Lumo vinkkaa
Viljellään yhdessä Lumo-talon pihalla!
Näillä vinkeillä oman Lumo-talosi asukkaat pääset helposti vauhtiin, kun pihaan halutaan oma hyötykasvimaa.
Viljelypaikan perustaminen pihalle
- Perustaminen kannattaa tehdä esimerkiksi huhti–toukokuussa talkoovoimin.
- Sovitaan paikka, johon viljelyalue tehdään ja päätetään, tuleeko jokaiselle viljelijälle oma laatikkonsa vai kasvatetaanko kaikki yhteisesti.
- Huolehditaan kastelupisteestä: miten lähelle viljelyksiä saa vedettyä esimerkiksi kasteluletkut, vai pitääkö turvautua kastelukannuihin? Kerätäänkö sadevettä isoihin astioihin kastelua varten?
- Hankitaan esimerkiksi lavakauluksia viljelylaatikoiksi, samoin multaa, kuitukangasta, lannoitetta sekä hallaharsoa alkukesän viileiden öiden varalta.
- Kuoritaan lavakaulusten alta nurmikko pois. Vuorataan lavakaulusten pohja tukevalla kuitukankaalla, jotta monivuotiset rikkakasvit tai puun juuret eivät pääse valtaamaan viljelyksiltä tilaa alta päin.
- Lopuksi täytetään lavat mullalla ja ryhdytään istutus- ja kylvöpuuhiin.
Iloa keväästä syksyyn
- Alkukeväästä suunnitellaan, mitä seuraavana kasvukautena haluaa kasvattaa.
- Hyvän kasvun takaamiseksi kasvatuslaatikoissa olevan mullan voi vaihtaa keväällä. Edellisen kauden mullan voi levittää vaikka pihan pensaiden juurelle.
- Touko–kesäkuussa voi jo istutella puutarhoista ostettuja taimia laatikoihin. On kuitenkin syytä tarkkailla yöpakkasia ja peittää viljelyksiä harsoilla kylmimpinä öinä.
- Kesällä viljelyksiä kastellaan ja lannoitetaan säännöllisesti. Satoa kerätään ja siitä nautitaan sitä mukaan, kun se kypsyy.
- Syys–lokakuussa kerätään viimeinenkin sato ja laitetaan viljelyspaikka talviteloille: loput kasvinosat, kuten juuresten naatit, viedään kompostoriin. Mullan voi jättää talveksi viljelylaatikkoon odottamaan seuraavaa kevättä.
Omalta pihalta monenlaista hyvää
- Viljelylaatikossa voi kasvattaa sekaisin erilaista suun- ja silmäniloa, kuten kukkia, yrttejä ja salaatteja. Käy tutustumassa täällä erilaisiin vaihtoehtoihin!
- Makumaailmassa kannattaa keskittyä omiin lempivihanneksiin ja -mausteisiin, joita varmimmin tulee käytettyä ruuanlaitossa. Toisaalta takuuvarmojen makujen lisäksi voi kokeilla muutamia eksoottisempia lajikkeita, kuten vaikka thaibasilikaa tai pak choita eli pinaattikiinankaalia.
- Alkukesällä siemenistä voi kylvää suoraan viljelylaatikkoon esimerkiksi persiljaa, korianteria ja tilliä sekä erilaisia salaatteja. Suosittu perusyrtti, basilika, menestyy vain lämpimässä, joten sen aika ulkolaatikossa alkaa, kun yölämpötilakin on reilusti plussan puolella. Basilika on melko hidaskasvuinen, joten se kannattaa istuttaa ulos taimena, samoin monivuotisista esimerkiksi timjami ja ruohosipuli, jotta niistä saadaan satoa nopeasti.
- Erilaisista salaateista voi nauttia koko kasvukauden ajan. Koska salaatinlehtiä kerätään lautaselle jatkuvasti, niiden siemeniä kannattaa kylvää lisää pitkin kesää.
- Tärkeätä on muistaa kerätä sato: esimerkiksi kesäkurpitsa on parhaimmillaan 15–20 senttimetrin mittaisena. Kasvuun innostuneita yrttejä voi kerätä talven varalle pakkaseen, jolloin runsaita makuja saa vuoden ympäri.
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua
- Lumo vinkkaa
Yhteiseen pöytään kokoontuminen on aina erityistä – Emma Ranteen resepti onnistuneisiin juhliin
- Lumo vinkkaa
Sesonkiherkkuja ja värikkäitä kasviksia – virittäydy juhlakauteen Tara Junkerin resepteillä!
- Lumo vinkkaa
Näin löydät unelmiesi kodin
- Lumo vinkkaa
Löydä omat kulmasi – näin valitset sinulle parhaan asuinalueen