Yhteiseen pöytään kokoontuminen on aina erityistä – Emma Ranteen resepti onnistuneisiin juhliin
Supper Club -illallisten järjestäjä Emma Ranne jakaa parhaat vinkkinsä rennon illallisen emännöimiseen. Hän kannustaa luopumaan täydellisyyden tavoittelusta ja nauttimaan yhteisistä hetkistä.
Loppuvuoden juhlakausi keskittyy usein kahden ihanan asian ympärille: yhdessäolon ja hyvän ruoan. Niin on myös Emma Ranteen kohdalla.
Emma tekee töitä markkinoinnin ja ruoan parissa, ja on tullut tunnetuksi järjestämistään Supper Club -illallisista, joille hän kutsuu aina joukon toisilleen tuntemattomia ihmisiä tutustumaan toisiinsa sekä nauttimaan ruoasta ja tunnelmasta.
Emmalle joulu merkitsee rauhoittumista ja hidastamista. Jouluna ei tarvitse saada asioita aikaan.
Voi syödä aamupalaa kynttilänvalossa, lähteä kävelylle jouluvaloja ihastelemaan tai sopia riisipuurotreffit kaverin kanssa. Pienet jutut tekevät ajasta tunnelmallisen.
Yhdessä tekeminen poistaa paineita
Emmalle yhteiseen pöytään kokoontuminen on aina erityinen hetki.
Moni stressaantuu illallisen järjestämisestä ystäville, perheelle tai sekalaiselle seurueelle rakkaita ja uusia tuttavuuksia, mutta oli joulupöydässä koolla ketä tahansa, Emma haluaisi karistaa järjestäjältä paineita.
“Kannustan suhtautumaan mahdollisimman rennosti ja olemaan ajattelematta liikaa. Esimerkiksi illallinen ei ole koskaan vain emännän vastuulla, vaan kaikki mukanaolijat ovat yhtä lailla luomassa sitä tunnelmaa”, Emma sanoo.
Hänestä hostina ollessa täytyy luottaa myös siihen, että vieraat viihdyttävät itse itseään.
Emman mukaan tärkeintä ei ole se, että olet leiponut leivänkin itse, vaan että leipää on ylipäätään tarjolla. Vieraat tulevat paikalle siksi, että olet kutsunut heidät yhteen, eivät ruoan vuoksi.
Kaiken ei myöskään tarvitse olla valmiina, kun ovikello soi, vaan voit vielä jatkaa kokkaamista ja antaa vieraiden jutella ja rentoutua. Yhtä hyvin voit myös pyytää apua, myös uusilta tuttavuuksilta. Se tekee tunnelmasta rennomman.
“Jos joulupöytään tulee vaikka perheenjäsenen uusi puoliso, häntä voi suoraan pyytää mukaan keittiöön tai kattamaan pöytää. Varmasti tilanne on jännittävä myös tälle uudelle ihmiselle, joten yhdessä tekeminen helpottaa kaikkia.”
Kun yhteinen ilta menee nappiin, Emma huomaa sen siitä, miten ajantaju hämärtyy. Yhdessä syömisessä on aina jotain maagista.
“Uskon että ilta onnistuu aina, kun ohjelmassa on yhdessä syömistä. Ruokapöydän ääreen istuminen on niin tuttu ja turvallinen tilanne, että siinä viihtyvät kaikki.”
Perinteet ja uudet herkkureseptit
Loppuvuoden juhlapyhiä Emma juhlistaa perinteiseen tapaan yhdessä lapsuudenperheensä kanssa. Joulumenu on melko perinteikäs ja pääosin Emman äidin hallussa.
“Kyllä minäkin pääsen jotain pilkkomaan tai pataa hämmentämään, mutta pääsääntöisesti äiti pitää keittiötä hallussaan”, Emma kertoo ja nauraa.
Tänä vuonna Emma on ilmoittanut tekevänsä joulupöydän jälkkäriksi baskimaan juustokakun. Sen saa maustettua ihanan jouluiseksi vaikka muskottipähkinällä ja haudutetuilla luumuilla.
Yksi Emman joulukauden suosikeista on punaviinipäärynät, joiden reseptin Emma jakoi myös meille. Löydät sen tämän artikkelin lopusta.
Yksi tärkeimmistä jouluherkuista Emmalle on kuitenkin riisipuuro.
“Puuroon asti voi aatona vielä häärätä, mutta puurosta alkaen kukaan ei enää touhua tai siivoa mitään, vaan sitten rauhoitutaan ruoan äärelle.”
Joulukauden juhliin täydellisesti sopiva jälkiruoka, jonka voit valmistaa etukäteen jääkaappiin odottamaan.
Ainekset
Päärynöitä varten:
● 1 pullo punaviiniä
● 85 g sokeria
● 1 kanelitanko
● 1 tl kardemummaa
● 1 tähtianis
● 8 pientä päärynää
Mantelikermavaahtoa varten:
● 2 dl kuohukermaa
● 0,5 tl karvasmanteliuutetta
Kastiketta varten:
● Siivilöity keitinliemi
● 1 rkl maissitärkkelystä
Päärynöiden haudutus
- Kuori päärynät ja laita ne sivuun odottamaan.
- Sekoita kattilaan punaviini, sokeri, kanelitanko, kardemumma ja tähtianis. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes seos alkaa hiljalleen kiehua.
- Lisää päärynät kattilaan ja kääntele niitä ajoittain, jotta ne kypsyvät tasaisesti. Keitä noin 10 minuuttia, kunnes päärynät ovat pehmeitä mutta säilyttävät hyvin muotonsa.
- Ota kattila pois liedeltä ja anna päärynöiden jäähtyä keitinliemessä. Anna niiden maustua viinissä yön yli, jotta maku ja väri syvenee.
- Kun olet valmis tarjoilemaan, nosta päärynät lautaselle ja tarjoa mantelikerman ja punaviinikastikkeen kera.
Karvaskermavaahdon valmistus
- Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi.
- Lisää joukkoon karvasmanteliuute ja sekoita. Halutessasi voit makeuttaa kermavaahdon pienellä määrällä sokeria.
Kastikkeen valmistus
- Siivilöi keitinliemi ja nappaa mausteet pois. Kaada liemi pieneen kattilaan.
- Kuumenna liemi hiljalleen ja keitä sitä 10–15 minuuttia, kunnes se hieman tiivistyy.
- Sekoita erillisessä kulhossa muutama ruokalusikallinen keitinlientä maissitärkkelyksen kanssa, kunnes seos on sileää.
- Vatkaa tärkkelysseos ohuena nauhana kiehuvaan liemeen sekoittaen jatkuvasti, kunnes kastike paksuuntuu.
- Anna kastikkeen jäähtyä ja säilytä se jääkaapissa, kunnes olet valmis tarjoilemaan.
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua
- Kurkistus kotiin
Ulkoilua ja uusia, yhteisiä muistoja – Liuksialan perheen lempikulmat Lahden Anttilanmäessä
- Lumo vinkkaa
Sesonkiherkkuja ja värikkäitä kasviksia – virittäydy juhlakauteen Tara Junkerin resepteillä!
- Lumo vinkkaa
Näin löydät unelmiesi kodin
- Lumo vinkkaa
Löydä omat kulmasi – näin valitset sinulle parhaan asuinalueen