Omilla kulmilla

Eeva palasi lapsuudenmaisemiinsa Tapiolaan, jonka uneliaisuus on pois pyyhkäisty

Helsinkiläisen lapsiperheen houkutteli Tapiolaan mahdollisuus saada isompi asunto. Lintukotomaisessa Espoossa lapset voivat liikkua itsenäisesti ja kaverit asuvat lähellä.

235x174

Eeva Louko, 40, on kirjoittanut entiseen kotipaikkaansa Lauttasaareen sijoittuvan dekkarin Onnellisten saari (2022), mutta Tapiola on nyt hänen oma ”onnellisten saarensa”. Hän on asunut perheineen Tapiolassa viimeiset 4,5 vuotta. 

Eeva on oikeastaan paluumuuttaja, koska hänen lapsuudenkotinsa sijaitsi Pohjois-Tapiolassa. Välissä hän asui 15 vuotta Punavuoressa ja Lauttasaaressa. 

”En uskonut koskaan palaavani Tapiolaan, mutta palasin lopulta monien vaiheiden jälkeen. Ennen tämä alue oli ihan peltoa, mutta nykyään täällä on paljon ravintoloita ja kauppoja, jopa metro.” 

Kauppakeskus Ainoa on Eeva Loukon lempipaikkoja.

Istumme kahvilassa Tapiolan raikkaan näköisessä ja valoisassa kauppakeskus Ainoassa, joka on avattu kokonaisuudessaan syksyllä 2019. Eeva asuu Ainoan lähellä, ja on saapunut paikalle polkupyörällä. 

”Tapiolassa on kätevää liikkua pyörällä. Lenkkeilen paljon, ja täällä on siihen hyvät maastot. Tapiolassa on selvästi väljempää kuin Lauttasaaressa.” 

Eeva kehuu myös sitä, että Tapiola on hyvin suunniteltu kävelemistä varten. Moni ajattelee, ettei Espoossa pärjää ilman omaa autoa, mutta Tapiolassa pääsee liikkumaan kätevästi jalan, pyörällä ja julkisilla. 

Lasten omatoiminen liikkuminen on parasta   

Ennen Tapiolaan muuttoa Eeva asui miehensä, heidän kahden lapsensa, kissan ja labradorinnoutajan kanssa Lauttasaaressa ja sitä ennen kaksiossa Punavuoressa. 

”Oli haastavaa ulkoiluttaa isoa koiraa niin keskustassa. Punavuoressa kävimme Koffin koirapuistossa, joka oli aika pieni. Myöskään satavuotiaassa kivitalossamme ei ollut paljonkaan säilytystilaa, ei edes pyörävarastoa.”   

Labradorinnoutaja Remus kuoli viime syksynä, mutta nyt perheellä on valkoinen labradorinnoutajan pentu Nelson ja muutama vuosi sitten hankitut 13-vuotiaat rescue-kissat Nappi ja Nuusku. 

”Tapiolassa on hyvät maastot koiran ulkoiluttamiseen. Myös lasten kanssa on vaivatonta liikkua. Lapset voivat lisäksi itse mennä kouluun, leikkipuistoon ja kavereiden luokse, kun täällä on niin turvallista ja kaikki lähellä.” 

Lasten omatoiminen kulkeminen Tapiolassa on Eevalle asuinalueen parhaita puolia. 

”Täällä on kuin lintukodossa. Tapiola on hyvällä tavalla kylämäinen.” 

Samaan hengenvetoon Eeva ihastelee sitä, ettei Tapiola ole silti nukkumalähiö. Tapiola kasvaa ja laajenee, rakenteilla on nytkin uusia asuinalueita ja taloja. Uusien asukkaiden myötä alueella on paljon palveluita, ja Helsinkiin pääsee nopeasti metrolla tai pyörällä. 

Etätyöskentelyä helpottaa tilava koti   

Perheellä on pieni oma piha, jossa kasvaa villiviinejä. Eeva on ajatellut miehensä kanssa laittaa pihalle kasvien kasvatuslaatikoita. 

”On kivaa juoda kahvit omalla pihalla.” 

Tilava koti ja oma piha ovat mukavia siinäkin mielessä, että Eeva tekee tällä hetkellä täysin etätöitä: puolipäiväisesti viestinnän asiantuntijan töitä, ja muuten kirjoittaa jatko-osaa dekkarilleen. Uusi kirja ilmestyy ensi vuonna. 

”On hienoa, että voin olla ekat kouluvuodet enemmän läsnä lasten elämässä.” 

Runsaasti kulttuuria ja urheilua   

Erityisen tuttu ja rakas paikka Eevalle on Tapiolan Kulttuurikeskus, jossa hän kävi nuorena 10 vuotta pianotunneilla Espoon musiikkiopistossa. Aikuisena hän on aloittanut saksofonin soiton harjoittelun Espoon Omniassa Tapiolassa. Eeva käy myös lasten kanssa usein Kulttuurikeskuksen tiloissa olevassa kaupungin kirjastossa. 

Espoon Kulttuurikeskus

Tapiolassa on paljon kulttuuritapahtumia, kuten Espoo Ciné, April Jazz, Tapiola Festivaali ja Espoo-päivä. Lähellä on myös Espoon Kaupunginteatteri ja Kino Tapiola, joka on 1950-luvulta peräisin oleva tunnelmallinen yhden salin elokuvateatteri. 

”Espoo on ollut välillä aika uinuva, mutta nykyisin täällä panostetaan elävään kulttuuriin. Tapiolassa on jotakin semmoista yhteisöllisyyttä ja luonnonläheisyyttä. Porukka on maanläheistä mutta sivistynyttä. Täällä asuu kaikenikäisiä ja monenlaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä.” 

Urheilemaan haluavalle Urheilupuiston alueelta löytyy kaikki mahdollinen, kuten futista, sählyä, kuntosalia ja trampoliinimaailmaa. Rantaraitti tarjoaa kauniin lenkkeily- ja pyöräilymaaston. 

Eeva käy lastensa kanssa kesäisin paljon uimassa Westendin rannalla ja ympäri vuoden uudessa Matinkylän uimahallissa. Hän odottelee, että vuonna 1965 avatun hienon Tapiolan uimahallin ovet taas aukenevat, kun remontin pitäisi valmistua kahden vuoden päästä.   

Eevan vinkit Tapiolaan

Kauppakeskus Ainoa 

”Ostoksille ei ole tarvetta lähteä kauemmas. Ainoassa on esimerkiksi Stockmann ja legendaarinen Stockan Herkku, ja myös muita laadukkaita ruokakauppoja. Siellä on myös jo lapsuudestani tuttu Kaisan Café, jonka pään kokoiset korvapuustit ovat legendaarisia.” 

Kino Tapiola 

”Tosi tunnelmallinen 50-luvun elokuvateatteri terassin keijuvaloineen. Salissa on samettiset tuolit ja välillä myös K18-viininäytöksiä. Kansalaisaktivismi pelasti vanhan elokuvateatterin.” 

Otsolahti 

”Otsolahti on tosi ihana. Siellä on venesatama ja pieni soma kahvila. Olemme veneilleet kaksi viimeistä kesää.” 

Emma 

”Kansainvälisestikin palkittu taidemuseokompleksi, jossa on myös vastikään uudistettu lastenmuseo ja viehättävä museoravintola.” 

Pihkapolku 

”Idyllisiä vanhoja 40-luvun alun vinokattoisia puutaloja. Haaveilen, että saisin joskus itsekin asua siellä. Myös viereinen Kimmeltie on täynnä ihania 50–60-lukujen helmiä.” 

Arkkitehtuuri 

”Tapiola on täynnä 50–60-lukujen arkkitehtonisia taidonnäytteitä. Hienoja alueita ovat Silkkiniitty ja sen lehvästöön piiloon ripotellut omakoti- ja rivitalot. Kannattaa vierailla Reima ja Raili Pietilän suunnittelemalla Suvikummun alueella vallihautojen kupeessa. Myös betonibrutalismin tyylinäyte Tapiolan kirkko on nähtävyys.” 

Haluaisitko sinäkin Tapiolaan?

Löydä oma vuokra-asuntosi

Vuokra-asunnot Tapiola
235x174

29.8.2022 (Muokattu 1.9.2022)

Teksti Elisa Helenius

Kuvat Milka Alanen

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu