Ohjeita asumiseen

Haukkuuko koirasi, kun se on yksin kotona?

Kerrostalon äänet voivat pelottaa aikuistakin koiraa ja siksi eläin haukkuu. Koiralle voi onneksi opettaa yksinoloa, ja helpottaa näin koiran sekä naapureiden elämää.

235x174

Koira on ihmisen paras ystävä ja lapsekas eläin. Se jää kehityksessään melkein pennun tasolle verrattuna vaikkapa suteen.  Siksi se myös kiintyy voimakkaasti omistajaansa ja voi alkaa pelätä, jos kiintymyksen kohde poistuu esimerkiksi töihin tai lyhyeksikin ajaksi kotoa – koiralla kun ei ole aikakäsitystä.

Ajattele seuraavaa kärjistystä: Kun viimein omistaja palaa, helpotus voi olla yhtä iso kuin jos olisit pudonnut mereen, ja joku tulisi sinut sieltä pelastamaan.

Toki koirarotujen välisiä eroja on, kertoo koiran käyttäytymisen asiantuntija Inka Juntheikki Mustista ja Mirristä. Juntheikki on opiskellut eläinten käyttäytymistieteitä ja omaa vuosien kokemuksen koirien kouluttamisesta positiivisen vahvistamisen keinoin.

– Pienikokoiset seurakoirat jalostettu siihen, että niiden tehtävä on olla ihmisen lähellä. Paimenkoirien ja metsästyskoirien työ on itsenäisempää, joten ne ovat muutenkin itsenäisempiä, Juntheikki sanoo.

Kaikki lähtee unesta: kun koira jää yksin, sen pitäisi pystyä nukkumaan päiväunia yksin ilman omistajaa.

Koirien taitoa olla erossa omistajasta kutsutaan erillisyystaidoiksi. Koiraa opetetaan yleensä jo pentuna olemaan yksin, jotta omistajan poistuessa hätä ei kasvaisi suureksi. Myös aikuista koiraa voi siedättää kuin pentua, jos se pelkää olla omistajastaan erossa. Sen kanssa ikään kuin palataan lähtöruutuun.

Viisi askelta

Juntheikki listaa viisi askelta, miten koiraa – pentua tai aikuista – voi alkaa pikkuhiljaa siedättämään.

Kaikki lähtee unesta: kun koira jää yksin, sen pitäisi pystyä nukkumaan päiväunia yksin ilman omistajaa. Kotona yksinolevat koirat yleensä nukkuvat suurimman osan ajasta.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että koira pitäisi pakottaa nukkumaan yötkin yksinään, jos se kaipaa vaikka sängyn jalkopäähän nukkumaan. Yö on herkkää aikaa.

– Yöllä ei välttämättä tarvitse opetella erillisyystaitoja, Juntheikki sanoo.

Kerrostalon äänet voivat pelottaa aikuistakin koiraa ja siksi koira haukkuu.

1. Ihan alkuun koiralle pitäisi opettaa taito, ettei se levätessään tarvitse koko ajan ihmistä vierelleen. Omistajan pitäisi pystyä nousemaan koiran vierestä ja liikkumaan samassa huoneessa, ilman, että koira herää ja lähtee seuraamaan. Koiraa voi pyytää odottamaan paikoillaan, mikäli se meinaa nousta omistajan mukana.

2. Seuraavaksi voi opettaa, että koira pystyy lepäämään, vaikka ei pääse seuraamaan koko ajan näkyvillä olevaa omistajaa huoneesta toiseen. Tätä voi harjoitella aitauksen tai portin avulla. Koiraa palkitaan, kun se jää rauhassa paikalleen. Aloita pienestä ja lyhytkestoisin harjoituksin.

3. Sitten omistajan pitäisi voida liikkua huoneesta toiseen tai aitauksesta näkymättömiin, ilman että koira herää ja lähtee seuraamaan omistajaa.

4. Seuraavaksi opetetaan, että omistaja voi poistua huoneesta pidemmäksi aikaa.

5. Viimeisenä opetetaan vielä, että omistaja poistuu ulko-ovesta eri pituisiksi ajoiksi. Aikaa kannattaa nimenomaan vaihdella, ei koko ajan vaikeuttaa.

Tarkoitus on toimia pelkokynnyksen alapuolella ja pitää harjoitukset niin helppoina, ettei koira huolestu. Pikkuhiljaa koira oppii siihen, että ihmisen poistuminen tarkoittaa nukkumista ja rauhallista mielentilaa.

Yksin kotona olevalle koiralle voi jättää omistajan tuoksuisia vaatteita.

Onko koirallasi kaikki hyvin?

Aina ei koiran kanssa tarvita siedättämistä. Jos aikuinen, jo erillisyystaitoja eli vaikka yksinoloa osaava koira haukkuu sisällä omistajan poissa ollessa, syy haukkumiseen voi olla jokin muukin kuin eropelko. Puutteita voi olla joissakin muissa asioissa, kuten hyvinvointitekijöissä.

Onko koira riittävän väsynyt ja uni ylipäänsä mahdollista siihen aikaan, kun omistaja on lähdössä? Onko koira saanut tarpeeksi liikuntaa?

Myös kerrostalon äänet voivat säikyttää koiraa. Koira vahtii luonnostaan ja saattaa reagoida rappukäytävän ääniin haukkumalla.

– Spotifystä voi soittaa erilaisia äänimaailmoja, hakusanoilla dog relaxation music esimerkiksi. Lisäksi voi hankkia vaikkapa Digital Dogsitter -ohjelman, johon voi äänittää omistajan rauhoittavaa ääntä. Laite alkaa soittaa sitä koiralle, jos koira haukkuu.

Yksi keino helpottaa erillisyystaitoja jo osaavan koiran oloa on se, että jättää omistajan tuoksuisen vaatteen koiralle – niitä voi jättää asunnossa moneen eri paikkaan. Myös lähtörutiinien toistaminen aina samanlaisena voi auttaa. Koiran tulisi lisäksi päästä kodissa niihin paikkoihin, joissa se muutenkin nukkuu mieluiten.

Koirat ovat yksilöitä siinä missä ihmisetkin. Lähtökohdat erillisyystaitojen opettelemiseen ovat tosi erilaisia.

Eropelkoisen aikuisen koiran kanssa on suositeltavaa kääntyä ammattilaisen puoleen, jotta saa apua erillisyystaitojen opetteluun. Se voi olla jo kerännyt itseensä ahdistusta ja hermoston ylikierrostilaa.

Mutta mistä tietää, että aikuista koiraa ahdistaa?

– Ahdistunut koira on yleensä kiihtynyt ja levoton, kun omistaja tulee kotiin. Silloin se on yleensä myös haukkunut. Se voi olla hyvin väsynyt, eikä se ole syönyt tai juonut yksinolon aikana. Se on voinut tehdä tarpeensa sisälle tai läähättää lattiat märäksi.

Koiran ääntelyä voi myös seurata esimerkiksi Digital Dogsitterin avulla. Juntheikki muistuttaa, että koirat ovat yksilöitä siinä missä ihmisetkin. Lähtökohdat erillisyystaitojen opettelemiseen ovat tosi erilaisia.

– Minulla on itselläni kaksi koiraa. Toinen nukkuu vieläkin öisin ihmisen lähellä, toinen siirtyi jo pentuna mielellään toiseen huoneeseen nukkumaan. 

10.9.2021

Teksti Jaana Haapaluoma-Höglund

Kuvat Petri Mulari

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu