11. luukku: mitä jos valmistaisit jouluruoat hyvissä ajoin?
Monet jouluruoat voi valmistaa hyvissä ajoin etukäteen. Ennakoimalla helpotat joulunaluspäivien kiirettä ja vältät kokkailustressin.
Monet jouluruoat voi valmistaa jo reilusti ennen aattoa ja pyhiä, ja näin saat jaettua jouluvalmisteluja useammalle päivälle. Kun valmistat ruoat kootusti samalla kertaa, sähkön ruuhkahuippuja välttäen ja yhdellä uuninlämmityksellä, toimit samalla energiatehokkaasti.
Kaikki joulun laatikkoruoat voi valmistaa etukäteen ja pakastaa heti valmistamisen jälkeen. Perunalaatikko kannattaa tosin pakastaa paistamattomana ja paistaa vasta sulattamisen jälkeen. Graavattu joululohi tai -siika kannattaa laittaa pakastimeen heti graavaamisen jälkeen, sillä se graavaantuu jääkaapissa sulaessaan.
Myös joulun leivonnaiset: limput ja leivät, pullat, kuivakakut ja täytekakkupohjat sekä pikkuleivät voi valmistaa ja pakastaa etukäteen, ja ottaa joulun tullessa sulamaan.
Joulukarkitkin säilyvät pitkään, joten nekin voi valmistaa hyvissä ajoin – jos vain maltat olla syömättä niitä.
Tehdään tästä joulunodotuksesta yhdessä ihana!
Jaa sosiaalisessa mediassa talosi tapahtumia #lumokodit-merkinnän kera, jotta muutkin näkevät, mitä kaikkea mukavaa talvi ja joulunaika Lumo-kodissa voi tuoda tullessaan.