Pienen keittiön parhaat puolet – ammattilaisten vinkit kokkailuun pienessä tilassa
Petra ja Noora Väänänen ovat tottuneet loihtimaan herkullisia aterioita kompakteissa keittiöissä. Nyt he jakavat parhaat vinkkinsä tehokkaaseen ja luovaan ruoanlaittoon pienessä tilassa.
Perusvälineet ja -laitteet keittiössä vievät pitkälle, ja pienessäkin keittiössä voi kokata vaikka kolmen ruokalajin menun. Omaa ruoka-alan yritystään luotsaavat kaksoset Petra ja Noora Väänänen tekevät molemmat kotonaan ruokaa pienissä keittiöissä. Niissä syntyvät myös ihanat reseptit, joita Väänäset julkaisevat Instagram-tilillään @foodbytwins.
Vuoden 2022 MasterChef-voittaja Petra Väänänen asuu Lumo-kodissa Vantaalla. Hän on laajentanut keittiötään olohuoneen puolelle erillisellä saarekkeella ja kannettavalla keittolevyllä. Arkikokkailuihin asunnon oma keittiö riittää mainiosti.
“Pienen keittiön paras puoli on se, että kaikki on käden ulottuvilla. Kun on vain muutama laatikko ja kaappi, ei tarvitse kiertää ympäriinsä etsimässä mitään”, Petra sanoo.
Petran mielestä pieni keittiö ei kuitenkaan ole kompromissi, vaan se tekee meistä kotikokeista fiksumpia, luovempia ja tehokkaampia. Kun tilaa ei ole paljon, tulee väkisinkin suunniteltua paremmin tai mietittyä luovia ratkaisuja.
Pieni keittiö pakottaa myös harkitsemaan tarkemmin, mitä välineitä todella tarvitsee.
“Silloin kokkailussa pysyy myös sellainen minimalistinen ajattelu, kun et voi hankkia ihan jokaista mahdollista keittiövälinettä, vaan ainoastaan ne, joita oikeasti käytät”, Petra sanoo.
“Esimerkiksi leivänpaahdin ja vedenkeitin ovat minulle turhia. Mikron tilalla minulla on airfryer, jolla teen ja lämmitän ruokaa”, Noora kertoo.
Oman kodin keittiö on tärkein
Pieni keittiö ei tarkoita, etteikö siellä voisi valmistaa upeita illallisia. Kyse on suunnittelusta ja ajankäytöstä. Kutsu siis ihmeessä kaverit illalliselle, oli keittiösi sitten minkä kokoinen tahansa.
“Jaa ateria osiin ja tee vaikka alku- tai jälkiruoat etukäteen jääkaappiin,” neuvoo Noora. “Sitten kun vieraat saapuvat, ei ole miljoona pannua ja rautaa tulessa.”
Suurin osa Petran ja Nooran kokkailuista on kuitenkin ihan tavallista arki-illan ruokaa. Keittoja, peltiruokia, paljon kasviksia. Petraa viehättää aasialainen makumaailma, Nooraa välimerellinen. Oma keittiö ja siellä ruoan tekeminen ovat molemmille tärkeitä.
“Parhaimmillaan kokkaaminen on ihanan meditatiivista, rentouttavaa aikaa. Raaka-aineet ja maut ovat siinä edessä ja voit keskittyä vain niihin”, Petra sanoo.
Kaksikko viettää keittiössä niin paljon aikaa, että se on kodin tärkein asia. Noora arvostaa sitä, että omassa kodissa keittiön saa järjestää ja sisustaa juuri sellaiseksi kuin haluaa. Keittiö on kodin sydän, olipa se minkä kokoinen tahansa.
“Ruoka on muutenkin sellainen asia, joka on läsnä kaikissa sosiaalisissa tapahtumissa. Me tehdään isot ja pienet päätökset, juhlitaan ja itketään ruoan äärellä. Keittiö on se tila, jossa kaikki syntyy. Se on tosi tärkeä paikka,” Petra kiteyttää.
Petran ja Nooran kolme vinkkiä pieneen keittiöön:
1. Panosta perusvälineisiin
Näillä pääsee tosi pitkälle: veitsi, leikkuulauta, hyvät pannut ja kattilat. Hanki vain ne keittiölaitteet, joita oikeasti käytät – veden voi esimerkiksi hyvin keittää kattilassa, eikä vedenkeitintä välttämättä tarvita.
2. Suosi yhden astian ruokia
Arkiruoanlaitossa kannattaa suosia reseptejä, jotka valmistuvat yhdessä astiassa, kuten kattilassa tai uunipellillä. Silloin tarvitsee vain leikkuulaudan ja veitsen, ja myös tiskiä tulee vähemmän. Nooran suosikki on kreikkalainen pata, johon tulee kasviksia, sipulia, tomaattimurskaa ja esimerkiksi kanaa tai kikherneitä. Lopuksi päälle lisätään fetajuustoa ja yrttejä – kaikki yhdessä padassa.
3. Pidä työtasot puhtaina
Pidä tasot mahdollisimman tyhjinä, jotta kokkaaminen on kiva aloittaa. Kun kokkaat, korjaa koko ajan jälkiäsi, niin ruoanlaitto pysyy rentona ja mukavana, etkä jätä jälkeesi kaaosta. Kun tilaa on vähän, sitä ei kannata täyttää perunankuorilla ja likaisilla astioilla.
Petran ja Nooran Tom Yam -lohikeitto
Mausteinen ja täyteläinen tom yam -lohikeitto tuo inspiraatiota perinteisen keiton tilalle – jo pelkkä tuoksu saa veden herahtamaan kielelle! Tom yam -tahna antaa keitolle sen syvän maun, joten panosta laadukkaaseen tahnaan. Tämä keitto lämmittää niin kehoa kuin mieltä ja sielua.
Jos et löydä limenlehtiä, lisää keittoon hieman raastettua limenkuorta. Voit korvata lohen tofulla, katkaravuilla tai kanalla, tai lisätä keittoon sieniä, kuten herkkusieniä tai siitakkeita.
Täyteläisyyttä kaipaaville: Tarjoile keitto jasmiini- tai basmatiriisin kanssa, jolloin siitä tulee ruokaisampi ateria.
Ainekset:
25 g voita
250 g tuoretta lohta
1 pieni sipuli kuutioituna
5 keittoperunaa
2 porkkanaa
noin 1 l vettä
2 dl kookoskermaa
1 rkl tom yam -tahnaa
1 rkl limenmehua
(5 kpl limen lehtiä)
(3 kpl maustepippuria)
1/2 ruukkua tuoretta korianteria
Suolaa maun mukaan
- Hienonna sipuli. Kuori porkkanat ja kuutioi ne pieniksi. Kuutioi perunat sekä lohifilee.
- Aseta kattila keskilämmölle ja pane kattilan pohjalle ruokalusikallinen voita. Lisää sipulit, tom tam -tahna ja kuullota pari minuuttia.
- Laita kattilaan peruna-, ja porkkanakuutiot, limen lehdet sekä noin litra vettä.
- Keitä kannen alla noin 20 minuuttia.
- Lisää kattilaan lohikuutiot ja kookoskerma sekä limen mehu. Kiehauta.
- Mausta suolalla ja tarjoile tuoreen korianterin kera.
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua
- Lumo-palvelut
Pakettiautomaatit helpottamassa Lumo-asukkaiden arkea
- Lumo vinkkaa
Tuoksut tekevät kodista viihtyisämmän ja merkityksellisemmän – lue vinkit luonnontuoksujen käyttöön
- Lumo vinkkaa
Yhteiseen pöytään kokoontuminen on aina erityistä – Emma Ranteen resepti onnistuneisiin juhliin
- Sisusta ja tuunaa
Joutenoloa kotona – sisustusarkkitehdin kolme vinkkiä rentoon kotiin