Ideoita koteihin

Turvallista joulua kaikille

Lue koko juttuicon-read-more
Sulje artikkeli

Saamme kaikki viettää rauhallisin mielin turvallista joulua, kun jokainen asukas huolehtii arjen turvallisuudesta omassa asuinympäristössään. Joulun alla on hyvä kiinnittää erityistä huomiota vahinkojen ennaltaehkäisyyn.

Vinkkejä turvalliseen joulunviettoon

  • Jokaisessa asunnossa on lain mukaan oltava vähintään yksi palovaroitin jokaisen kerroksen alkavaa 60 m2 kohden. Palovaroittimen hankinnasta ja toimintakunnosta vastaa asukas itse. Laitteen toimivuus tulee tarkistaa säännöllisesti testaamalla. Asuntoon on suositeltavaa hankkia myös alkusammutusvälineet, kuten sammutuspeitto.
  • Kynttilät tulisi asettaa kynttilänjalkaan tai palamattomalle ja kuumentumattomalle alustalle, kauaksi muusta palavasta materiaalista, pois pienten lasten ja lemmikkien ulottuvilta. Ulkokynttilää ei saa asettaa muovisten puutarhakalusteiden päälle tai lähelle puisia rakenteita.
  • Joulukuusi on syytä koristaa sähkökynttilöin. Aidot kynttilät luovat tunnelmaa, mutta joulukuusi syttyy herkästi tuleen. Rikkinäisiä jouluvaloja ei tulisi käyttää lainkaan ja sisäkäyttöön tarkoitettuja valaisimia ei tulisi ripustaa ulos. Valot kannattaa sammuttaa aina, kun poistuu kotoa.
  • Astian- ja pyykinpesukoneen hanat on pidettävä kiinni, kun kone ei ole käynnissä. Varmistathan myös letkujen liitokset säännöllisin aikavälein yllättävän irtoamisen ja vesivahingon estämiseksi.
  • Rikkinäiset johdot ja toisiinsa kiinnitetyt jatkojohdot ovat paloturvallisuusriski. Auton lämmitystolppaan ei myöskään saa jättää johtoa roikkumaan, sillä vapaasti roikkuva jännitteinen johto aiheuttaa sähköiskun vaaran.
  • Sauna on tarkoitettu vain saunomista varten. Täällä ei saa kuivattaa pyykkiä tai säilöä tavaroita.
  • Pelastustiet on pidettävä aina vapaina. Tavaroiden säilyttäminen rappukäytävässä on kielletty turvallisuussyistä.
  • Muistathan varmistaa ympäristösi turvallisuuden ilotulisraketteja käsitellessäsi ja noudattaa paikallisten viranomaisten määräyksiä rakettien lähetyksessä.

Turvallisin mielin kohti joulua

Huolellisesta toiminnasta huolimatta toisinaan sattuu vahinkoja. Tavallisimpia ovat tulipalot ja vesivahingot. Tämän vuoksi jokaisella asukkaalla tulisi olla oma kotivakuutus.

Kiinteistövakuutus korvaa ainoastaan kiinteistölle tapahtuneet vahingot. Vahingon sattuessa kiinteistövakuutus ei korvaa asukkaan irtainta omaisuutta kuten vaatteita, huonekaluja ja kodin esineistöä. Kotivakuutus kattaa oman ja samassa taloudessa vakinaisesti asuvien perheenjäsenten kiinteän ja irtaimen omaisuuden.

Vahingon sattuessa

Toimi oikein hätätilanteessa. Tutustu sisäministeriön pelastusosaston ohjeistukseen, jotta tiedät, miten toimia tulipalon sattuessa.

Sulje artikkeli

Lähetä juttu itsellesi sähköpostiin, niin se pysyy muistissa ja voit palata siihen paremmalla ajalla.

Osoitettasi käytetään ainoastaan sähköpostiviestin lähettämiseen. Lue lisää tietoa henkilötietojesi käytöstä Kojamo-konsernissa täältä.