Jätteiden lajittelu ja kierrätys on helppo vastuullisuusteko
Lumo-kodeissa jätteiden kierrätys ja lajittelu on tärkeä osa arkea. Asukkaiden jätteiden lajittelua tuetaan asianmukaisilla jätetiloilla sekä selkeällä ohjeistuksella ja aktiivisella viestinnällä.
Minne tyhjä maalipurkki kuuluu? Entä mitä teen vanhalle leivänpaahtimelle? Kotitalouksien jätteiden lajitteluun kaivataan lisää ohjeistusta, myös Lumo-kodeissa. Jätteiden kierrätys ja vähentäminen onkin yksi tärkeistä Lumo-kotien vastuullisuusteoista, joka näkyy selvästi asukkaiden arjessa. Kierrätykseen ja jätteiden lajitteluun voi jokainen asukas vaikuttaa omilla teoillaan.
Lumo tunnistaa aktiivisen kierrätysviestinnän tarpeen ja järjesti asukkailleen maailman ympäristöpäivän kunniaksi virtuaalisen kierrätystapahtuman, johon oli kutsuttu kaikki Lumo-kotien asukkaat ympäri Suomen. Tilaisuudessa oli mukana useampi alan asiantuntija puhumassa kierrätyksestä ja jätteiden lajittelun tärkeydestä.
Tapahtumaan osallistui iso joukko asukkaita, mutta tilaisuuden sanoma ja asukkaiden kanssa käyty keskustelu on toki tärkeä viestiä myös muille.
Miksi lajittelu on tärkeää?
Lumo-kotien asukkaat toivovat siistejä jäte- ja lajittelutiloja, sekä selkeitä lajitteluohjeita, jotka usein tekevät lajittelusta nopeampaa. Mitä helpompi jätteet on lajitella, sitä varmemmin siitä tulee myös tapa. Sekajätteen määrää halutaan pienentää, siksi muovin ja vaikka biojätteen kerääminen erikseen hyödyttää kaikkia. Kun jäte lajitellaan oikein, se voidaan usein hyödyntää raaka-aineena uusien tuotteiden valmistuksessa.
Jätepisteille yön pimeinä tunteina luvatta jätetyt rikkinäiset huonekalut ja isommat roskat aiheuttavat usein mielipahaa. Jos jätteen lajittelu herättää kysymyksiä, voit käyttää tiedonhakuun netistä löytyviä kierrätysohjeita. Esimerkiksi HSY:n verkkosivuilla voit tuotekohtaisesti etsiä mitä jätettä tuote on ja minne sen voi viedä. Moni jäteasema tarjoaa myös peräkärryä vuokralle, jos sinun pitää päästä eroon isommista tavaroista.
Tee kierrätyksestä tapa ja aloita omasta kodistasi. Jätteiden kierrätys ei vaadi paljoa tilaa, kun järjestät eri materiaaleilla omat kierrätyspaikat kotiin ja tyhjennät ne tarpeeksi usein.
Vinkkejä jätteiden kierrätykseen
Fakta
Valtakunnallinen tavoite Suomessa vuoteen 2023 mennessä on, että yhdyskuntajätteestä 55 prosenttia päätyy kierrätykseen. Nyt kierrätysaste esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on 48 prosenttia.
Mitä on kiertotalous?
Kun puhutaan kiertotaloudesta, tarkoitetaan ajattelumallia, jossa jätettä ei synny, vaan tuotteet suunnitellaan siten, että ne voidaan käyttää uudelleen tai uusien tuotteiden raaka-aineina. Vain yhdeksän prosenttia materiaaleista käytetään uudelleen globaalisti, siksi kiertotaloudessa nähdään hurjasti potentiaalia.
Suomessa kulutetaan materiaaleja vuosittain 180 miljoonaa tonnia. Heitämme pois 80 prosenttia kuluttajatuotteista ja niiden materiaaleista. Kiertotalous vähentää jätettä ja ohjaa ihmisten tapoja kuluttamisesta käyttämiseen.
Seuraavaksi, kun aiot heittää jotain pois, mieti vielä kerran, tarvitsetko uuden tavaran vai voisiko vanha toimia vielä? Osaako joku tuttusi ehkä korjata sen? Pohdi myös kuinka monta tavaraa tarvitset kotonasi tai voisiko saman tavaran ostaa käytettynä tai lainata harvemmin tarvittaessa.
Miten Lumo-kodeissa parannetaan jätteiden lajittelua?
Asukkaat saavat jatkossa My Lumo -palvelun kautta selkeämpää jäteohjeistusta ja yhteisissä jätepisteissä lisätään ohjeistusta eri kielillä. Lumo-kodit panostavat jätteenlajittelun ja kierrätyksen viestintään entistä enemmän, sillä aihe on tärkeä. Kerrostaloissa siistit ja hyvin valaistut jätehuoneet ja -katokset ovat jatkossakin kaikkien asukkaiden yhteinen etu.
Testaa, osaatko lajitella jätteet oikein?
Löydä oma Lumo-kotisi verkkokaupastamme
VerkkokauppaanMyös nämä voisivat kiinnostaa sinua
- Ohjeita asumiseen
Turvallisesti vuokrakodissa: Miten pienentää tulipaloriskiä?
- Ohjeita asumiseen
Sähkösopimus vuokra-asuntoon – opas oikean sähkösopimuksen valintaan
- Vastuullisuustekoja
Lumo-kotien asukkaat arvostavat kestävää asumista ja yhteisöllisyyttä
- Vastuullisuustekoja
Lumo kutsui asukkaitaan mukaan vastuullisuusvuoropuheluun – satakunta lumolaista ilmoittautui innolla mukaan pilottiin