Kurkistus kotiin

Yhteisöllisyyttä ja oman kodin rauhaa Keravalla

Jari Pyyn ja Antti Tuominen-Pyyn kaksio Keravan aseman kupeessa huokuu valoa ja iloisia muistoja. Vuonna 2018 kokonaan uusittu Lumo-koti taipuu sekä illanistujaisiin että rauhallisiin koti-iltoihin.

235x174

Ovella on vastassa iloinen nelikko – shi zhu -rotuiset koirat Arman ja Oscar toivottavat vieraat tervetulleiksi, kun Antti Tuominen-Pyy ja Jari Pyy johdattavat peremmälle. Pariskunnan kaksio tulvii valoa ja lämmintä tunnelmaa, vaikka ulkona pakkanen paukkuu ennätyslukemissa.

Antti Tuominen-Pyy (vas.) ja Jari Pyy viihtyvät Keravalla koriensa Armanin ja Oscarin kanssa.

Keravan aseman vieressä Puualhonpolulla sijaitsevaa kerrostaloyhtiötä ei heti ensisilmäyksellä usko 40-vuotiaaksi. 1970-luvulla rakennettu talo uusittiin hiljattain kokonaan lattiasta kattoon, ja uudet asukkaat pääsivät muuttamaan koteihinsa viime kesänä. Tuolloin myös Pyy ja Tuominen-Pyy löysivät uuden kotinsa.

– Valinta oli helppo tehdä, koska tässä oli kaikki kohdallaan. Sijainti on mitä parhain, näköalat hyvät ja kodin pohjaratkaisukin toimii, koska tässä ei ole hukkaneliöitä oikeastaan lainkaan, Jari Pyy esittelee.

Hyvä ei tosin riitä kuvaamaan asunnon ikkunoista avautuvia maisemia. Kuudennessa kerroksessa sijaitsevan kodin keittiön ikkunasta ja parvekkeelta näkee suoraan viereiseen puistoon, ja makuuhuoneen ikkunasta avautuu hulppea näkymä Keravan asemalle ja pitkälle kaupungin keskustan ylle.

– Kerava on aivan mahtava paikka asua. Täällä asuu juuri sopiva määrä ihmisiä ja palvelut ovat lähellä. Toisaalta täältä pääsee myös tosi helposti pois. Nopein juna vie Helsingin keskustaan 17 minuutissa ja lentokentälle pääsee vartissa. Lisäksi ulkoilumahdollisuudet koirille ovat hyvät, Tuominen-Pyy jatkaa.

Nopeasti maailmalle

Lemmikit ovat pariskunnalle tärkeitä.

Hyvät yhteydet ovat pariskunnalle kullanarvoisia, sillä kaksikko matkustaa ahkerasti. Vuosittain ulkomaanmatkoja kertyy vähintään kolme, ja ne suuntautuvat useimmiten Thaimaahan tai Espanjaan.

Matkustaminen näkyy myös kotona, sillä matkamuistoja voi ihailla halutessaan kaikissa huoneissa. Jokaisella esineellä tuntuu olevan tarina.

Makuuhuonetta vartioivat paitsi Arman ja Oscar, myös thaimaalainen henkien talo.

– Makuuhuoneen hyllyn päällä oleva talo on thaimaalainen henkien talo, jonka tarkoitus on muistaa ja lepyttää maan henkiä. Olohuoneen sohvapöydän sisään upotetut matkaliput ja rannoilta kerätyt kivet ovat muistoja menneiltä matkoilta, Tuominen-Pyy esittelee.

Sisustaminen on ennen kaikkea Antti Tuominen-Pyyn harrastus, johon hän hakee inspiraatiota matkustamisen lisäksi muun muassa kirpputoreilta.

– Koti on minulle turvasatama, joten minulle on tärkeää, että täällä on hyvä tunnelma ja kaikki kohdallaan, Tuominen-Pyy jatkaa.

Keittiö toimii sen sijaan Jari Pyyn valtakuntana.

– Se, että asunnossa on toimiva ja nykyaikainen keittiö, on tosi tärkeä juttu. Kokkaan paljon, ja täällä on mukava tehdä ruokaa vaikka pienelle illanistujaisporukallekin, aiemmin ravintolapäällikkönä työskennellyt, nyt eläkkeellä oleva Pyy kertoo.

Neljäs Lumo-koti toden sanoo

Koti aseman kupeessa ei ole pariskunnan ensimmäinen Lumo-koti. Aiemmatkin osoitteet sijaitsivat Keravalla, tosin viimeisimpänä pariskunta asui parin vuoden ajan Tuusulan Hyrylässä.

– Muutimme sinne Antin työn perässä, mutta työ siirtyikin sittemmin takaisin Keravalle. Se sopi mainiosti, koska me viihdymme täällä hyvien kulkuyhteyksien takia paremmin, Jari Pyy kertoo.

Sisustaminen on Antti Tuominen-Pyyn harrastus. Inspiraatio tulee matkoilta ja kirpputoreilta ja ulottuu kotona parvekkeelle asti, tottakai.

Lumo-kodista toiseen muuttaminen on ollut kaksikon mukaan helppoa.

– Tämä on meidän neljäs Lumo-koti 15 vuoden aikana. Siirtyminen toiseen on sujunut vaivattomasti.

Sekä Tuominen-Pyy että Pyy ovat yhtä mieltä siitä, että nykyistä kotia ei hevillä vaihdeta. 58 neliön kaksion neliöt riittävät hyvin, eikä kaksikkoa haittaa, vaikka asunnossa ei ole omaa saunaa.

– Aiemmin käytimme saunaa lähinnä varastona. Nyt meidän taloyhtiöllä on kolme yhteistä saunaa, joten pääsemme kyllä saunomaan, jos niin haluamme.

Kaikkein tärkeintä kotona on oma rauha – ja rauhaa täällä riittää, sillä keskeisestä sijainnista huolimatta asemalta ei kuulu inahdustakaan.

– Aseman läheisyys ei vaikuta elämään muuten kuin positiivisesti. Toki viihtyvyyttä lisää sekin, että talon yleisilme on siisti. Arvostamme sitä, että kaikki on uusittu pintoja myöten.

Viihtyvyyttä parantaa myös taloyhtiön yhteisöllisyys.

– Talossa asuu sekä lapsiperheitä että yksin asuvia eläkeläisiä, mutta tulemme kaikki oikein hyvin juttuun. Tämä on myös tosi kansainvälinen talo. Täällä asuu paitsi suomalaisia myös esimerkiksi virolaisia, venäläisiä ja intialaisia, Pyy jatkaa.

Yhteisöllisyys innostaa

Sekä Pyy että Tuominen-Pyy toimivat talon omassa Lumo-tiimissä. Jari Pyy on myös tiimin vetäjä.

– Toimintaan oli helppo lähteä mukaan, koska teemme muutenkin paljon vapaaehtoistyötä ja meillä on riittävästi aikaa. Tämä on lisäksi tosi hyvä tapa oppia tuntemaan naapurinsa. Me muutimme kaikki kesällä tänne samaan aikaan remontin valmistuttua, joten on ollut kiva suunnitella taloon liittyviä asioita yhdessä.

Yhdessä suunnittelu on kantanut myös hedelmää. Taloyhtiön toinen kerhohuone muuttui viime vuonna ompelu- ja askarteluhuoneeksi, jossa järjestetään viikoittain ohjelmaa. Toisen kerhohuoneen yhteydessä on keittiö, joten tilassa on järjestetty jo taloyhtiön yhteisiä juhlia.

Jari Pyy ihastelee keittiöstä näkyviä maisemia kahvikupposesta nauttien. Pyy on kaksikosta se, joka viihtyy keittiössä muutenkin.

– Halloween-bileet olivat menestys. Pidimme taloyhtiön talkoot päivällä, ja sen jälkeen ilta jatkui salaattibuffetin merkeissä kerhohuoneella. Juuri nyt suunnittelemme teemaruokailtoja. Olisi kiva, jos voisimme kokata ja maistella talossa asuvien eri kansallisuuksien ruokia yhdessä, Pyy pohtii.

Koska talossa asuu paljon lapsia, seuraavaksi Lumo-tiimi suunnittelee järjestävänsä lastenhoitoapua.

– Meillä on talolla omat Facebook-sivut, jossa pohdimme näitä asioita ja otamme erilaiset ehdotukset huomioon. Talossa on 66 kotia. Taidamme tuntea suurin piirtein kaikki, jos ihan uusimpia, juuri taloon muuttaneita naapureita ei lasketa, Pyy nauraa.

Yhteisöllinen talo on tuonut mukanaan uusia ystäviä, eikä Lumo-tiimissä tehty vapaaehtoistyö ole tuntunut kuormittavalta – päinvastoin.

– Olemme tavanneet täällä lyhyen ajan sisällä valtavan määrän ihan mielettömiä tuttavuuksia. Taloyhtiön yhteisten asioiden hoitoon ovat osallistuneet sekä teinit että mummot, mikä on hieno juttu, sillä se on laajentanut omaakin perspektiiviä asioihin. Lumo-tiimissä mukana olo on ehdottomasti antanut enemmän kuin se on ottanut, Pyy tiivistää.

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu