Omilla kulmilla

Viivi Lehikoinen viehättyi asuinalueensa ilmapiiristä: ”Kalliossa on tilaa kaikenlaisille ihmisille”

Aitajuoksija Viivi Lehikoisen, 23, koti on Kalliossa. Viivi kertoo, että Helsingin Kallio täyttää kaikki ne kriteerit, jotka ovat hänelle elämässä tärkeitä. Edes treenipaikoista ei tarvitse tinkiä.

235x174

Viivi Lehikoisen koti on Kalliossa, ja viime vuosina se on saanut Viivin elämässä aivan uudenlaisen merkityksen. Kodista on tullut luksusta, josta hän ehtii nauttia välillä harmillisen vähän.

Harjoitusleirit ja kisamatkat kuljettavat urheilijaa jatkuvasti maailmalle, kuten Etelä-Afrikkaan, Ranskaan, Turkkiin ja Teneriffalle. Tänä vuonna reissupäiviä kertyy yli 14 viikon verran.

“Matkustaminen on raskasta, jatkuvaa pakkaamista ja lentokoneessa istumista. Reissussa kaipaan kodin rutiineja ja sitä, että saan tehdä mitä itse haluan”, Viivi sanoo tunnustaa.

Viivi Lehikoisen kauden päätähtäin siintää Budapestin MM-kisoissa elokuussa. ”Tavoite on päästä finaaliin.”

Parasta onkin kotiinpaluun hetki.

“Kun pääsen kotiin ja minulla on lomaa, en jaksa välttämättä ensin liikkua minnekään. Löhöilen sohvalla, luen kirjoja ipadilta ja katson tv-sarjoja.”

Kalliosta vartissa metrolla tai potkulaudalla melkein mihin vain

Viivi Lehikoinen on viihtynyt Kalliossa jo kuusi vuotta, eikä näe syytä muuttaa pois. Valtaosan ajasta hän on asunut vuokralla aivan Kallion sydämessä: ensin Agricolankadulla, sitten kirjaston vieressä.

”Vuokra-asuminen oli hyvä tapa tutustua alueeseen, koska sen aikana näin konkreettisesti, kuinka arki täällä toimii. Pääsen Kalliosta vartissa potkulaudalla tai pyörällä treeneihin Mäkelänrinteen Urhea-halliin ja Olympiastadionille, tai sitten metrolla Myllypuron Liikuntamyllyyn. Autolle ei olisi täällä mitään käyttöä.”

Kalliossa on ollut aina runsas tarjonta pieniä asuntoja, myös Lumo-kodeilla.

Viime vuonna Viivi muutti Toisella linjalla sijaitsevaan 32-neliöiseen yksiöön. Nykyiseen elämäntilanteeseen se on juuri sopiva.

”Pienen kodin sisustaminen tulee edullisemmaksi.”

Lähellä sijaitseva, Mustikkamaan ja Kalasataman erottava Isoisänsilta on Viivin lempipaikkoja.

Kalliossa viehättää sijainti ja omanlaisensa tunnelma

Moni varmaan miettii, mitä ihmettä kurinalainen huippu-urheilija tekee boheemissa Kalliossa. Viivi Lehikoista totutut mielikuvat naurattavat. Hän näkee tutun kaupunginosan mainettaan monipuolisempana asuinalueena.

”Kalliossa on loistavat palvelut ja täältä on hyvät julkiset kulkuyhteydet kaikkialle. Sijainti olikin minulle yksi tärkeimmistä kriteereistä, kun lähdin etsimään itselleni asuntoa”, Viivi kertoo.

"Kalliossa on aivan

omanlaisensa tunnelma."

Kalliolla on lähes ikoninen asema helsinkiläisessä kaupunkimaisemassa. Sen kauniit jugendtalot ja Kolmatta linjaa pitkin viilettävät raitiovaunut ovat esiintyneet romaaneissa, lauluissa ja televisiosarjoissa.

”Täällä on tosiaan aivan omanlaisensa tunnelma. Ja vaikka Kallio mielletään aina nuorten alueeksi, niin kyllä täällä asuu paljon lapsiperheitä ja vanhempaakin porukkaa.”

Kallio on kesäisin täynnä kirpputoreja ja puistopiknikkejä

Harjoituksiin Viivi suuntaa 89 kertaa viikossa, parhaimmillaan aamuin illoin. Kova työ onkin tuottanut tulosta: Lehikoinen juoksi viime kaudella Suomen ennätykset 300 ja 400 metrin aitamatkoilla. Lumo-kotien stipendi- ja sponsorointiohjelma on tukenut Viivi Lehikoista vuodesta 2022 asti.

”Aitajuoksu on vaativa laji. Se vaatii pitkäjänteisyyttä ja kurinalaisuutta. Siinä mielessä tiedän olevani aika erilaisessa elämäntilanteessa kuin monet naapurustossa asuvat nuoret. Mutta Kalliossa on parasta juuri suvaitsevaisuus: en ole saanut ikinä osakseni arvostelua. Täällä on tilaa kaikenlaisille ihmisille”, Viivi pohtii.

Viime vuonna Viivi muutti Toisella linjalla sijaitsevaan 32-neliöiseen isoon yksiöön. Nykyiseen elämäntilanteeseen se on juuri sopiva.

Samanlaisen elämäntavan Viivi jakaa Lahdesta kotoisin oleva poikaystävänsä, maastohiihtäjä Verneri Suhosen kanssa. Vaikka nuoripari ei yhdessä asukaan, Kalliosta on tullut heille luonteva kohtaamispaikka.

”Parhaimmillaan Kallio on tietysti kesäisin, kun puistot täyttyvät piknikeistä ja kirpputoreista. Bongailen tulevia tapahtumia yleensä Kallion Facebook-ryhmästä.”

Aamiaiselle ravintolaan ja hetkessä lähimetsään

Vaikka Viivi tunnustautuu innokkaaksi kotikokiksi, Kallion runsas ravintolavalikoima houkuttelee myös ulos syömään. Toisinaan hän suuntaa jo aamiaisella Aleksis Kiven kadulla sijaitsevaan kahvila Sävyyn tai lounastaa pastaa Agricolankadun Way Bakeryssa.

"Ravintoloissa on

aina mistä valita."

”Jos laiskottaa, saatan tilata Woltilla vietnamilaista ruokaa Lie Mi -ravintolasta. Minulla on aika tarkka ruokavalio ja nirsokin taidan olla, mutta Kalliossa on yleensä aina mistä valita.”

Urbaanin kaupunkielämän vastapainoksi Kallion läheltä löytyy myös luontoa. Vapaapäivinään Viivillä on tapana pyöräillä tai potkulautailla kaunista Isoisänsiltaa pitkin Mustikkamaalle. Merikaistale erottaa Mustikkamaan kallioiset metsät ja vastarannalla olevat Kalasataman tornitalot.

“Se muistuttaa, kuinka monimuotoista maisema voi Helsingin keskustan alueillakin olla. Kivat kohteet pitää vain löytää.”

Viivin suosikkipaikat Kallion kupeessa

  1. Kulttuurisauna, Merihaka
  2. Ravintola Harju 8, Kallio
  3. Kahvila Sävy, Kallio
  4. Way Bakery, Kallio
Kallion elävyys kiehtoo Viiviä. ”Täällä on helppo olla ja elää mukavaa arkea.”

Houkuttaako Kallio tai läheinen Kalasatama, kiinnostaako Lumo-asuminen?

Katso alueen vapaat Lumo-asunnot.

Lumo-asunnot
235x174

17.4.2023 (Muokattu 25.4.2024)

Teksti Sanna Wallenius

Kuvat Jesse Väänänen

Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!Vuokraa Lumo-koti ja tee siitä omasi!

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Koti on enemmän kuin neliöt, joissa asumme. Se on myös tärkeät kulmat niiden ympärillä. Löydä omaan elämäntapaasi sopiva koti verkkokaupastamme tai anna meidän löytää sinulle koti, jossa viihdyt pitkään.

Tutustu ja ihastu