Lumo-palvelut

Leonkatu 21 – ylimmän kerroksen luksusta

Leonkatu 21:n Lumo-kotien asukkaiden yhteiset tilat sijaitsevat talon parhaalla paikalla, korkealla yläilmoissa. Ammattilaisen sisustusratkaisuilla tila muuntuu kokoustilaksi, kahvittelupaikaksi ja juhlien miljööksi.

235x174

Helsingin Kalasatamassa Leonkatu 21:n ylimmässä kerroksessa sijaitsee hulppea parveke, jolta pääkaupungin siluetti piirtyy eteen kuin tarjottimella. Kaupunki on ääressä, mutta tunnelma on seesteinen, sillä meri ja Mustikkamaan ulkoilualue ovat kirjaimellisesti aivan kivenheiton päässä.

Leonkatu 21:n ylimmässä kerroksessa nautitaan upeasta näköalasta ja turistaan mukavia naapureiden kanssa.

Reilun 20 neliömetrin parveke kuuluu osaksi asukkaiden yhteistä tilaa, jonka käytön periaatteita talotoimikunta on vastikään alkanut kirjata. Kantavana ajatuksena on, että tila olisi vapaasti asukkaiden käytettävissä aina, kun viereisessä saunaosastossa ei ole saunavuoroa.

– Näin saunojat voivat vuoronsa aikana käydä vilvoittelemassa parvekkeella omassa rauhassaan, tarkentaa asukastoimikunnan puheenjohtaja Jussi-Pekka Rosengren periaatetta.

Toisaalta viihtyisän yhteistilan käyttöä on myös kaavailtu asukkaiden yksityistilaisuuksiin, kuten vaikka perhejuhliin.

– Asukkaat voisivat varata tilaa myös omiin tarpeisiinsa, Rosengren selittää.

Haastava tila muuntuu moneksi

Koska tila on kaikille asukkaille yhteinen, sille listattiin monenlaisia käyttötarpeita.

– Lista oli melko pitkä, mutta mielestäni kaikkiin toiveisiin onnistuttiin vastaamaan mukavasti, kertoo tilan ilmeen luonut sisustussuunnittelija Kirsi Santalo Ikeasta.

Asiantuntijan avustuksella himpun verran alle 30-neliömetrinen, pohjaltaan epäsymmetrinen tila saatiin jaettua asukkaiden toiveiden mukaan kolmeen eri toimintoon.

Valossa kylpevän tilan siivekemäiseen osaan on sisustettu pieni lukunurkkaus, josta lasitetun parvekkeen lävitse näkyy maisema kaupungin kattojen ylle. Suurempaan osaan huonetta on saatu mahtumaan sekä mukava tv:n katselupaikka sohvineen että pitkä pöytäryhmä juhlatarjoiluja, kahvitteluhetkiä ja kokousten pitoa varten.

Neutraalit sävyt yhdistävät

Sisustus on kauttaaltaan rauhallinen kokonaisuus harmaata, valkoista, puunsävyä ja mustaa. Yhtenäinen väripaletti saa tilan eri osat sulautumaan saumattomasti yhteen.

– Kun tilan käyttäjinä on erilaisia ihmisiä, on parasta pysyä melko neutraalissa sävymaailmassa. Väreillä voi leikitellä sohvatyynyissä ja tauluissa, sillä ne on helppo vaihtaa esimerkiksi vuodenajan mukaan, Santalo kertoo.

Kun sisustus on sävyiltään neutraali, on siihen helppo tuoda tunnelmaa esimerkiksi eri juhliin sopivilla koristeilla.

Värit ja materiaalit hän valikoi myös käytännöllisyyden perusteella.

– Tammiviilutettu pöytäpinta on vitivalkoista armollisempi, kun kulutus on kovaa ja tilassa käy paljon väkeä.

Televisiotasoksi valikoitui säilytyskaluste, jonka uumeniin saatiin muun muassa astiat 12 hengelle.

– Tilassa oli rakennuttajan tekemä minikeittiö, johon ei paljoa astioita mahdu, Santalo selittää säilytystilan tarvetta.

Viihtyisyyttä hän lisäsi harmailla paneeliverhoilla. Vihreänsävyiset taulut ja keinotekoiset viherkasvit tuovat väriä sisustukseen ja pehmentävät tunnelmaa entisestään.

Asukkailta on saatu positiivisia kommentteja sisustuksesta.

– Yleisilme on sopiva aikuiseen makuun mutta kuitenkin leikittelevä. Hauska yksityiskohta on esimerkiksi se, että pöydän ympärillä olevat tuolit eivät olekaan kaikki samaa sarjaa, Rosengren kehuu.

Kisakatsomosta kesäjuhlapaikaksi

– Iso maisemataulu tuo kivaa vihreyttä kaupunkimiljöön keskelle, Jussi-Pekka Rosengren kehuu.

Talotoimikunnalla on vuotuinen, huoneistojen kokonaisneliömäärään sidottu budjetti, jonka saa käyttää yhteiseksi hyväksi.

– Päätämme yhdessä, mihin raha käytetään. Tänä vuonna olemme sijoittaneet tähän yhteiseen tilaan, ja hankintalistalla voisi vielä olla muun muassa tv, mikroaaltouuni sekä kahvinkeitin, Jussi-Pekka Rosengren kertoo.

Asukastoimikunta pohtii myös tilan pelisääntöjä. Niihin kuuluu ainakin se, että tilan täytyy jäädä siistiksi käytön jäljiltä. Näin sinne on aina mukava saapua.

– Haluaisimme, että tänne voisi tulla myös spontaanisti viettämään aikaa ja tapaamaan naapureita vaikka parvekekahvien merkeissä.

Hän uskoo, että tulevaisuudessa tilasta kehkeytyy mainio miljöö myös asukkaiden yhteisille tapahtumille, kuten kesä- ja joulujuhlille tai vaikka parvekekauden avajaisille.

– Täällähän voisi pitää kisakatsomoakin aina, kun tv:stä tulee formuloita tai jääkiekon MM-kisat, Rosengren visioi.

Testaa oma hiilijalanjälkesi!

Oletko kestävän arjen sankari vai vastuullinen kanssamatkustaja? Kokeile
uutta hiilijalanjälkitestiämme ja nappaa vinkit kestävään asumiseen.

Tee testi