Omilla kulmilla

Kata asuu keskellä vilkasta Sörnäistä: ”Tuntuu, että tänne tulee jatkuvasti uusia palveluita”

Kata Halonen on asunut seitsemän vuotta Sörnäisissä. Hänen on vaikea keksiä kauppaa tai palvelua, jota kaupunginosasta ei löytyisi.

235x174

Nykyisin 28-vuotias Kata Halonen asui vielä vanhempiensa luona Tapiolassa, kun hänen vaarinsa menehtyi. Vaari oli asunut Helsingin Sörnäisissä sijaitsevassa asunnossaan vuodesta 1994 lähtien ja asunto oli tuttu Haloselle monista kyläilyistä.

Vanhemmat kysyivät, halusiko tytär muuttaa vaarinsa kaksioon. Se tuntui Halosesta järkevältä ratkaisulta ja niin hän muutti asumaan omilleen Kurvin ja Sörnäisten rantatien väliselle kadulle kesällä 2015.

Halosen mielestä on vaikea keksiä paljon erilaisempia kaupunginosia kuin vihreä ja rauhallinen Tapiola ja vilkasliikenteinen Sörnäinen.

‒ Minulla kesti vuosi sopeutua siihen, ettei ikkunasta näkynyt oravia ja puita. Mutta sitten kun tähän tottui, niin on ollut mukavaa, Halonen sanoo.

Ennen muuttoa, Halonen remontoi asunnon kokonaan vanhempiensa kanssa. Hän ei jättänyt asuntoon vaarinsa huonekaluja ja esineitä, koska heillä oli niin erilainen sisustusmaku.

‒ Tämä ei varmaan ole loppuelämäni asunto, mutta tällä hetkellä minulla ei ole tarvetta muuttaa muualle.

Kata Halonen viihtyy vilkkaassa Sörnäisten kaupunginosassa. Palvelut ja kaupat ovat lähellä, ja uusia liikkeitä nousee alueelle jatkuvasti.

Työpaikka Espoossa, tanssistudiot lähellä

Nykyisin asunnossa asuu myös Halosen poikaystävä ja heidän kaksi kissaansa, rodultaan brittiläisiä lyhytkarvoja. Halonen sai ottaa kaksi kissaa, jos poikaystävä sai päättää niiden nimet. Karvapallojen nimiksi päätettiin Viipuri ja Edinburgh.

‒ Poikaystäväni rakastaa Skotlantia ja Irlantia, ja hänen mumminsa taas on kotoisin Viipurista.

Poikaystävä on isännöitsijä ja Kata Halonen älykelloja tekevä mikromekaanikko. Kumpikin heistä käy töissä Espoossa asti, jonne pääsee kätevästi julkisella liikenteellä. Metro kulkee Sörnäisten aseman läpi muutaman minuutin välein.

‒ Käytän työmatka-ajan hyödyksi. Saatan esimerkiksi lukea tai neuloa metrossa tai bussissa.

Tuntuu, että Sörnäisiin tulee koko ajan uusia paikkoja. Aina kun käyn kävelemässä, huomaan uusia kivijalkaliikkeitä, kahviloita, baareja ja ravintoloita.

Kata Halonen

Halonen harrastaa ahkerasti burleski- ja tribal fusion bellydance -tanssilajeja. Hän tapasi poikaystävänsä, kun kumpikin osallistui ensimmäistä kertaa katsojana burleskigaalaan ravintola Kaisaniemessä.

Halosella on kotoa kävelymatka tanssitunneille Jazz Factoryyn ja Teurastamon TribalTanssikeskukseen. Hän myös reissaa kätevästi raitiovaunulla tanssitunneille Lönnrotinkadulle.

Hyvät kulkuyhteydet ovat keskeinen osa Sörnäisten viehätystä. Halosen kodin lähellä on niin metroasema kuin useita raitiovaunu- ja bussipysäkkejä.

Julkinen liikenne on toimiva. Halonen käyttää metroa ja bussia työmatkaansa.
Sörnäinen on kivenheiton päässä myös Kalasatamasta ja Suvilahden tapahtuma-alueesta.

Paljon ruokapaikkoja ja kauppoja

Kata Halonen viihtyy Sörnäisissä, koska palvelut ovat lähellä. Kodin luona on useampi ruokakauppa, joista yksi on auki ympäri vuorokauden. Kävelymatkan päässä on kauppakeskus Redi, josta löytyy posti ja isompi ruokakauppa.

‒ Mieleeni ei tule mitään syytä, minkä takia tarvitsisi mennä kauas kotoa, paitsi ehkä, jos haluaa mennä todella isoon tavarataloon tai vaikka Bauhausiin.

Kodin luona on myös useita hyviä ruokapaikkoja, ja Woltin kautta voi tilata ruokaa lukuisista ravintoloista.

Halosen ja hänen poikaystävänsä vakiopaikka on kahvila ja pienleipomo Meli Café and Bakery Helsinginkadulla.

‒ Melissä tuotteet ovat tuoreita ja herkullisia. Otan siellä usein tuorepuristettua appelsiinimehua ja Nutellalla täytetyn munkin. Sieltä saa myös herkullisia täytettyjä leipiä ja paistettuja kananmunia.

Melistä he kävelevät yleensä ihailemaan kuvittaja Eero Lampisen maalaamaa sadunomaista muraalia kerrostalon julkisivussa Vaasankadulla.

Sörnäisten Vaasankadulla sijaitseva muraali vangitsee katseen.

Kivenheiton päässä kotoa on heidän kantanepalilaisensa. Hämeentiellä sijaitseva erinomainen Pronto-pizzeria on myös lyhyen kävelymatkan päässä. Kesäisin Halonen käy usein Teurastamon Jädelinossa, joka myy italialaista artesaanijäätelöä. Hän viihtyy myös Kalasataman ja Mustikkamaan terassilaivoilla. Sörnäisissä sijaitsee myös hyvä etninen ruokakauppa Ararat Bazaar, josta Halonen ostaa esimerkiksi edullisia tuoreita yrttejä, riisiä, kikherneitä ja linssejä.

‒ Tuntuu, että Sörnäisiin tulee koko ajan uusia paikkoja. Aina kun käyn kävelemässä, huomaan uusia kivijalkaliikkeitä, kahviloita, baareja ja ravintoloita.

Meli Cafe & Bakery on yksi Halosen suosikkikahviloista.

Kata Halonen harrasti aiemmin enemmän vintage-vaatteita ja -esineitä. Silloin hän kolusi Kalliossa Kaarlenkadulla Frida Marinan rekkejä sekä Agricolankadulla Hoochie Mama Janen ja Ansa Second Handin aarteita.

Katan tärpit Sörnäisiin

  1. Eero Lampisen maalaama muraali Vaasankadulla
  2. Meli Cafe & Bakery
  3. Hämeentien Pronto-pizzeria
  4. Kaarlenkadun Frida Marina
  5. Etninen ruokakauppa Ararat Bazaar

Eloisassa Sörnäisissä tapahtuu

Jos Halonen saisi toivoa jotain lisää Sörnäisiin, se olisi enemmän viheralueita ja istutuksia.

‒ Toki Mustikkamaa on lähellä, mutta siellä on paljon ihmisiä ja olen käynyt siellä vähän liian monta kertaa. Esimerkiksi Kalasatamassa Teurastamon kesäpiha on kiva, kun siellä on nurmikkoa ja kaupunkiviljelmiä. Sörnäisissä on toki lukuisia pieniä puistoja, kuten Katri Valan puisto ja Karhupuisto.

Halonen kuvailee Sörnäisiä eloisaksi kaupunginosaksi. Hän viihtyy välillä esimerkiksi Taiteiden yön tapahtumissa kotinsa luona sekä Teurastamon myyjäisissä ja Suvilahden kulttuuritapahtumissa. Halonen kokee, että Sörnäisissä on turvallista kävellä keskellä yötäkin.

‒ Koko ajan tapahtuu jotain. Joskus öisin bilettäjät pitävät ääntä. He voisivat huomioida, että huutavat ehkä jonkun ikkunan alla. Meidän taloyhtiössämme ei onneksi järjestetä kotibileitä.

Hyvä kokemus Sörnäisten eloisuudesta on esimerkiksi se kerta, kun Kata Halonen oli poikaystävänsä kanssa kävelyllä ja heidät vedettiin mukaan musiikkivideon kuvauksiin. Rap-duo Sofa kuvasi uutta videota, ja studion ovi oli auki kadulle. Ulkona seisoi kuvausväkeä, joka heitti pariskunnan sisälle, koska videoon haluttiin kuvata erilaisia pariskuntia.

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu