Sisusta ja tuunaa

Töissä kotona

Etätyöt ja työn joustavuus ovat saaneet aikaan sen, että moni tekee ainakin osan työstään kotona – tai sitten erilaisissa yhteisissä ja julkisissa tiloissa. Tässä opettaja-yrittäjäperheessä työntekoa varten on omat tilansa.

235x174

Paras paikka työpisteelle kotona on rauhallinen nurkkaus, jossa on levollinen tunnelma työn tekoon. Työpöydän lisäksi usein tarvitaan vain hylly tärkeimmille tavaroille sekä mukava, ergonominen työtuoli ja hyvä valaistus.

Tommin työpiste on inspiroiva ja viihtyisä. Käden ulottuvilla on kaikki tarvittavat välineet. Oranssi Robin Day Design -tuoli on hankittu nettikirpputorilta.

Kotona työpisteen ei tarvitse rakentua toimistokalusteista. Vanhat kalusteet kelpaavat mainiosti, esimerkiksi pieneksi jäänyt vanha ruokapöytä hoitaa hyvin työpöydän virkaa. Vanhojen kalusteiden varastoa työhuoneesta ei kuitenkaan kannata tehdä: kaaos vaikuttaa työrauhaan.

Tässä kotitoimistossa työvälineet saavat olla reilusti esillä.

Työtilan värit kannattaa valita niin, että kokonaisuus on omaan makuun viihtyisä, inspiroiva ja innostava. Jos kodin muu väritys on luonnonläheinen, työtilassa voi kokeilla värejä, vaikka värikästä tuolia, valaisinta tai iloisen kuviollisia verhoja. Tapetoimalla tai maalaamalla tila viihtyisäksi työntekokin maistuu mukavammalle.

Usein kodin työhuone on monitoimihuone. Se saattaa toimia myös askartelu-, ompelu- tai vierashuoneena. Mitä enemmän toimintoja huoneeseen täytyy mahtua, sitä tarkemmin kannattaa miettiä sen sisustus. Askartelu- ja ompelutarvikkeille täytyy löytää omat paikkansa, vieraille makuutila ja työntekoon siihen tarvittavat koneet ja laitteet. Hyvä järjestys pitää tällaisen monitoimityötilankin rauhallisena ja mahdollistaa keskittymisen työhön.

Ikkunasyvennyksessä on Tommin puolison Lindan tekemät kipsikasvot ja tyttären grafiikanlehtiä.

Taidetta kotona

Luovan alan ammattilainen ja yrittäjä Tommi Kinnunen työskentelee kotona. Hänen työtilakseen on varattu kodissa yksi iso huone, mikä on ideaalitilanne kenelle tahansa kotona työtä tekevälle. Hän voi jättää sinne esille kaikki työntekoon tarvittavat koneet, laitteet ja tarvikkeet. Työssä tarvittavat kamerat ja pensselit saavat olla esillä. Kinnusen työpäivään tuo vaihtelua se, että välillä voi jättää päätteen ääressä työskentelyn ja vaihtaa maalaamiseen.

Perheen tyttäret piirtävät ja askartelevat mielellään isolla ruokapöydällä. Lindan tekemä taulu esittää pariskunnan ensimmäisestä omasta kodista avautuvaa näkymää.

Yksin kotona työskentelyn huonoja puolia on yhteisön puute. Se ei tällä hetkellä vaivaa Tommia, hän viihtyy hyvin yksin ajatustensa kanssa. Inspiraatio löytyy musiikista, taidenäyttelyistä ja ulkoilusta. Lasten kanssa yhdessä tekeminen kuuluu arkeen, välillä työhuone muuttuukin koko perheen yhteiseksi leikkitilaksi.

Tommin ja kenen tahansa kotona työskentelevän päivää rytmittää arjen rutiinit: lasten vieminen päiväkotiin, kaupassa käynti ja ruuanlaitto.

– Huonointa kotona työskentelyssä on sisälle jumittuminen, ja välillä jää kunnollinen lounas syömättä. Myös järjestys on yllättävän tärkeää minulle. Jos asunto on täysin räjähtänyt, se on ainakin pintapuolisesti laitettava järjestykseen, jotta on rauha luoda jotain uutta, Tommi hymähtää.

Parasta yksin kotona työskentelevälle on täydellinen työrauha. Työn alla olevia asioita voi puntaroida ja pohtia eri kannoilta hissukseen ja rauhassa. Yksin työskentely mahdollistaa itselle sopivat työtavat ja prosessin.

Asukkaat

Nelihenkinen perhe, jossa kaksi päiväkoti-ikäistä lasta.

Tyyli

Esillä paljon taidetta, sekä perheen omaa että muiden taitelijoiden tekemää.

Erityistä

Toinen perheen aikuisista tekee työtä kotona.

Koti ei ole ainoa vaihtoehto

Työtä voi varsinaisen työpaikan ja kodin ohella tehdä monessa muussakin paikassa. Kirjastot ovat tarjonneet rauhallista työtilaa jo pitkään, ja moni on löytänyt työpaikakseen myös kahvilat. Helppoja vaihtoehtoja ovat myös uusiin Lumo-taloihin rakennettavat uudenaikaiset kerhohuoneet, joista monissa on myös etätyöhön sopivia työskentelypisteitä.

13.5.2019 (Muokattu 16.6.2021)

Teksti Piia Kalliomäki

Kuvat Roope Permanto

Testaa oma hiilijalanjälkesi!

Oletko kestävän arjen sankari vai vastuullinen kanssamatkustaja? Kokeile
uutta hiilijalanjälkitestiämme ja nappaa vinkit kestävään asumiseen.

Tee testi