turha pitää siellä, missä ei oleskella.

”Pakastin on niin täynnä jäätä, ettei sinne tahdo mahtua enää pakastettavaa.”

Ääriään täynnä oleva pakastin ei toimi kovin tehokkaasti. Täytenä se myös kuluttaa tavallista enemmän sähköä, koska kompressori joutuu koville. Kun huurretta on kertynyt yli 0,5 senttimetriä, pakastin on syytä sulattaa. Se onkin helppo hoitaa talvipakkasilla, kun pakasteet voi sulatuksen ajaksi siirtää parvekkeelle säilöön.

Lumo-kodit on mukana Motivan, Energiaviraston, työ- ja elinkeinoministeriön, valtioneuvoston kanslian, ympäristöministeriön ja Sitran käynnistämässä Astetta alemmas -energiansäästökampanjassa.

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu