Kaupunkitarinoita

Viehättävä valkoinen koti

Lue koko juttuicon-read-more
Sulje artikkeli

Valkoisessa kodissa on tilan, avaruuden ja valon tuntua.

kodikas-koti-valkoista-valkoisella_tiili_3
Vaaleanharmaan keittiön ilmettä on piristetty puisilla leikkuulaudoilla ja vaaleilla astioilla. Lasit, Ikea. Tämä keittiö on ammatikseen ruokaa laittavan miehen valtakuntaa.

Pimeän vuodenajan pikkuhiljaa väistyessä moni alkaa katsoa kotiaan uusin silmin. Lumen, jään ja valon ansiosta pääsemme nauttimaan raikkaasta vaaleudesta ja valkoisesta väristä. Pieni valkaisu sisälläkin on silloin paikallaan.

Uusissa kodeissa perusvärinä on usein valkoinen, ja moni suomalainen pitää sitä myös parhaana vaihtoehtona. Valkoinen väri on rauhallinen, neutraali ja selkeä. Sisustuksessa se avartaa tilaa ja tuo valoa.

Valkoista kotia on helppo piristää väreillä, mutta joskus kannattaa kokeilla valkoista valkoisella ja ottaa sen sävyistä kaikki irti. Valkoista on monenlaista vitivalkoisesta luonnonvalkoiseen ja vaaleasta kitinharmaasta lämpimään ruskeaan taittavaan beigeen.

Mausteita valkoiselle

Valkoiseen on voi myös yhdistellä erilaisia pintastruktuureja ja muotoja. Useimmiten kannattaa valita mattapintaisia kalusteita ja tekstiilejä hurjasti kiiltävän valkoisen sijaan, sillä tunnelmasta tulee silloin lämpöisempi.

kodikas-koti-valkoista-valkoisella_tiili_1
Asukkaiden vanhaa valkoista Villeroy & Bochin astiastoa on täydennetty kuviollisilla astioilla kirpputoreilta ja huutokaupoista. Kristallilasit ja eripariset aterimet kuuluvat vanhoja tavaroita rakastavien ihmisten koteihin.

Valkoisella pinnalla voi olla myös kuvioita, mikä tekee pinnasta mielenkiintoisemman kuin tasainen valkoinen. Isoissa pinnoissa, kuten kudotussa parisängyn päiväpeitteessä, painetuissa verhoissa tai pellavaisessa pöytäliinassa kuviot voivat olla isojakin.

Esimerkiksi hopeanvalkoinen kuviointi mattavalkoisella taustalla voi olla hyvinkin säväyttävä.

Kokovalkoisessa kodissa kannattaa käyttää erilaisia tekstiilejä eri huoneissa. Olohuoneeseen voi valita valkoisen nukkamaton, keittiöön valkopohjaisen pestävän räsymaton ja makuuhuoneeseen vaikkapa lampaantaljat.

Kodikkuutta ja lämpöä kokovalkoiseen kotiin saa käyttämällä paljon erilaisia tekstiilejä, tauluja ja helposti seinään kiinnitettäviä julisteita. Ja tietysti valkoisessa kodissa myös leikkokukat ovat valkoisia!

Valkoisen keittiön ja kylpyhuoneen maustat joko ripauksella harmaata, ruskeaa tai puun väriä, myös erilaisten trendimateriaalien kuten valkoisen marmorin ja messingin käyttö tuo vaihtelua.

Valkoisen huollettavuus

Moni arastelee valkoista väriä, koska se on arka ja nopea likaantumaan. Onneksi moniin kalusteisiin saa nykyään irrotettavia päällisiä vesipesua varten, joten puuvillaiset valkoiset sohvanpäällisetkin ovat helppo ja turvallinen valinta. Myös vetoketjuilla varustetut tyynyn- ja rahinpäälliset ovat käteviä käyttää ja pestä.

Matot ovat kodissa kovan kulutuksen alla. Nukkamatoista käytännöllisimpiä ovat tekokuituiset matot, jotka voi pestä vedellä. Tyylikäs ilme syntyy villa-, silkki- tai pellavanukkamatolla, mutta ne huolletaan kemiallisessa pesussa. Lämpimin vaihtoehto on nukkamatto, jossa on monensävyistä valkoista lankaa sekaisin. Siinä ei myöskään lika näy niin herkästi.

Lapsiperheen valkoinen koti

Nuoren lapsiperheen valkoisessa kodissa Töölössä vaalea yleisväritys oli itsestäänselvyys. Asunto sijaitsee vanhan kerrostalon pohjakerroksessa ja luonnonvalon pääsy asuntoon on sattumanvaraista. Vanhat mäntylattiat haluttiin kuullottaa siksi valkoisiksi, ja myös kaikki seinät maalattiin vaaleiksi.

Molemmat puolisot toivat yhteiseen kotiin jo aikaisemmin hankkimiaan kalusteita ja maku on osoittautunut hyvin samanlaiseksi. Kumpikin pitää vanhoista kalusteista, jotka ovat nähneet elämää. Seuraavaksi etsinnässä on “prinssivuode” eli vanha päädyllinen puusänky lapselle, joka kasvaa kohta ulos pinnasängystään.

Kotia elävöittää kuvataidetta opiskelleen rouvan keräämä taide, värikkäät julisteet ja hauskat omin käsin tehdyt työt kuten moderni himmeli sängyn yllä. Näillä vaaleasta kodista on saatu kaunis persoonallinen koti.

Asukkaat Nuori pariskunta ja yksi lapsi
Koti Noin 75 neliötä, iso makuuhuone, olohuone-ruokailutila, keittiö, kylpyhuone ja eteinen.
Sijainti Helsingin Töölössä
Erityistä Vaaleaa kotia on elävöitetty vanhoilla rustiikeilla kalusteilla, erilaisilla pehmeillä tekstiileillä ja runsaalla taiteella. 
Sulje artikkeli

Lähetä juttu itsellesi sähköpostiin, niin se pysyy muistissa ja voit palata siihen paremmalla ajalla.

Osoitettasi käytetään ainoastaan sähköpostiviestin lähettämiseen. Lue lisää tietoa henkilötietojesi käytöstä Kojamo-konsernissa täältä.