Sisusta ja tuunaa

Ekologinen koti

Kierrätä, kunnosta, lainaa ja osta harkiten – siinäpä ekologisen sisustuksen tärkeimmät kulmakivet. Lisäksi tarvitaan malttia, sillä sisustus ei valmistu hetkessä.

235x174

Ekologisuus ja kestävän kehityksen mukaiset valinnat ovat Noralle ja Matille itsestäänselvyyksiä ja kiinteä osa arkea. Se näkyy myös pariskunnan 52-neliöisessä kodissa Helsingin Vallilassa.

– Meidän kalusteistamme iso osa on joko perittyjä, kavereilta saatuja tai kirppislöytöjä, joita olemme kunnostaneet itse. Osa matoista on ystävältä saatuja pitkäaikaislainoja. Jopa useimmat viherkasvit on kasvatettu itse ystäviltä tai työpaikalta saaduista pistokkaista, Nora luettelee.

Vaikka tavarat ovat tulleet sieltä täältä, kokonaisuus on silti harmoninen ja kaunis. Sattumanvaraisuudelle ei ole tilaa: kokonaisuus on tarkkaan suunniteltu ja samalla persoonallinen.

– Hyvin meidännäköisemme koti, Nora tarkentaa.

Malttia odottaa

Kun Nora ja Matti puolisentoista vuotta sitten muuttivat uuteen kotiinsa, päätettiin yhdessä, että sisustuksen ei tarvitse olla valmis heti. Kumpikaan ei halunnut tehdä hätiköityjä hankintoja tai sijoittaa väliaikaisratkaisuihin.

– Hankimme huonekaluja vain tarpeeseen, ja silloin niiden pitää istua kodin tyyliin. Monet huonekaluistamme ovat pitkien etsintöjen jälkeen löytyneitä helmiä. Yllättäen sitä pystyy elämään useita kuukausia ilman kattovalaisinta tai astiakaappia, kun luottaa siihen, että kyllä se oikea vielä tulee vastaan, Nora nauraa.

Muuton yhteydessä vanhan kodin tavarat seulottiin tarkkaan.

– Emme säilyttäneet mitään turhaa, vain meille rakkaimmat ja arvokkaimmat asiat. Kierrätimme eteenpäin meille tarpeetonta tavaraa, josta suurin osa löysi uuden kodin muualta. Nyt oma kotimme on avara ja valoisa, kun jokainen nurkka ei ole täynnä tavaraa.

Noran ja Matin koti osoittaa, että uutta ja vanhaa voi hyvin yhdistää, kunhan kokonaisuus toimii. Yhtenäisyyttä tuovat myös kodin vaaleat seinät.

– Halusimme neutraalin vaaleat seinät, sillä niille on helppo ripustaa värikkäitä ja graafisia tauluja, julisteita ja kortteja.

Pariskunta matkustaa myös paljon, ja lähes joka matkalta kotiin seuraa jokin muisto.

– Ei mitään perinteisiä matkamuistoja, vaan esimerkiksi juuri niitä postikortteja ja julisteita tai kirjoja, joskus aika villejäkin, Nora kuvailee.

Kunnosta ja tuunaa

Ennen kuin heittää tavaroita roskiin, kannattaa miettiä hetki josko niillä kuitenkin olisi paikkansa, vaikka sitten kunnostamalla ja tuunaamalla. Natiseva tuoli muuttuu usein paremmaksi vain ruuveja kiristämällä. Vanhoja kalusteita voi verhoilla uudestaan ja maalata useaankin kertaan uudestaan. Nora ja Matti maalauttivat Noran perimät vanhat 1960-luvun pinnatuolit, jotka maalauksen jälkeen näyttävät täysin uusilta.

Alunperinkin laadukkaat ja hyvin valmistetut kalusteet kestävät korjausta hyvin. Tätä voi hyvin pitää ohjenuorana silloin, kun ekologinen sisustaja haluaa ostaa uutta. Pitkä käyttöikä ja ekologiset raaka-aineet ovat hyviä kriteerejä ostoksilla ollessa.

Tavaroille voi myös löytää uusia käyttötarkoituksia: vanhat laatikot toimivat kirjahyllyinä ja tasoina, pienet pöydät kukkapöytinä ja lautaset kukkaruukkujen alustoina.

Kukaan ei myöskään vaadi, että kodissa tarvitsee olla täydellinen sohvaryhmä, kaksi samanlaista nojatuolia tai yhtenäinen astiasarja – asukkaan maku ratkaisee. Ja mitä ei itseltä löydy, sen voi usein lainata.

Koti

52-neliöinen kaksio Helsingin Vallilassa.

Tyyli

Harkittua, kierrätettyä, oman maun mukaista.

Erityistä

Uusi ja vanha saumattomassa sopusoinnussa.

Löydä unelmiesi koti Lumo-verkkokaupasta!

Verkkokauppaan
235x174235x174

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu