Joulukalenteri

6. luukku: sytytetään kynttilät

Joulukuun 6. päivänä vietetään Suomen itsenäisyyspäivää. Juhlapäivän kunniaksi on illan tullen tapana sytyttää kaksi sinivalkoista kynttilää.

235x174

Mistä on peräisin tapa juhlistaa kansallispäivää sytyttämällä ikkunalaudalle iltakuudesta iltayhdeksään kaksi sinivalkoista kynttilää?

Tapa juhlistaa juhlapäiviä kynttilöin on peräisin jo antiikin ajoilta. Kynttilät olivat arvokkaita, ja niiden valo viesti arvokkuudesta. Suomessa kynttilät syttyivät ikkunalaudoille hallitsijoiden syntymäpäivien ja vierailujen kunniaksi jo 1700–1800-luvulla, ja 1900-luvun alussa ne sytytettiin merkiksi siitä, että jääkärit ovat taloon tervetulleita. Suomen itsenäistymisen myötä tapa siirtyi vähitellen itsenäisyyspäiviin.

Miksi juuri kaksi? On kerrottu tarinaa, että toinen symboloi kotia, toinen isänmaata. Arvellaan kuitenkin, että kaksi valikoitui määräksi käytännön syistä, symmetrian perusteella: pieniruutuisissa ikkunoissa oli yleensä kaksi ruutua vierekkäin.

Suomen lipun sinivalkoiset värit ovat siirtyneet itsenäisyyspäivän kynttilöihin vasta viime vuosikymmeninä.

Muistathan kynttilöitä polttaessa huolehtia myös oman kodin ja naapureiden turvallisuudesta – elävää tulta ei parane jättää ilman valvontaa.

Tehdään tästä joulunodotuksesta yhdessä ihana!

Jaa sosiaalisessa mediassa talosi tapahtumia #lumokoti-merkinnän kera, jotta muutkin näkevät, mitä kaikkea mukavaa talvi ja joulunaika Lumo-kodissa voi tuoda tullessaan.

Kaipaatko lisää mukavaa puuhaa joulukuun ajaksi?

Tutustu Lumo-kotien joulukalenteriin.

Joulukalenteri
235x174

6.12.2022 (Muokattu 29.11.2022)

Teksti Lumo-kodit

Kuvat Lumo-kodit

Testaa oma hiilijalanjälkesi!Testaa oma hiilijalanjälkesi!

Oletko kestävän arjen sankari vai vastuullinen kanssamatkustaja? Kokeile
uutta hiilijalanjälkitestiämme ja nappaa vinkit kestävään asumiseen.

Oletko kestävän arjen sankari vai vastuullinen kanssamatkustaja? Kokeile
uutta hiilijalanjälkitestiämme ja nappaa vinkit kestävään asumiseen.

Tee testi